Als wijnliefhebber houd ik niet alleen van een goed gevuld glas met Pinot Blanc, Sauvignon of een lekker roseetje, maar verdiep ik me ook in de achtergronden van diverse wijnsoorten. Mijn kennis van wijnsoorten vergroten betekent voor mij nog meer smaakgenot. Maar als je je wilt verdiepen in wijn en een echte amateur vinoloog wilt worden, welk boeken over wijn moet je dan lezen? Hoe kom je er via goede boeken achter hoe wijn precies gemaakt wordt en welke druivensoorten er gebruikt worden?

Wat mijn drie favoriete wijnboeken zijn en waarom deze boeken zo leerzaam en interessant zijn, lees je hieronder! Zorg ervoor dat je, als je een echte wijnkenner wilt worden, in elk geval de onderstaande drie titels aanschaft. Nog een leuk lijstje? Check de wijnboeken Top 5 van onze collega’s Vini Del Mondo!

Mijn 3 favoriete boeken over wijn

1. The Wine Bible – Karen MacNeil

A lively course from an expert teacher, the Wine Bible grounds the reader deeply in the fundamentals while layering on informative asides, tips, amusing anecdotes, definitions, glossaries, photos (all new for this edition), maps, labels, and recommended bottles. Karen MacNeils information comes...
Toon prijs

De Wijnbijbel is wat mij betreft het meest informatieve en daarom beste boek als je een standaardwerk over wijnen zoekt. Het boek The Wine Bijbel is geschreven door Karen MacNeil en alleen in het Engels verkrijgbaar. Voor dit boek proefde MacNeil meer dan 10.000 wijnsoorten. In het naslagwerk komen vrijwel alle mondiale wijnculturen aan bod, met als verrassende gebieden onder meer China, Mexico, Slovenië en Japan.

Wil je zelf wijnproever worden, dan lees je in The Wine Bible hoe dit precies werkt en waar je op moet letten. Je leert alle wijnsoorten kennen en maakt kennis met de belangrijkste wijnboeren ter wereld. Het boek is gestructureerd opgebouwd en daardoor gemakkelijk leesbaar en overzichtelijk.


2. The World Atlas of Wine – Jancis Robinson & Hugh Johnson

Jancis Robinson en Hugh Johnson staan bekend als twee van de bekendste wijnauteurs ter wereld. Samen schreven ze het monumentale werk The World Atlas of Wine. Deze atlas geldt als een van de belangrijkste en meest gezaghebbende naslagwerken over wijn. Het boek geeft zowel in tekst als beeld een gedetailleerde indruk van alle wijngebieden op de wereld. De veranderingen die in de wijncultuur plaatsgevonden hebben qua techniek, trends en regels komen eveneens uitgebreid aan bod in The World Atlas of Wine.

En natuurlijk krijg je veel handige tips en adviezen over hoe je zelf het beste met wijn kunt omgaan, om zo goed als mogelijk van deze heerlijke wijndrank te kunnen genieten. Via de vele infographics en mooie kaarten zie je in één oogopslag hoe de wijncultuur wereldwijd in elkaar steekt en zich ontwikkeld heeft.


3. Wine Folly – Madeline Puckette

Een essentiële, hippe gids voor een nieuwe generatie wijndrinkers en -liefhebbers, van de makers van de award-winning website WineFolly.com Rood of wit? Cabernet of Merlot? Licht of vet? Welke wijn te combineren met welk gerecht? Het drinken van goede wijn is niet moeilijk, maar het vinden van...
Toon prijs

Ten slotte hoort het boek Wine Folly van Madeline Puckette zonder twijfel thuis in een top drie van wijnboeken. Winefolly is ook in het Nederlands beschikbaar, onder dezelfde titel. Winefolly kan in één zin beschouwd worden als hét cursusboek voor iedere toekomstige vinoloog en wijnliefhebber. Het boek bevat vooral veel afbeeldingen, kaarten en foto’s en is dus een echt kijkboek. In Winefolly lees je over de techniek van het wijnproeven en hoe je als proever de smaken goed kunt identificeren.

Het werk staat vol met gedetailleerde smaakprofielen van populaire en iets minder bekende wijnen. Verder kun je in Winefolly onder mee terecht voor serveertips en krijg je adviezen over de beste combinaties van wijnen met eten.

Mijn 3 favoriete boeken over wijn

Eén gedachte over “Mijn 3 favoriete boeken over wijn

  • 21 oktober 2021 om 17:29
    Permalink

    Bedankt voor het delen van deze boeken over wijn. Ik zou ook graag meer willen leren over de soorten en waar verschillende druivensoorten vandaan komen. Ik ga de boeken noteren op mijn lijst! Ook kan je deze boeken leuk cadeau doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.