De Carica L’Asino is een witte druif die je in tegenstelling tot veel andere druiven enkel vindt in de plaats Piëmonte. De benaming van deze Carica L’Asino druif is te ontlenen aan een tweetal verwijzingen. De letterlijke vertaling van deze druivensoort is namelijk ‘laad de ezel. Het eerste deel heeft haar naam te danken aan de enorme opbrengst die de Carica L’Asino druif per hectare oplevert.

Deze opbrengst, is in tegenstelling tot veel andere druivensoorten vaak tot wel 30% meer. Je kunt je voorstellen dat dit niet voor niets één van de meest populair geteelde druiven is in deze streek. Het tweede deel van deze naam is een verwijzing naar de oogst van deze druif. Doordat deze druivensoort werd geplant op aanvankelijk enkel steile heuvels en in dichte rijen, was het enkel mogelijk de Carica L’Asino druiven per ezel te transporteren.

Kenmerken

Eén van de kenmerken wat deze druif kent, is dat het een enorm gevoelige druif is. De Carica L’Asino druif is namelijk ontzettend gevoelig voor voorjaarsvorst. Dit zorgt ervoor, dat het risico om deze druif succesvol te kunnen telen enorm is. Maar wanneer het dan eenmaal lukt, dan zal je merken dat de wijn die hiervan wordt geproduceerd, van een buitengewone kwaliteit is.

Mede hierdoor zijn er momenteel zelf nog maar twee wijnbouwers, die van deze Carica L’Asino druif een wijn weten te produceren die aan de gestelde kwaliteitseisen kan voldoen. Deze wijn kenmerkt zich door de prachtige aromas die samenkomen door verschillende soorten gedroogde kruiden, peer en ook abrikoos.

Samenstelling van de wijn

De wijn die wordt gemaakt van deze Carica L’Asino druif kent een tweetal varianten. Uiteraard ook niet heel vreemd gezien er momenteel nog maar twee verschillende producenten zijn die deze wijn durven en ook kunnen produceren. Waar de één zich kenmerkt door een wat kruidigere smaak, heeft de andere een stuk frissere smaak. Ondanks dat ze beide van dezelfde druif worden gemaakt, kun je ze in de basis typeren als twee afzonderlijke wijnen.

De frissere variant, die wordt gemaakt door de bekende Bruna Ferro samen met haar man kenmerkt zich door een aanwezigheid van tot wel 20 product cortese druiven. Zelf worden er in bepaalde oogstjaren ook sauvignon blanc en favorita toegevoegd. Juist dit zorgt voor de frisse smaak van deze prachtige wijn.

Toegankelijk

Waar de kruidige variant misschien ietwat zwaarder valt, is de andere variant bij uitstek geschikt voor een beginnende wijndrinker. Door de frisse smaken en aroma’s is deze wijn met zich meebrengt is de Carica L’Asino een absolute aanrader voor verschillende gelegenheden. Zo kan deze wijn bij uitstek worden gedronken onder het genot van een uitgebreid diner, maar ook tijdens een heerlijke warme zomeravond met enkel wat zoutjes te genieten van de ondergaande zon.

Niet voor niets is deze wijn ondanks dat hij enkel en alleen in Piemonte wordt geproduceerd onverminderd populair in heel Italië. Uiteraard is deze wijn door de beperkte productie enkel te verkrijgen in de wat chiquere wijnzaken en zal je ook qua prijs wat duurder uit zijn, dan je aanvankelijk voor een witte wijn zult verwachten.

Eten

Deze prachtige Carica L’Asino, kan naast dat hij prima op zichzelf kan worden gedronken ook worden geschonken bij tal van verschillende gerechten. Zowel tijdens een uitgebreide lunch als een traditioneel 3-gangen diner. Mede daardoor is deze wijn een absolute aanrader en wordt hij veel geschonken bij met name visgerechten. Ook komen de aroma’s in deze wijn prima tot haar recht wanneer deze wordt gedronken bij een pasta of heerlijke frisse salade. Kies je voor een ietwat kruidiger gerecht, dan is deze wijn wellicht niet helemaal wat je zoekt.