Il Poggio Coda di Volpe Sannio
Een extreem goede vulkanische wijn gemaakt van Coda di Volpe, een bijna uitgestorven druif. Rijk, exotisch en rond van smaak met veel body en frisheid.Ā 19/20 punten.
Bekijk de proefnotitie(s)- SmaakprofielIntens, rijk & complex
- DruivenrasCoda di Volpe
- HerkomstItaliƫ, Campaniƫ
Gemaakt van een bijna uitgestorven druif
- Tong
- Zeebaars
- Pasta Pesto
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Italiƫ |
Druivenras | Coda di Volpe |
Regio | Campaniƫ |
Smaakprofiel | Intens, rijk & complex |
Jaargang | 2022 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Classificatie | DOC Sannio |
Serveertemperatuur | 11-13 Ā°C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2027 |
Allergenen | Sulfieten |
Flesinhoud (in L) | 0.75 |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8032665140069 |
Artikelnummer | E105782 |
Awards | |
Poggio betekent letterlijk 'heuvel' of hooggelegen plek en dat is precies waar het huis Il Poggio zich bevindt: op een heuvel 300 meter boven zeeniveau en aan de voet van het Taburno gebergte. Het Italiaanse wijnhuis wordt geleid door de familie Fusco. Van 1760 tot 1900 waren de Fusco's actief in de landbouw. Het feit dat ze zich uiteindelijk hebben gericht op de wijnbouw is te danken aan hun grootvader die de eerste aanplant van de wijngaarden met Aglianico stokken realiseerde. Momenteel zijn het de broers Carmine en Marco die aan het roer staan van Il Poggio.
Il Poggio
Il Poggio onderscheidt zich door enkel met inheemse druivenrassen te werken die vooral in Sannio DOP en Agilianico del Taburno DOCG worden gecultiveerd. Het succes van de Il Poggio wijnen zit hem vooral in het gunstige klimaat: warme dagen, koele nachten en de juiste hoeveelheid regen. Hierdoor bouwen de druiven verfijnde en intense aroma's op. Ook de zuidoostelijke ligging heeft een positief effect op de ontwikkeling van de druiven. Al hun wijnen hebben zoveel gewicht, grip en unieke rokerige vulkanische terroirpower dat ze kunnen doorgaan voor de grote witte Bourgognes van Italiƫ. Campaniƫ wijn
Italiƫ vormt het walhalla voor liefhebbers van vulkanische wijnen. Van het noorden tot in het uiterste zuiden planten wijnmakers hun druiven graag op vulkanische bodems aan. Campaniƫ vormt letterlijk en figuurlijk het epicentrum. De regio ligt op de breuklijn van de Euraziatische Plaat en de Afrikaanse Plaat. Door het schuiven van de platen zijn veel vulkanen ontstaan: een ideale voedingsbodem voor kwalitatief hoogwaardige wijnbouw.
Coda di Volpe
De naam Coda di Volpe ("vossenstaart") verwijst vermoedelijk naar de karakteristieke vorm van de druiventrossen, die lijken op de pluimvormige staart van een vos. Ook bijzonder is de lange rijpingstijd van de druiven. De trossen worden veelal pas eind oktober geoogst, wat ongekend laat is voor een witte druif. Het is dan ook een lastige druif die moeilijk rijp te krijgen is en nauwelijks meer wordt aangeplant. Maar Ɣls hij rijp wordt kan een Italiaanse witte wijn van 100% Coda di Volpe wel uitzonderlijk rijk en krachtig van smaak zijn met veel tonen van tropisch fruit. De beste komen uit Sannio, waar de geselecteerde Coda di Volpe van Il Poggio een indrukwekkend goed voorbeeld van is.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD