De Pecorino druif is een typische witte druivensoort die je met name vindt in de oostelijke kust streken van Italië. De Pecorino druif wordt met name gebruikt is de wijnen Marche en de Abruzzo. Een wijn die door velen wordt geclassificeerd als een klassieke wijn en zich kenmerkt door een ‘strogele’ kleur met de frisse aroma’s van bloesem en jasmijn. Deze druivensoort, wordt net al veel andere druivensoorten al honderden jaren geteeld.

De Pecorino druif vind je met name in de regio Marche, waar ook de gelijknamige wijnsoort haar naam aan te danken heeft. Waar de Pecorino druif tot enkele jaren geleden immens populair was, heeft deze mede door de relatief lage opbrengst plaats moeten maken voor onder meer de Trebbiano.

De naam

De naam van de Pecorino druif is letterlijk vertaald ‘schaapje’. Deze naam schijnt te maken te hebben met de gelijknamige kaas die wordt gemaakt van de melk van schapen. Daarnaast waren de schapen ook dol op de Pecorino druif als tussendoortje. Dit werd door de schapen gezien als absolute traktatie en was dus ook geen vanzelfsprekendheid. Ondanks dat ze niets met elkaar te namen hebben, is de combinatie tussen de Pecorino wijn en de Pecorino kaas doorgaans een aan te raden combinatie.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Pecorino druif gaat terug tot wel enkele honderden jaren geleden. Toch is deze prachtige druif pas sinds enkele tientallen jaren relatief onder de aandacht. Ondanks het feit dat men dacht dat deze druif in de tachtiger jaren volledig was verdwenen bleek toch dat dit niet het geval was. Doordat er uit verschillende wijngaarden zaden waren ‘overgewaaid’ bleken er toch nog bepaalde ‘vergeten’ wijnstokken te zijn.

Deze wijnstokken met de Pecorino druif werden stekken gemaakt, zodat er na verloop van tijd weer de nodige stokken konden worden aangeplant. Met succes! Ongeveer 10 jaar na dato, rond de jaren negentig, groeide de druif exponentieel en werden er tal van prachtige witte wijnen van gemaakt. Waar de Pecorino druif eerst enkel in Marche was te vinden, heeft hij zich uitgebreid tot Abruzzo, Toscane en ook Umbrië.

Kenmerken

Eén van de belangrijkste kenmerken van de Pecorino druif, is toch wel het hoge zuurgehalte. Daarnaast zorgt ook het relatief hoge suikergehalte ervoor, dat deze druivensoort bij uitstek geschikt is voor het maken van wijn. Door het hoge suikergehalte fermenteert de druif doorgaans een stuk beter, wat zorgt voor een kwalitatief hoogwaardig product. Door het hoge suikergehalte ligt het alcoholpercentage van deze wijn wel een stukje hoger dan gemiddeld, maar door de hoge zuurgraad wordt dit in het eindproduct gecompenseerd.

Dit tezamen zorgt ervoor dat deze wijn is uitgegroeid tot één van italië’s meest gedronken wijnen. Deze Pecorino druif doen het het beste op grotere hoogte, mede door het frisse briesje in combinatie met het zonlicht zorgen ervoor dat deze druif zich ontpopt tot een ware klasbak in z’n soort.

Verschillende wijnen

Doordat de schapen gedurende het verbouwen van deze druif enorm gek waren op het eten hiervan, heeft ertoe geleid dat de interesse naar deze druif steeds groter werd. Waar het voor de schapen als ware traktatie werd gezien, bleek het voor de mensen van deze wijngaard een ware goudmijn. Doordat deze druiven enorm zoet zijn, kunnen ze worden gebruikt voor het maken van wijnen met een relatief hoog alcoholpercentage. Hierdoor zijn de wijnen niet alleen ontzettend vol van smaak, maar zijn ze ook fris en fruitig tegelijk.

Mede hierdoor is de druif uitstekend voor frisse wijnen met karakter. Maar het andere mooie aan Pecorino, vooral voor liefhebbers van witte wijn, is de complexiteit die je kunt vinden in deze relatief jonge, betaalbare wijn. In een vergelijkbaar geprijsde Pecorino krijg je veel meer dan een tweedimensionaal knapperige Pinot Grigio of leipe Sauvignon Blanc; je krijgt karakter, merkbaar terroir, een rijker smaakprofiel dat vaak vaak gepaard gaat met een frisse wijn.

Eten

Waar je het doorgaans van een ietwat chique wijn niet zal verwachten, is het aan te raden deze Pecorino wijn te drinken bij een gerecht met varkensvlees. Daarnaast zoals hierboven genoemd is de Pecorino wijn ook een absolute aanrader bij een goede kaas, bij voorkeur de gelijknamige Pecorino kaas. Door de aanwezigheid van verschillende zoutachtige aroma’s en smaken die in de kaas zit verweven, zorgen ervoor dat dit in de combinatie met de hoge zuurgraad van deze wijn leidt tot een ware smaakbeleving in je mond.

Daarnaast is deze prachtige wijn door de frisse, fruitige smaak bij uitstek geschikt om te serveren bij een visgerecht of in combinatie met schaaldieren zoals krab.