Nero d’avola is het meest populaire blauwe druivenras. D’avola verwijst naar een klein stadje Avola in het oosten van Sicilië. Hij is karakteristiek voor zijn fruitge kracht en aciditeit (zuurgehalte). De druif wordt gebruikt voor droge rode wijn en de beste bewaarkracht is 10 jaar na de oogstdatum. De druif heeft ook als naam Calabrese wat afgeleid is van het Griekse woord kalavisi wat weer vertaald naar ‘goede druif’.
De druif dankt zijn bekendheid aan het feit dat die bijna in elke DOC voorkomt van Sicilië. Op basis van deze druif zijn veel verschillende soorten gemaakt. Ze worden gebruikt voor makkelijke fruitwijnen, volle of complexe wijnen en gecorseerde rosewijnen (wijnen met een zeer krachtige smaak).
Nero d’Avola wijn: onze aanraders
Wijnen op basis van de Nero d’Avola druif zijn de trots van het eiland Sicilië. De eilandbewoners noemen deze wijn liefkozend ‘het zwarte goud van de zon’. Wij hebben voor u een Nero d’Avola op de kop getikt van de familie Castellani. Een zachte en verleidelijke topwijn die op een traditionele...
De druivenstokken op Sicilië zagen ze komen en gaan. Van de Feniciërs die gecultiveerde druiven meenamen vanuit het Verre Oosten en deze plaatsten naast de wilde druiven die het eiland tot dan toe rijk was, tot de Arabieren die een streng alcoholverbod hanteerden maar de wijnbouw door de...
Je zou maar een druif zijn in het zuidwesten van Sicilië. Dan geniet je maar liefst zeven maanden per jaar van de stralende zon. Da’s goed voor het humeur, ook bij een druif. Niet verwonderlijk dus dat de Nero d’Avola, dé druif van Sicilië, het zo wonderbaarlijk goed doet in Menfi. Daar...
Sicilië is één van de grootste wijnstreken van Italië. Dit zonnige eiland heeft een glorieuze comeback gemaakt: tot zo'n dertig jaar geleden stond Sicilië vooral bekend om bulkwijn en Marsala. Gelukkig zijn de wijnmakers erin geslaagd om dat imago van zich af te schudden, want tegenwoordig zit...
De druiven voor deze Nero d'Avola zijn met de hand geoogst tussen eind augustus en begin september. Het inweken van de druivenschillen heeft plaatsgevonden bij lage temperatuur, zodat de tannines en kleur goed uit de schillen losgeweekt worden. Hieraan dankt de wijn zijn donkerrode...
In Zuidoost Italie zijn de meeste Nero d’Avola-wijngaarden te vinden. De druif houdt van een warm klimaat. Vandaar dat druiven zich helemaal thuis voelen op Sicilië. Rondom de steden Pachino en Rosolini zijn de allermeeste te vinden. Er is weinig bekend over hoelang de druif al zou worden verbouwd.
Er zijn wel oude documenten uit de 17de eeuw die bewijzen dat ze toen destijds al werden verbouwd. De druif heeft al vaak veel plaats moeten maken voor andere soorten fruit en groenten. Ondanks dat blijft hij ontzettend populair en is de druif de beste blauwe druivensoort van Sicilië.
Ondertussen groeit het druivenras niet alleen nog rondom de buurt van Avola maar verspreid over het gehele eiland. Tegenwoordig doet de druif het ook heel erg goed in landen als Amerika (Californië om exact te zijn) en Australië.
Nero d’Avola druiven komen veel voor in DOC wijnen. DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata wat zich vertaald naar Gecontroleerde Herkomstbenaming. Een wijn krijgt dit op zijn etiket vermeld als het een kwaliteitswijn is.
De Nero d’Avola druif komt voor in o.a. de volgende DOC wijnen:
- Riesi (minimaal 80% aan druiven)
- Eloro (minimaal 85%)
- Menfi (minimaal 70%)
- Sciacca (minimaal 70%)
- Cerasuolo di Vittoria (minimaal 60%)
- Monreale (minimaal 50%)
- Sambuca di Sicilia (minimaal 50%)
In de 20e eeuw werden de druiven vooral gebruikt om te blenden met andere wijnen zodat ze een diepere kleur krijgen en het rijpingspotentieel te verbeteren. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel IGT wijnen die 100% uit Nero d’Avola druiven bestaat. IGT is eigenlijk een soort van tussencategorie voor wijnen.
Deze komen om bepaalde redenen niet in aanmerking voor de traditionele classificatie. Reden daarvan is omdat met de traditionele druiven niet gebruikt of afwijkende vinificatietechnieken (wijnbereidingen) hanteert.
De druif is ideaal als mengdruif vanwege de diepe kleur die hij geeft in combinatie met suiker en een aciditeit. De aciditeit (zuurgehalte) die soms problemen oplevert wordt daarom geblend met andere druivenrassen zoals Frappato en Nerello Mascalese die minder zuren hebben van nature.
Er zijn ook producenten die blenden d’Avola met andere internationale rassen zoals bijvoorbeeld cabernet sauvignon. Verscheidende experts brengen verband tussen Nero d’Avola en Syrah druif.
De gelijkenissen qua druifvorm en blad. De naam Syra zou zijn afgeleid van de plaatsnaam Sira-Cusa. Andere experts beweren dat er qua aroma’s en vegetatie te veel verschillen zijn om van een verband te spreken.
Wat Nero d’Avola uniek maakt
Nero a’Avola wordt klassiek gedronken op een temperatuur rond de 17°C. Het zal je niet verbazen dat de wijn perfect is om te combineren bij rood gegrilde vlezen en mediterraanse gerechten. Want ze zeggen waar het vandaan komt vult elkaar aan.
Door de tannines en zuren in de wijn zorgt Nero d’Avola voor een fruitige smaak. Vandaar dat het zo goed te combineren is met rood vlees. De wijn is ook goed te gebruiken voor gerechten zelf i.p.v. ernaast.
Zo is het goed te gebruiken voor een stoofpotje. Vervang alleen het bier door wijn en voila, een prachtige smaak is toegevoegd aan uw gerecht. De wijn verleent zich ook prima om te drinken bij visgerechten. Denk aan sardientjes of tonijn bijvoorbeeld. Er zijn echt heel veel gerechten waarmee je deze wijn kan combineren. Om de wijn te laten serveren bij wit vlees word echter niet aangeraden.
Wat de druif extra uniek maakt is dat het 1 druif is met 2 smaken. Wanneer je verschillende Nero d’Avola proeft komt je er vrij gauw achter dat er twee duidelijke smaken zijn. Dit komt door de manier van wijn maken. De eerste variant is een ontzettend zachte en fruitige wijn waarin je veel donker/zwart fruit proeft. Ook proef je tonen van koffie en chocolade.
Dat komt doordat de wijn aan het rijpen is in de eikenvaten. De vaten geven deze smaak mee. Het tweede variant is een soepele, elegante en sappige smaak. De smaak is te danken aan het feit dat de wijnen juist niet of weinig rijpen in eikenhouten vaten. Nero d’Avola wijnen op zijn best hebben een vrij intsense smaak maar hebben nog steeds iets zachts. De zeer fruitige wijn kan smaken naar pruimen, cranberries en granaatappel.