Een Chianti is een zware rode wijn met een DOCG-keurmerk. Deze wijn wordt in Toscane geproduceerd uit de Sangiovese-druif. Er zijn een aantal varianten, die zich onder andere van elkaar onderscheiden in rijpingstijd. Chianti wijn is een uitstekende wijn om te drinken bij vlees, kaas en tomatengerechten.
Een mooie wijn uit een prachtige streek
Chianti is een Italiaanse wijn die afkomstig is uit een gebied in Toscane met dezelfde naam. De wijnstreek Chianti ligt tussen de prachtige oude steden Florence en Sienna, beroemd om hun geweldige architectuur. De Sangiovese-druif waarvan Chianti gemaakt wordt, wordt waarschijnlijk al sinds de tijd van de Romeinen in deze streek verbouwd.
Sinds de Middeleeuwen is Chianti-wijn ook buiten Italië bekend. De drank werd geëxporteerd in de kenmerken bolle flessen met een gevlochten mand er rond. Sinds die tijd bleef Chianti een vrij onbekende wijnsoort, waarvan de productie kleinschalig was. Sinds de jaren 70 wordt de Sangiovese-druif op grote schaal verbouwd, waardoor de wijn steeds populairder is geworden. Een goede Chianti kan je tegenwoordig bij de meeste slijterijen en webwinkels kopen.
Wijn met een goed keurmerk
Chianti heeft het beste keurmerk dat een Italiaanse wijn kan verkrijgen, het DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Slechts 20 wijnregio’s in het land hebben dit keurmerk. Dat betekent dat je wijn van een uitstekende kwaliteit bestelt. Ook moeten de soorten Chianti aan bepaalde eisen voldoen om een bepaalde nam te mogen dragen. De wijn moet bijvoorbeeld voor minimaal 80% gemaakt worden van de Sangiovese-druif, en er geldt een minimum aan het alcoholgehalte. Vroeger werden er sap van witte druiven toegevoegd aan de most om het zuurgehalte omlaag te brengen, maar dat wordt in commerciële wijnen eigenlijk nooit gedaan. In het geval van de prestigieuze Chianti Classico is het zelfs verboden.
Behoorlijke smaakverschillen
Er is flink wat variatie tussen de smaak van individuele Chianti’s. De microklimaten op de verschillende Toscaanse heuvels hebben flink wat invloed op de smaak van de druiven die er groeien. En ook verschilt de duur van rijping op vat en fles. Chianti’s worden vrijwel altijd gerijpt op eikenhouten vaten – de duur daarvan varieert van een paar maanden tot jaren. Natuurlijk heeft dit zijn weerslag op de smaak, en daardoor kan je Nederland Chianti’s krijgen met behoorlijke eigen karakters.
Varianten van Chianti
Er zijn flink wat soorten Chianti, die in categorieën kunnen worden onderverdeeld. Tegenwoordig kan je in Nederland uit elke categorie meerdere soorten op de kop tikken.
- Normale Chianti’s zijn overal te koop en zijn de meest betaalbare variant.
- De Chianti Classico is de bekendste wijn uit de hogere prijsklassen. Die mag uitsluitend afkomstig zijn uit het beperkte gebied met de naam Chianti tussen Florence en Sienna. Chianti Classico wordt beschouwd als de beste variant van deze uitstekende wijnsoort. Deze wijnen zijn herkenbaar aan de zwarte haan (de gallo nero) op het etiket.
- Een Chianti wijn met de toevoegingen Superiore is extra lang gerijpt, te weten 9 maanden op eikenhout.
- De Chianti Riserva is minimaal 2 jaar op eikenhout gerijpt.
- De Selezioni is eerst op eikenhout gerijpt en daarna bovendien nog minstens 30 maanden op fles.
- De Vin Santo is een dessertwijn die op een bijzondere manier wordt geproduceerd. Druiven worden het hele koude seizoen lang gedroogd op matten van stro. Dat geeft de Vin Santo een diepe smaak en een hoog suikergehalte. Let er wel op dat het een ambachtelijke Vin Santo betreft – de goedkope varianten of imitaties ervan zijn zeker geen aanrader.
Een wijn die je bijblijft
Chianti is een rode, droge wijn, is behoorlijk zuur, en heeft een intense smaak met redelijk veel tannines. De smaken van verschillende bloemen en vruchten, maar ook veel aardse elementen zijn in de drank te herkennen. Leer, tabak, kruiden en chocolade zijn een paar van de stevigere tonen. Perzik, pruim en kersen zorgen voor de fruitigere aspecten. De afdronk is zacht.
Uitstekend bij een stevige maaltijd
Chianti wijn is geen lekker doordrinkwijntje – het is een edele wijn om van te genieten. Met zijn complexe smaakpalet en stevige body is dit een rode wijn die het goed doet bij vlees, wild en pastagerechten met tomatensaus en gerechten met gedroogde tomaten erin. De smaak van de wijn kan makkelijk opboksen tegen die van de maaltijd, en beide componenten halen het beste uit elkaar naar boven.
Ook de smaak van vleeswaren en sterke Italiaanse kazen (en Franse, maar dat is vloeken in de kerk) wordt mooi aangevuld door die van de wijn. Probeer eens een Chianti bij een feestmaaltijd en je zal er gegarandeerd geen spijt van krijgen.
Goede prijsstelling
Ondanks het vrij beperkte groeigebied worden er jaarlijks flink wat Chianti geproduceerd, die regelmatig internationaal in de prijzen vallen. De prijs van een fles varieert van een tientje voor een gewone Chianti tot meer dan €100 voor de betere Riservas. Biologisch geteelde wijnen zijn over het algemeen duurder dan andere soorten.