Prosecco wijn, een naam die je vast weleens hebt horen langskomen. Sinds 2007 maakt hij al een opmars in Nederland en inmiddels een populaire Italiaanse wijn. En niet zomaar een goedkope witte bubbelwijn, maar een heerlijke, mousserende aperitiefwijn voor elk moment. In dit artikel gaan we in op de herkomst van de wijn, de verschillende soorten en voor welk moment ze geschikt zijn.
Herkomst
Al ruim twee eeuwen geleden werd de prosecco-druif (officieel: Glera) al verbouwd in het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene. Het heuvelachtige gebied in de regio Veneto leende zich uitstekend voor het telen van deze witte druif. Toen andere wijnbouwers de populariteit zagen van de proseccowijn, bedachten ze om deze naam te ‘lenen’ voor wijnen die niets te maken hadden met de echte prosecco. In 2009 heeft prosecco daarom de DOCG-status gekregen. Dit houdt in dat wijn met dit keurmerk daadwerkelijk afkomstig moet zijn uit Cartizze, het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene, én gemaakt van ‘Glera’, de echte prosecco-druif. De wijn mag alleen vino spumante zijn, dus echt mousserend. Ook zijn er regels verbonden aan de productie. Minder opbrengst levert namelijk druiven die voller en gezonder zijn. Ook is er een maximum voor het aantal liters dat per kilo druiven mag worden geperst. De eerste persing geeft namelijk de beste most.
Er is ook een DOC-status toegekend aan prosecco. De regels hiervoor zijn wat minder streng, maar ook hierbij is er de garantie dat de wijn uit het gebied rond de Italiaanse alpen komt.
Prosecco wijn
Kenmerkend aan prosecco is de fruitige en levendige smaak. De goede prosecco’s worden gemaakt met de méthode Charmat. Er wordt eerst een basiswijn gemaakt. Daarna vindt er een tweede vergisting plaats in een afgesloten tank. Er wordt dan suiker en gist toegevoegd, waardoor er koolzuur ontstaat, wat dan weer de kenmerkende bubbels geeft aan de wijn. De méthode Charmat is goedkoper dan de méthode traditionelle, waarbij gist en suiker aan de fles toegevoegd worden en de wijn langer moet rijpen. Er zijn ook prosecco’s waarbij het koolzuur gewoon aan de basiswijn wordt toegevoegd.
Tijdens het rijpingsproces ontstaan ook de verschillende soorten prosecco wijn. Er is de vino frizzante, of wel licht bruisend. Deze variant ontstaat door een korte vergisting van minder dan een maand. Deze wijn wordt vaak afgesloten met een kroonkurk. Daarnaast is er de vino spumante, mousserende wijn. Dat geeft meer, maar ook fijnere en elegantere bubbels. In de fles moet een minimale druk van drie bar zijn. Voor deze druk is een vergisting van minimaal een maand nodig. Hoe langer de tweede vergisting duurt, hoe fijner de bubbels zijn. Spumante bestaat in twee versies, droog en halfzoet. Deze verschillen ontstaan door de temperatuur goed te reguleren, waardoor niet alle suiker omgezet wordt in alcohol. Het resultaat is een zoetere wijn. Spumante krijgt een kurk met een metalen vlechtdraad, muselet genaamd, zoals ook champagne heeft. In Italië zijn ook nog varianten zonder bubbels. Buiten Italië worden die echter nauwelijks verkocht.
Gebruik van prosecco
Prosecco wijn is een fijne aperitiefwijn, heerlijk op een terras in de zon, maar ook bij een feestelijke gelegenheid. Bij pastagerechte, vis of salade is het een goede begeleider. Het kan ook goed geserveerd worden bij fingerfood. Zorg ervoor dat de wijn koel is, zo ongeveer zes à zeven graden. De wijn wordt nogal eens gebruikt in cocktails of mixdrankjes. Je kunt prosecco niet lang bewaren. Denk aan maximaal twee maanden, daarna gaat de fruitigheid langzamerhand naar de achtergrond en dan verdwijnt het karakter van de wijn.
Verschil met cava en champagne
Samen met cava is prosecco een goede en goedkope vervanger van champagne. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? Champagne komt uit de streek Champagne in Frankrijk. Hij wordt gemaakt van drie soorten druiven: Pinot noir, Pinot meunier en Chardonnay. Dit zijn wat duurdere druiven die ook meer handwerk vragen. Het duurt ook langer voordat een fles champagne uiteindelijk de deur uitgaat. Hij moet namelijk eerst nog minimaal drie jaar rijpen. Champagne bestaat in vijf categorieën, geordend van droog naar zoet.
Cava komt uit Spanje. Hij wordt gemaakt van andere druiven dan champagne, namelijk Parellada, Macabeo en Xarel-lo. Net zoals champagne fermenteert cava in de fles. Deze Spaanse wijn wordt onderverdeeld in verschillende categorieën van zeer droog naar zoet.
Zoals je inmiddels weet, komt prosecco uit het noorden van Italië en rijpt in een tank. Hierdoor is de smaak wat minder complex dan cava of champagne en toegankelijker. Door de kortere rijpingstijd en eenvoudiger productieproces is prosecco de goedkoopste van deze drie wijnsoorten.
Veelzijdige en goede wijn
We hopen je enthousiast gemaakt te hebben voor de prosecco. Ten onrechte heeft die soms een wat minderwaardige naam maar het is echt een veelzijdige begeleider van allerlei gerechten. Let goed op welk keurmerk je ziet op de fles. Zeker als je voor hoge kwaliteit wilt gaan, is de prosecco DOCG aan te raden. Dit is de echte topwijn. Bij welke gelegenheid ga jij prosecco serveren?