Je hebt een paar vrienden uitgenodigd voor een delicieus etentje en selecteerde voor deze gelegenheid exclusieve wijnen. Als een echte wijnprofessional wil je uiteraard behoorlijk indruk maken op de genodigden. Maar hoe ga je hierbij te werk? Door je wijn te decanteren of niet? Met een decanteer karaf proef je de beste aroma’s van je wijn. Maar hoe doe je dat? Een klein overzicht.

decanteer karaffenWat is decanteren eigenlijk?

Decanteren is het proces waarbij je wijn van de ene container naar de andere overgiet, meestal met behulp van een decanteerkaraf. Dit doe je om twee redenen: om de wijn te beluchten en om eventueel bezinksel te scheiden. Door de wijn te beluchten, kunnen de aroma’s en smaken zich beter ontwikkelen. Het is een eenvoudige handeling die een groot verschil kan maken in hoe je wijn smaakt en ruikt, en het kan je wijnervaring naar een hoger niveau tillen. Ik spreek uit ervaring 🙂

Vooral jonge, tanninerijke rode wijnen hebben baat bij decanteren omdat het de wijn verzacht en complexer maakt. Oudere wijnen hebben vaak bezinksel dat je niet in je glas wilt; decanteren helpt om dit te scheiden van de vloeistof.Om te decanteren gebruik je een decanteer karaf. Het decanteerproces zelf doe je zo:

 • Stap 1: schenk een scheutje wijn in de decanteer karaf
 • Stap 2: begin met de karaf rond te draaien en gooi het klein beetje wijn weg. Op die manier haal je alle geuren en niet gewenste stofjes weg. In wijnmiddens heet dit officieel ‘vineren’
 • Stap 3: met een kolkende beweging schenk je de resterende wijn in
 • Stap 4: laat de wijn een 30-tal minuten tot 3 uur voor gebruik staan

Jonge rode wijnen decanteren

Je zal als echte wijnfanaat een onderscheid moeten maken tussen een oudere wijn en een goede jonge wijn. Jonge rode strakke wijnen hebben nood aan extra zuurstof. Enkel op deze manier kunnen de optimale smaken worden ontwikkeld. Oudere wijnen hebben dit over het algemeen niet nodig omdat ze al voldoende smaken en geuren hebben. Een extra zuurstofkuur ‘zou’ ertoe kunnen bijdragen dat de aanwezige aroma’s en smaken zelfs zouden gaan vervliegen.

Veel gestelde vraag: kan je witte wijn eveneens decanteren?

Witte wijn decanteren helpt wel degelijk. Wanneer je bijvoorbeeld wijn heel koud drinkt, dan vermindert de smaak. Om dat euvel te verhelpen laat je de witte wijn een 20-tal minuten decanteren. Het gevolg is dat de wijn minder koud is en dat de smaakbeleving wordt vergroot. Stel dat de witte wijn te warm is. Zet de decanteer karaf dan in een ijsbad. Door het grote oppervlak van de karaf is de wijn binnen de kortste keren afgekoeld. Zoals bij de rode wijn, maakt zuurstof bij witte wijn meer aroma’s vrij. Bijvoorbeeld een vrij strakke Chardonnay komt heel anders tot uiting nadat je hebt gedecanteerd. Ook sommige Asti-wijnen worden frequent gedecanteerd.

Welke witte wijnen zijn geschikt om te decanteren?

Een vaste vuistregel hierover bestaat niet. Over het algemeen decanteer je de meer oudere witte wijnen die nog een aantal jaren voor de boeg hebben om te liggen. De jonge wijnen anderzijds hoef je niet te decanteren. Om de verschillen van decanteren proefondervindelijk vast te stellen, pak je 2 dezelfde flessen. Je decanteert de ene fles en de andere niet…

Hou ook rekening met de glazen

Wijn op de juiste manier uitschenken is meer dan alleen maar decanteren. Je zal je vrienden zeker niet imponeren als je te warme wijn in het verkeerde glas giet. Hou daar wel degelijk rekening mee. Soms hangt alles af van kleine details. Dit is ook het geval met het decanteren van wijn.

Deze 3 beste decanteer karaffen zorgen voor de juiste smaken en geuren:

 

United Entertainment Magic Wine Decanter

- Magic Wine Decanter - Wijn beluchter - Deluxe

Met de Magic Wine Decanter Deluxe til je op eenvoudige en snelle wijze de kwaliteit van je wijn naar een hoger niveau! Zodra de wijn door een decanteerkaraf geschonken wordt, wordt de wijn gedecanteerd. Dat verzacht niet alleen het...

Wanneer je je wijn op een hoger niveau wil tillen, dan is de Magic Wine Decanter Deluxe een uiterst geschikte oplossing. Wanneer de wijn door een decanteer karaf uitgeschonken wordt, heet dit in het vakjargon dat de wijn is gedecanteerd. Het zorgt ervoor dat de aanwezige aroma’s beter aan hun trekken komen en dat de wijn voller smaakt. Het zogenaamd ademen van de wijn dankzij de decanteer karaf, zorgt voor een hoger niveau, op voorwaarde dat je een beetje engelengeduld uitoefent.

De Magic Wine Decanter Deluxe werd speciaal ontworpen met een (intern) zeefje. Het filtert het bezinksel uit je wijn. In het meegeleverde pakket wordt standaard ook een stijlvol opbergzakje meegeleverd, een extra houder voor de decanteer karaf en en wijnglashouder. Het materiaal van de karaf wordt vervaardigd uit makkelijk te reinigen acryl. Na gebruik kan de karaf probleemloos in de vaatwasmachine. Om het plaatje compleet te maken, werd alles ingepakt in een trendy geschenkverpakking.

 • Aanwezige aroma’s worden naar een hoger niveau getild
 • Standaard wordt meegeleverd: een zeefje, een extra houder van de karaf en een wijnglazenhouder
 • De geschenkverpakking is heel trendy
 • Niets op aan te merken, tenzij je de neiging hebt meer wijn te drinken 🙂

Specificaties in een notendop

Merk  United Entertainment
Categorie  decanteerders
Materiaal  acryl
Kleur  transparant
Breekbaar  ja
Gewicht aantal  1340 gram
Model  Deluxe
Afmetingen  18,8 x 16,5 centimeter

Monati Glazen Decanteer Karaf 1.5L

Glazen Decanteer Karaf 1.5L - Wijn - Whiskey Accessoires

Een elegante decanteer karaf, ontwikkeld van hoogwaardig glas en vakbekwaam geblazen om de meeste smaak uit uw favoriete wijn te halen.Dit unieke design biedt een groot oppervlak waardoor de wijn in contact komt met lucht. Het...

Deze karaf om te decanteren oogt niet enkel elegant, maar is vervaardigd van hoogwaardig glas en is vakkundig geblazen om de beste smaak uit je wijn te halen. De wijnbeluchter heeft een vrij groot oppervlak wat toelaat dat de wijn in contact komt met lucht. Het daarmee gepaard gaande contact laat de wijn toe om te ademen. Het accentueert de smaak en de aroma’s voor een optimale wijnbelevenis. De decanteer karaf van het merk Monati onderscheidt zich van andere wijnkaraffen omdat ze geen stop hebben om af te dichten. Wanneer je een pur sang wijnliefhebber bent, dan weet je dat een decanteer karaf een must is om in huis te hebben indien je optimaal van je wijn wil genieten.

Deze karaf heeft 2 functietools: het bezinksel scheiden en (extra) zuurstof toevoegen om een maximale smaak te bereiken. Deze decoratieve karaf bestaat uit loodvrij en handgeblazen glas. Ter referentie. Heel veel restaurants en hotels gebruiken eveneens deze decanteer karaf. De inhoud bedraagt 1,5 liter.

 • De karaf oogt elegant en is vervaardigd van loodvrij handgeblazen glas
 • De wijnbeluchter heeft een vrij groot oppervlak
 • Past ideaal voor bij je thuis, maar is ook geschikt voor restaurants en hotels
 • Er is geen anti-drup voorzien

Specificaties in een notendop

Merk  Monati
Categorie  karaffen – wijnkaraffen
Materiaal  kristal – glas
Kleur  transparant
Vulklep aanwezig  nee
Vaatwasbestendig  ja
Gewicht aantal  0,4 kilogram
Breekbaar  ja
Anti drup aanwezig  nee
Model type  U-vorm

MikaMax Magic Wijn Decanteerder

Magic Wijn Decanteerder Deluxe - Kunststof - inclusief standaard

Door de Magic Wine Decanter Deluxe te gebruiken, verbeter je snel en eenvoudig de kwaliteit van wijn!Zodra wijn door de Magic Wijn beluchter wordt geschonken, wordt de wijn belucht waardoor smaak en aroma s voller en rijker worden en...

Door het gebruik van de Magic Wine Decanter Deluxe verbeter je op eenvoudige wijze de kwaliteit van je wijn. Zodra de Magic wijn wordt uitgeschonken, zorgt deze wijnbeluchter dat het aroma en de smaak veel rijker en voller wordt. Het looizuur wordt hierdoor in de wijn verzacht. Het ademen van een wijn komt de smaakkwaliteit ten goede. De andere kant van de medaille is dat het een tijd in beslag neemt. Je zal een beetje geduld moeten uitoefenen. Door de wijnbeluchter in gebruik te nemen, wordt het proces versneld.

Deze Magic Wine Decanteerder beschikt over een interne zeef om het bezinksel te filteren uit de wijn en standaard wordt een wijnglashouder (onder de vorm van een toren) meegeleverd en een opbergzakje. Het materiaal van de decanteer karaf bestaat uit acryl, dat afwasbestendig is. Deze decanteer karaf kan ook dienen als een collectors item of als mooi cadeau voor iemand.

 • Materiaal is vervaardigd van acryl
 • Kan dienen als een collectors item of als mooi geschenk voor iemand
 • De wijnbeluchter is vaatwasbestendig
 • Door de acryl is het vrij licht

Specificaties in een notendop

Merk  MikaMax
Categorie  karaffen – wijnkaraffen
Materiaal  acryl
Kleur  multi
Gewicht aantal  200 gram
Verpakking karaf  Luxe Gift Box
Standaard meegeleverd  decanter, zeefje, wijnglashouder, opbergzakje, decanter houder

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet je wijn decanteren?

De tijd die nodig is om wijn te decanteren varieert afhankelijk van het type en de leeftijd van de wijn. Jonge rode wijnen met veel tannines kunnen het beste tussen de 30 minuten en 2 uur worden gedecanteerd. Dit geeft de wijn voldoende tijd om te ademen en de smaken te laten evolueren. Oudere wijnen zijn delicater en hebben meestal niet meer dan 30 minuten nodig. Te lang decanteren kan er namelijk voor zorgen dat de wijn zijn karakter verliest. Witte en roséwijnen hebben meestal minder tijd nodig; 15 tot 30 minuten is vaak al voldoende.

Welke wijnen moeten worden gedecanteerd?

Niet alle wijnen hebben baat bij decanteren. Jonge rode wijnen met veel tannines, zoals Cabernet Sauvignon en Syrah, zijn meestal goede kandidaten. Ook sommige witte wijnen, zoals Chardonnay of Viognier, kunnen profiteren van decanteren, omdat het de complexiteit en het aroma kan verbeteren. Oudere wijnen met bezinksel moeten ook worden gedecanteerd om het bezinksel te scheiden. Lichtere en meer delicate wijnen zoals Pinot Noir of jonge witte wijnen hebben meestal geen decanteren nodig.

Kan je ook zonder decanteerkaraf decanteren?

Ja, je kunt ook zonder een speciale decanteerkaraf wijn decanteren. In dat geval kun je de wijn voorzichtig in een andere fles of zelfs een groot glas overgieten. Het belangrijkste is dat de wijn in contact komt met zuurstof, zodat de aroma’s en smaken zich kunnen ontwikkelen. Als je geen karaf hebt, kun je ook de wijn meerdere keren van het ene naar het andere vat overgieten om hetzelfde effect te bereiken. Het is minder elegant dan een decanteerkaraf, maar het werkt wel. Als je bezinksel wilt scheiden, kun je een koffiefilter of fijne zeef gebruiken terwijl je de wijn overgiet.