Ben jij op zoek naar een wijn met karakter, dan zijn de wijnen gemaakt van de Grillo druif een absolute aanrader. Deze Grillo druif is een Siciliaanse druivensoort die wordt gebruikt voor het maken van witte wijnen. Deze Grillo druif staat erom bekend dat deze zorgt voor de fruitige en vooral frisse smaak in de bekende ‘Marsala’ wijn.

Ondanks dat de populariteit van deze wijnsoort de laatste jaren flink is afgenomen, wordt de Grillo druif nog altijd onverminderd geteeld. Niet voor niets, deze prachtige druivensoort wordt de laatste jaren gebruikt voor de productie van prachtige lichte witte wijnen. Vooral in de ‘Grillo’ wordt deze veelal gebruikt. Deze wijn kenmerkt zich eveneens als de Grillo druif zelf als een frisse, lichte en toegankelijke wijn, met allerlei fruitige aroma’s. Perfect voor verschillende gelegenheden.

grillo druiven italieDe geschiedenis van de druif

De geschiedenis van deze druif gaat, waar dit bij de meeste druivensoorten een stuk verder is, maar terug naar de 19e eeuw. Mede daardoor is er de nodige discussie ontstaan over de daadwerkelijk oorsprong van deze Grillo druif. Waar velen blijven vasthouden aan het feit dat deze druif haar oorsprong vindt in Sicilië, geven anderen aan dat deze druif afkomstig is uit het zuiden van Italië, uit de regio Apulië. Er wordt namelijk beweerd, dat deze Grillo druif vanaf daar naar het Italiaanse eiland is toegebracht en zich vanuit daar verder heeft gevestigd. De Grillo druif schijnt zelfs als de geruchten kloppen, één van de favorieten te zijn van de grote Julius Caesar.

Klimaat

Deze prachtige Grillo druif groeit niet voor niets nergens anders zo goed dan op het Italiaanse eiland sicilië. Dit komt door het hete en vooral droge klimaat wat op dit eiland heerst. Doordat deze druif in tegenstelling tot veel andere druiven een relatief hoog suikergehalte heeft en ook ontzettend makkelijk oxideert, is deze wijn bij uitstek geschikt voor het produceren van tal van heerlijke en vooral kwalitatief hoogwaardige wijnen. Ondanks dat deze druif kwalitatief hoogwaardig is, heeft een andere grote Siciliaanse wijngaard gekozen voor het telen van een andere druivensoort, genaamd de ‘Catarratto’. Mede door de hogere opbrengst, is er in de 20e eeuw voor gekozen over te stappen naar deze soort.

Kwaliteit

Waar eerst volume een belangrijk onderdeel was wanneer het ging om de productie van wijnen, zien we steeds meer dat er wordt gekozen voor kwaliteit. Mede hierdoor is de aanbouw van de Grillo druif de laatste jaren weer wat toegenomen. Niet voor niets heeft de Grillo zijn de afgelopen jaren ontpopt tot absoluut één van de meest populaire tafelwijnen in italië.

Diner

Door de frisse aroma’s en fruitige smaak zijn de Grillo wijnen bij uitstek geschikt om te serveren bij allerlei verschillende gerechten. Vooral bij een pasta doet deze wijnsoort het ontzettend goed. Ook bij een fris kipgerecht wordt deze wijn vaak geserveerd. Door de frisse smaken is deze wijn minder geschikt om te serveren bij een ietwat zwaardere maaltijd zoals wild en rood vlees. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de Grillo wijnen door de fruitige smaken en frisse afdronk enorm toegankelijk zijn voor iedereen.