Amarone Wijn is een rijke, droge, rode wijn uit Italië. Op het etiket wordt Amarone steeds gevolgd door ‘della Valpolicella’. De Valpolicella-streek ligt in de regio Verona, in het noordoosten van Italië en grenst aan het Gardameer en de Adriatische Zee. Het gebied waar Amarone wordt geproduceerd is beperkt tot een aantal gemeenten ten noordwesten van Verona, de Val d´Ilasi ten oosten van Verona en de Lessini heuvels ten noorden van Verona.

De Valpolicella wijngaarden beslaan maar een beperkte oppervlakte van zo´n 6.000 hectare. Dit is een ontzettend groot verschil vergeleken met bijvoorbeeld de champagnestreek van meer dan 30.000 hectare.

biscardo amarone della valpolicellaOorsprong van Amarone wijn

Sinds de oudheid worden in Valpolicella al opmerkelijke wijnen geproduceerd. Er wordt aangenomen dat het label Amarone in 1936 werd bedacht.
In het Italiaans betekent Amarone letterlijk “de Grote Bitter”, dit om het onderscheid te kunnen maken met Recioto, een zoete wijn uit dezelfde regio. Recioto wordt gemaakt door de druiven enkele maanden te laten drogen om het vocht te verminderen waardoor het suikergehalte stijgt.

Hierdoor krijg je een heerlijk zoete wijn. Men was echter op zoek naar een manier om het suikergehalte in de Recioto te verminderen. Volgens de legende heeft men omstreeks 1936 een vat Recioto teruggevonden dat per ongeluk in een hoekje van de kelder was blijven liggen. Bij het proeven van de wijn was deze veel bitterder geworden.

Door de langdurige bewaarperiode waren bijna alle suikers tot alcohol gefermenteerd waardoor een drogere, meer bittere wijn was ontstaan. De Amarone Wijn was geboren.

Productieproces van Amarone wijnen

Amarone is een klassieke rode wijn die overal ter wereld wordt gewaardeerd. Het productieproces van deze wijn is echter uniek. Amarone wordt voornamelijk gemaakt van de gedeeltelijk gedroogde druiven van de Corvina, Corvinone en Rondinella. Corvina is de belangrijkste druif en komt vaak voor minstens 70% voor in de Amarone. Valpolicella is de enige streek ter wereld waar deze druif groeit.

De druiven worden pas geplukt als ze goed rijp zijn. De oogst gebeurt helemaal handmatig en vindt meestal begin oktober plaats. Hierna moeten alle druiven zo´n 120 dagen worden gedroogd, maar dit kan verschillen per producent of oogstkwaliteit. Dit droogproces heet appassimento of rasinate (om te drogen en verschrompelen). Iedere producent heeft zijn eigen manier van drogen.

Amarone WijnenSommige wijnhuizen gebruiken traditionele houten kratten of bamboe matten en laten hun druiven drogen op de zolder van traditionele stenen schuren. Andere wijnhuizen hanteren een modernere manier en geven eerder de voorkeur aan kunststof bakken en een volledig geautomatiseerd systeem om de perfecte vochtigheidsgraad te garanderen.

Door het drogen verliezen de druiven 30% tot 40% van hun volume en krijgen ze een heel hoog suikergehalte. Dit is nodig om tot een hoog alcoholpercentage (tenminste 14%) te kunnen komen. Dit fermentatieproces kan wel 30 tot 50 dagen duren. Als dit proces eerder wordt gestopt, zal de wijn restsuikers bevatten en krijg je de zoetere Recioto della Valpolicella. Na gisting wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten of in kleine kuipen.

Door het arbeidsintensieve productieproces van deze wijn bestaat er een aanzienlijk risico voor de ontwikkeling van verschillende wijnfouten . Nat en regenachtig weer tijdens de oogst kan ervoor zorgen dat de druiven gaan rotten voordat ze uitdrogen. Wijnmakers moeten dan de verrotte trossen verwijderen zodat die geen beschimmelde smaken in de wijn kunnen veroorzaken.

Variaties bij Amarone wijnen

Elke producent heeft zijn eigen kenmerkende smaak van Amarone. De wijnen verschillen vooral in de hoeveelheid restsuiker die ze bevatten en daarnaast de duur en het soort vaten die worden gebruikt om de wijn te laten rijpen. Amarone moet minstens 24 maanden bewaard worden. Voor de ‘Riserva’ geldt zelfs een minimum van 4 jaar. Vaak worden deze wijnen pas vrijgegeven tot vijf jaar na de oogst, ook al is dit geen wettelijke vereiste.

Het produceren van Amarone vergt veel vakkennis, geduld en is zeer arbeidsintensief. Het is dus helemaal niet verwonderlijk dat de Amarone Wijn een exclusief karakter kent.

 

DOCG-keurmerk

Denominazione di Origine Controllata e Garantita of kortweg DOCG is het hoogst haalbare keurmerk voor Italiaanse wijnen. Maar een beperkt aantal wijnen doorstaan deze hoogste keuring. De Amarone della Valpolicella mag sinds 2009 dit keurmerk dragen. Om in aanmerking te komen staan zowel de planting van de duivenranken, het oogsten van de druiven, de locatie van de wijngaarden én de productiemethode onder toezicht. Daarbij moet de wijn ook nog een keuringsproef ondergaan.

Smaak van Amarone wijn

Amarone heeft een intense rode kleur met granaat reflecties en een typisch aroma met een hint van gedroogde vruchten. De smaak is zeer vol, krachtig, intens en droog. De afdronk doet je denken aan bittere chocolade. Het alcoholpercentage bedraagt gemakkelijk 15%, hoewel het wettelijk minimum op 14% ligt. Dit maakt Amarone een krachtige wijn die gemakkelijk 20 jaar kan worden bewaard. De wijn past perfect bij wild en rood vlees. Na de maaltijd smaakt hij ook lekker bij een dessert van oude kazen.