Heb je een etentje, een feestje of gewoon een gezellig avondje met vrienden gepland? Overweeg dan eens deze wijn te schenken. Het is een vrij complexe wijn, die een kenner zeker weet te waarderen, al moet je deze wijn misschien wel leren drinken. Een echte wijnliefhebber moet de heerlijke Barbaresco wijn een keer geproefd hebben.

Beste prijs-kwaliteit

barbaresco wijnenDe wijnstreken

Men denkt bij wijn meestal als eerste aan de Franse streken, maar Italië is ook een uitstekend wijngebied. Het warme klimaat en de bergachtige omgeving maken het aanleggen van wijngaarden erg aantrekkelijk. Deze Italiaanse wijn wordt gemaakt in de prachtige streek Piëmont, deze streek wordt beschouwd al één van de beste wijnstreken van Italië. De Barbaresco vind je aan de rechter zijde van de Tanaro rivier. Vlak bij de stad Alba. Barbaresco, Nieve en Treiso zijn de voornaamste dorpen in deze streek. In deze omgeving zijn veel wijngaarden te vinden, dit komt door het goede klimaat dat heerst in deze streek.

Nebbiolodruiven

De wijn dient gemaakt te worden van een speciaal druivenras. Deze zogenaamde Nebbiolo druif is een blauwe druivensoort die oorspronkelijk uit Italië komt en daar ook verbouwd wordt. Deze druif groeit alleen goed op de beste plaatsen en ondanks dat dit in Amerika en Australië ook wel geprobeerd word, lukt dit tot nu toe alleen goed in Piëmont in Italië.

Deze druivensoort wordt geplant op de meest zonnige en warme plekken, waar de druiven goed kunnen rijpen aan de ranken. De samenstelling van de grond op deze speciale plek in Italië zorgt voor de unieke smaak van de Nebbiolo druiven en daarmee ook voor de kenmerkende smaak van de wijnen die hiervan gemaakt worden. De wijn die van deze druiven gemaakt wordt is vrij licht van kleur, maar sterk van smaak en geur. Liefhebbers van wijn zullen deze smaak en geur zeker kunnen waarderen.

De Nebbiolo druif wordt door de Italianen ook wel “de koning” van de druiven genoemd. Begrijpelijkerwijs wordt er van deze koningsdruif erg goede en smaakvolle wijn gemaakt.

barbaresco wijn docgKwaliteit en rijping van Barbaresco wijnen

De Barbaresco wijn ontving in 1980 de DOCG-status (de allerhoogste kwaliteitsnorm die voor wijnen in Italië geldt). De wijn is vernoemd naar de gemeente waar de wijn gemaakt word. De Barbaresco wijn wordt ook gemaakt in een Riserva variant, dit betekent dat de wijn een verplichtte rijpingstijd heeft gehad, dit is terug te vinden op het etiket en deze wijnen zijn logischerwijs wijnen van zeer goede kwaliteit. De beste wijnen van de nebbiolo druif moeten lang rijpen omdat zij veel tannine bevatten. Het maken van een goede Barbaresco wijn kost dus veel tijd. De tannines zorgen ervoor dat de wijn op hout gerijpt moet worden om ervoor te zorgen dat hij wat ronder en zachter zal worden. Veel van de wijnen hebben baat bij een vrij lange flesrijping. Hierbij is 10 – 20 jaar zeker geen uitzondering.

Smaak van Barbaresco wijn

In verhouding met andere wijnen uit Piëmont is de Baresco een wat meer toegangelijke wijn. Hij is wat soepeler, komt makkelijker op dronk en heeft een lager alcoholpercentage dan vergelijkbare wijnen uit dezelfde omgeving. Tijdens het vergisten wordt suiker omgezet in alcohol. Doordat de Nebbiolo druif minder zoet is, is het alcoholpercentage lager en is de wijn lichter van kleur. De wijn die van deze druif gemaakt wordt, moet vrij lang rijpen. Voor de Baresco komt dit neer op 26 maanden. Van deze maanden wordt de wijn 9 maanden in hout gerijpt voor de allerbeste smaak.

In het smaakpalet van de Barbaresco vind je frisse bessen en bloesem terug. Dit maakt het een zeer frisse wijn. Hij kan verder omschreven worden als een droge, stille rode wijn.

Combineren

barbaresco wijn pairingDeze wijn kan het best genuttigd worden met de klassiekers zoals rood vlees dat gebakken of gebraden is. voornamelijk wild is een goede combinatie met deze wijn. Ook met de wat meer bijzondere gerechten is de wijn goed te combineren, zo past hij bijvoorbeeld goed bij gerechten die bereid zijn met truffels.

Als je deze wijn gaat schenken is het wel van belang om hem tijdig te decanteren. De wijn heeft een aantal uren nodig om goed op smaak te komen. Ontkurk de fles 1 a 2 uur voordat je van plan bent om deze te gaan nuttigen em schenk hem over in een glazen karaf. Zo heeft de wijn de kans om te luchten en om goed op smaak te komen.

Complexe smaak

De Barbaresco is een complexe wijn, die vooral geschikt is voor de wat meer ervaren wijndrinker. Het is een wijn waar men een beetje aan moet wennen. Zoals je je voor kunt stellen valt deze kwalitatief hoogstaande wijn niet onder de supermarkt wijnen en is het ook geen goedkope wijn. De prijzen voor een fles vallen tussen de 20 en 250 euro. Waarbij een duurdere wijn natuurlijk ook meestal een kwalitatief betere wijn is.

De Barbaresco: zeker een wijn om als wijnliefhebber geproefd te hebben. Hoe meer je hem drinkt, hoe meer je hem zult gaan waarderen.