Asti is een vaak mousserende witte wijn afkomstig uit Noord-Italië. Deze wijn is gemaakt van de moscato bianco of muskaatdruif, waardoor Asti een heerlijke, complexe, zoete smaak krijgt. De twee populairste soorten Asti wijn zijn samen de meest geproduceerde wijnen in Italië, en zijn in ons land uitstekend verkrijgbaar bij supermarkt, wijnhandel en webshop. Asti is een perfecte dessertwijn en ook fantastisch om te drinken op een lange, warme zomeravond.

Beste prijs-kwaliteit

Moscato d’AstiWelke soorten Asti bestaan er?

De twee meest populaire soorten Asti zijn de Asti Spumante en Moscato d’Asti. Maar als je zin hebt om op speurtocht te gaan, dan zul je merken dat er meer wijnvarianten van dezelfde druif gemaakt worden.

  • Asti Spumante is een bruisende wijn die licht zoet is. Hij heeft een iets hoger alcoholgehalte (5-6%) dan de Moscato d’Asti. Deze wijn heeft veel bubbels, houd daar rekening mee als je hem ontkurkt – er zit niet voor niets een champagnekurk in de fles.
  • Moscato d’Asti is een vollere wijn met koolzuur, maar minder dan de Spumante. Deze wijn is zoeter en fruitiger. Het alcoholgehalte ligt rond de 8%.
  • Asti Secco is het drogere broertje van de bovenstaande twee. Hij heeft langer doorgegist en daardoor is de wijn minder zoet, bevat hij minder bubbels, en is het alcoholgehalte veel hoger (11%).

Welke keurmerk hebben de Asti wijnen?

Zowel de Spumante als de Moscato d’Asti heeft het keurmerk DOCG (Denominazione di origine controllata), wat staat voor een uitstekende wijn van een duidelijk te herleiden oorsprong. Om dit kwaliteitskeurmerk te krijgen moet de wijn voor 100% gemaakt zijn van moscato bianco-druiven, en afkomstig zijn uit de provincies Asti, Cuneo of Alessandria in Piemonte.

Waar komt Asti vandaan?

Asti is genoemd naar de stad Asti, een plaats in het Noord-Italiaanse gebied Piemonte, tussen de steden Turijn en Genua. Dat is een wijnbouwgebied waar druiven niet altijd goed groeien. In de bossen en valleien tussen de Middellandse Zee en de Alpen is het relatief koel en nat. De wijngaarden waar de druif groeit liggen daarom op kalkrijke heuvels die de volle zon ontvangen. In meer dan 52 gemeentes in het gebied wordt nu Asti geproduceerd.

Asti SpumanteHoe wordt deze wijn gemaakt?

De druiven van deze wijn worden met de hand geoogst en in het gistingsvat gedaan. De wijn ondergaat daar een zogenaamde enkelvoudige gisting. Dat betekent dat het gistingsvat stevig is afgesloten, waardoor het koolzuurgas dat de gisten produceren niet kan ontsnappen. Het gas blijft als bubbels in de wijn en zorgt voor het mousseren (schuimen) ervan. De gisting ervan wordt vervolgens gestopt door de wijn te koelen. Hierdoor blijft er een groot deel van de suikers in de wijn behouden. Dat geeft de Asti wijn zijn heerlijke zoete smaak.

Hoe smaken de Asti wijnen?

Muskaatwijn staat voor zoete, aromatische, makkelijk te drinken wijnen met een lange afdronk. Dat geldt allemaal voor de Asti. De kleur van de Asti is licht goudgeel. De typische smaak van de muskaatdruif (Moscato Bianco) is duidelijk in allebei de varianten terug te proeven. In deze wijnen proef je fris fruit: citrus, appels, kruisbessen, en heel duidelijk de druiven waarvan ze gemaakt worden. Ook perziken, mango’s en abrikozen en de aroma’s van wilde roos en kamperfoelie zijn in het smaakpalet te herkennen.

Wanneer drink je Asti?

Asti is een wijn die bij de meeste drinkers in de smaak zal vallen. Deze wijn is goddelijk om van te genieten op een warme zomerdag. Uiteraard drink je de wijn koel, op zo’n 6 tot 7 graden – net uit de koelkast gehaald, en even door de zon gekust, is perfect. Door de zoetheid en de bubbels is het precies het drankje dat je nodig hebt om je in de Mediterraneé te wanen.

Een Piemontese stoofschotel van kalfsvlees of van vis is een goede gelegenheid om een fles Asti open te trekken. Ook bij een lekker kaasje komt de wijn prima tot zijn recht – de zoetzure smaak is een perfect tegenwicht voor de hartige en pittige kaas. Zoals de meeste muskaatwijnen is Asti ook geschikt om bij een (stevig) toetje, bijvoorbeeld een Italiaanse gebakspecialiteit of roomijs, te serveren. Zelfs bij verse vruchten zoals bramen en bosbessen en/of noten is dit een prima drankje. Je kunt moeilijk verkeerde keuzes maken bij deze verrukkelijke zomerwijn!

Wat is de prijsstelling van deze wijn?

Asti drink je jong. De wijn hoeft niet langdurig te rijpen op vat, en de flessen liggen ook niet jarenlang opgeslagen. Dat, en de grote oppervlakte van de wijngaarden die Asti produceren (600 ha) zorgt dat deze wijn gunstig geprijsd is. Een supermarktversie van de Asti heb je voor minder dan 5 euro, en de gemiddelde prijs van een fles van 2 of 3 jaar oud is rond de 10 euro. Er zijn uitschieters naar boven verkrijgbaar bij de betere wijnhandel, maar voor minder dan 30 euro heb je eigenlijk altijd wel een uitstekende fles van deze populaire muskaatwijn.