De Corvina druif is een rode wijn druif die met name bekend is als hoofdbestanddeel van de Valpolicella wijnen. Deze druif vindt haar oorsprong in Italië en heeft als meest genoemde kenmerk is zijn zure kersen smaak, evenals zijn gebrek aan kleur en tannine. De van de Corvina druif gemaakte wijnen hebben de neiging helder rood en lichter van structuur te zijn.

Het ras leent zich ook goed voor het appassimento proces van luchtdroging van de druiven, gebruikt om de beroemde Amarone wijn te maken. De Corvina druif wordt hoofdzakelijk geplant in de noordoostelijke hoek van Italië, waar maar liefst 80 procent van de volledige productie wordt aangeplant. Door de hoge zuurgraad en de typische kernachtige en kruidige aroma’s is dit een wijn met een echt eigen karakter.

Kenmerken

In tegenstelling tot veel andere rode wijn druifsoorten, rijpt de Corvina relatief laat. Dit kan voor telers leiden tot verschillende problemen. Toch heeft de Corvina druif als grote voordeel dat de schil van deze druif een stuk dikker is dan die van veel soortgenoten. Mede hierdoor zijn ze perfect om te worden gedroogd door de lucht.

De druiven worden na het plukken gespreid neergelegd op stromatten en kunnen fenolen en suikers ontwikkelen, terwijl ze uitdrogen om de smaken te concentreren. Deze methode wordt gebruikt voor de productie van Amarone en Recioto della Valpolicella wijnen, en in mindere mate voor de Ripasso wijnen uit de regio.

Gebied

In principe komt de Corvina druif enkel voor in de regio ‘Veneto’. Door het ideale klimaat, is de kwaliteit van de Corvina druif in deze regio op haar best. Buiten Italië is deze druivensoort overige ook in optimale kwaliteit te vinden. Ondanks dat het in mindere mate is, wordt ook in Argentinië flink aan de weg getimmerd.

Populariteit

Corvina heeft in de vorige eeuw flink aan populariteit ingeboet, waarbij in de jaren tachtig de slechte reputatie van Valpolicella mede veroorzaakt werd door te hoge opbrengsten. Dit is in de afgelopen jaren rechtgezet, waarbij producenten met de druiven experimenteren. Rijping in vaten is populair gebleken, evenals langere maceratie tijden om kleur te onttrekken. Het resulteerde in een kwalitatief hoogwaardige wijn.

Hoewel Corvina een belangrijke variëteit is in haar thuisland, is dit nog niet over de hele wereld het geval. Alleen in Australië en Argentinië zien we de populariteit van de Corvina wijnen toenemen. Corvina wordt meestal gemengd met Rondinella en Molinara en wordt zo tot een Valpolicella of Amarone gemaakt. Het is een druif met een vrij dikke schil, wat zeker bijdraagt tot de karakteristieke smaken waar Amarone bekend om staat. Waar de meeste wijnen die uit noordoost-Italië komen een stuk lichter zijn, onderscheidt de Amarone zich door de kruidige en krachtige smaak.

Bij het eten

De Corvina wijnen zijn mede door haar toegankelijkheid enorm populair als huis en tafelwijn. Door de frisse aroma’s en fruitige smaken is deze wijn bij uitstek te drinken bij een breed scala aan gerechten. Waar een rode wijn zich normaliter beperkt tot het serveren bij een wild of rood vlees gerecht, kan de Corvina ook bij een mooie vis perfect uit de voeten. Door de frisse smaken en de aanwezigheid van verschillende structuren in zowel vis als vlees, zorgt de combinatie van deze wijn met vlees of vis voor een ware smaaksensatie.

Door het relatief hoge alcoholpercentage, is deze wijn doorgaans een stuk zwaarder te drinken dan veel andere wijnen in deze klasse. Niet voor niets is deze Corvina daarom ook veelal populair bij ietwat zwaardere gerechten. Het is geen wijn waarvan je op een rustige avond meerdere glazen van wegdrinkt. Wanneer je het de echte wijnkenner vraagt, zal deze dit ook zeker beamen. Deze wijn leent zich bij uitstek voor een rustige avond dineren waar het blijft bij een glas of twee.

Uiteraard kun je gerust overstappen naar een ietwat lichtere wijn, maar houdt het dan wel bij een rode.

Toegankelijkheid

Ondanks dat deze Corvina wijn relatief zwaar is ten opzichte van veel andere rode wijnen, is dit ontzettend toegankelijk. Wel is het aan te raden, dat wanneer je deze wijn voor het eerst drinkt, je dit in combinatie doet met een bijpassend gerecht. Naast verschillende gerechten is deze wijn ook geschikt als ‘borrelwijn’, bij een mooi luxe kaasplankje.

Door de enzymen en zuren die aanwezig zijn in kaas, wordt het effect van deze wijn in combinatie hiermee versterkt. Dit zorgt ervoor dat je eerste indruk van deze wijn een onvergetelijk zal zijn. Niet voor niets is deze wijn één van de meest geschonken wijnen bij een kaasplankje of rood-, wild vlees gerecht.