De Barbera Wijn is gebaseerd op de Barbera druif, een overwegend blauwe druivensoort. Deze druif is niet alleen erg geliefd in Piëmont in het noordwesten van Italië, maar ook ver daarbuiten. De druif staat voor een fruitige maar zeer karaktervolle dieprode wijn die uitstekend past bij een heerlijke maaltijd. De Barbera druif heeft al vele wereldberoemde wijnen voortgebracht.

barbera wijn druivenDe Barbera druif

Eigenlijk werd er altijd aangenomen dat deze druif was ontstaan in de heuvels van het Italiaanse Monferrato, in de regio Piëmont. Inmiddels zijn er sterke aanwijzingen dat de druif eigenlijk uit Asti afkomstig is, wat ooit is beschreven aan het eind van de 18e eeuw door de Italiaanse botanicus Nuvolone Pergamo. Maar waar de druif ook zijn oorsprong vindt, hij gedijt probleemloos op allerlei bodemsoorten en kan een royaal volume opleveren. De druif heeft van nature een hoge zuurgraad, een laag tanninegehalte en een licht bitter aroma van bijvoorbeeld aalbessen en kersen. Er is ook een witte soort, de Barbera Bianca, maar die wordt weinig verbouwd. Er is ooit een tijd geweest dat de Barbera druif als een tweederangs druif werd gezien, maar daar is men inmiddels ruimschoots van teruggekomen. Zeker nadat de druif echte kwaliteitswijnen voortbracht.

DOCG- en DOC-status

Barbera wijnen met een DOCG-status zijn de Barbera Monferrato Superiore en de Barbera d ‘Asti. Barbera wijnen met een DOC-status zijn de Barbera Monferrato en de Barbera d ‘Alba.

Asti en Alba zijn twee schilderachtige steden in Italië, ten zuiden van Turijn. Monferrato is een landstreek in de provincies Alessandria en Asti, ook in de regio Piëmont.

Barbera Wijn Monferrato SuperioreDe Barbera wijn

In het kort kunnen we stellen dat de Barbera wijn een volle, maar fruitige rode wijn is. Hij heeft een diepe kleur ondanks de gematigde tannine. De wijnkenner proeft bij de Barbera onder andere de houtrijping, maar ook kersen en pruimen. Een krachtige Barbera is tot maximaal 10 jaar na het jaar van het oogsten te bewaren. De productiestreken waar deze wijn veelvuldig wordt verbouwd zijn: Barbera del Monferrato, Barbera d ‘Asti en Barbera d ‘Alba.

De Barbera wereldwijd

In Italië wordt dit druivenras op ongeveer 30.000 hectare verbouwd. Voornamelijk in Piëmont, maar ook in Emilia-Romagna en Lombardije. Ongeveer 300 hectare van de 30.000 is voor de witte variant. Wereldwijd gezien wordt de druif ook in Californië verbouwd, zo’n ongeveer 7.000 hectare. In Argentinië, Slovenië, Chili, Australië en Zuid-Afrika maakt men ook wijn van de Barbera druif, weliswaar op een veel kleinere schaal.

Hoge opbrengsten

Ondanks dat deze druif bekend staat om zijn royale volume wordt hij niet altijd gebruikt om hoge opbrengsten van lichte en dunne wijnen te genereren. De opbrengst wordt vaak bewust laag gehouden en hiermee worden kostbare en smaakvolle wijnen gemaakt die door hun lageren op de eikenhouten vaten, voor jaren goed bewaard kunnen worden. Deze stijl van wijn maken met de Barbera druif komt sinds de jaren tachtig steeds meer voor. Dit zorgt dus voor een volle rode wijn die dieprood van kleur is, maar ook fruitig.

BARBERA WIJNWat is een goede match voor de Barbera

Barbera wordt ook weleens gekscherend ‘de Merlot van Italië’ genoemd. Maar laat de Italianen het maar niet horen. Voor hen is de wijn een ideale wijn bij de pasta of bij andere rijke en wat vettere gerechten. De zuurgraad van de wijn breekt namelijk door de vetten heen, waardoor de smaak van het gerecht niet verloren gaat.

De Barbera zorgt dus dat er optimaal kan worden genoten van zowel de wijn als van het gerecht. Met vette gerechten bedoelen we natuurlijk niet een bord patat met mayonaise, maar eerder aan een goed gevulde risotto met paddenstoelen. Of donker vlees met een zware saus. Maar de Barbera gaat ook uitstekend samen met truffel of andere paddenstoel gerechten, wortel of pastinaak en gegrild rood vlees.

Het Barbera-schandaal

Ooit heeft de Barbera nog weleens in een kwaad daglicht gestaan. In 1985 bleek dat veel Barbera wijnmakers methanol aan hun wijnen toevoegden. Hiermee wilden ze de kosten van de wijnproductie drukken. Het werd een heel schandaal, zeker toen sommige mensen als gevolg hiervan overleden en een aantal mensen blind werden.

De verkoopcijfers van de Barbera daalden naar een dieptepunt en omdat de vraag naar de Barbera enorm daalde, werden er ook steeds minder Barbera druiven aangeplant. Gelukkig is dat de verleden tijd. Wijnmakers zullen deze fout niet snel nog een keer maken. De Barbera druif is inmiddels zijn tijdelijke slechte naam weer ruimschoots te boven gekomen en heeft nu weer vele harten veroverd en dat aantal groeit nog steeds iedere dag. Het is inmiddels een van de meest aangeplante blauwe druivensoort van Italië.

Een jonge versie of een rijpe jongen

De jonge versie van de Barbera heeft vaak wel die donkere kleur, maar laat toch een lichte body en een hogere zuurgraad zien. De locals drinken dit type wijn graag als huiswijn, soms licht gekoeld. De aroma’s die dan vaak worden geproefd, zijn voornamelijk gebaseerd op rood fruit, maar soms ook drop of bloemen. De oudere versie die op hout wordt gerijpt heeft meestal een voller aroma. De zuurgraad wordt juist vaak weer wat minder, maar blijft uitstekend in balans. De aroma’s die bij dit type wijn geproefd kunnen worden zijn: vanille, cacao, viooltjes, tabak en donker fruit zoals pruimen, bramen en bosbessen.