Montepulciano is een stad die je vindt in het midden van het land, in de streek ‘Toscane’. Je vindt deze stad dicht bij de grens met Umbrië. Het is een relatief kleine stad en telt niet meer dan 15.000 inwoners. De stad Siena waar deze plek te vinden is kenmerkt zich door de vele wijngaarden waar ook deze gelijknamige druivensoort wordt geteeld.

De Montepulciano druif is een relatief toegankelijk druivensoort die behoort tot één van de meest geteelde druivensoorten van italie. Je vindt deze druif in allerlei verschillende wijnen, maar vooral door het verwerken in de Montepulciano d’Abruzzo dankt deze druivensoort haar wereldwijde bekendheid.

Kenmerken

Eén van de kenmerken welke de Montepulciano kent, is de enorm donkere kleur. Waar je normaliter in tegenstelling tot andere rode wijnen vaak een lichtere kleur aantreft, is dat bij deze wijn niet het geval. Deze rode wijn heeft een ronde smaak, waardoor hij ontzettend toegankelijk is voor ook een beginnende rode wijn drinker. De afdronk is ietwat kruidig en is langer dan een gemiddelde andere wijn in dezelfde klasse. De smaak kenmerkt zich door een samenvoeging van de smaken van rood fruit, kruiden, vanille en hout.

De temperatuur waar deze prachtige wijn het beste op kan worden geschonken is tussen de 16 en 18 graden. Vergeet uiteraard niet de wijn uit te schenken in een karaf, wat ook wel decanteren wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat de droesem in de wijn wordt gescheiden van de wijn. Doordat er zuurstof bij komt, zal de wijn een stuk zachter aanvoelen wanneer het in aanraking komt met onze mond.

Montepulciano wijngaarden

Oorsprong

Waar veel druivensoorten gaandeweg nog wel eens willen veranderen van standplaats, geldt dit voor de Montepulciano druif niet. Deze is gevestigd in het midden van Italië, in de Toscane en is hier ook nooit meer weggegaan. De druif is daarom ook niet voor niets vernoemd naar de gelijknamige stad Montepulciano waar deze druif voor het eerst is ontdekt. In principe kan de Montepulciano in het gehele land groeien, door het constante klimaat. Toch merken we, dat deze druif het beste tot zijn recht komt in Abruzzo.

Niet zo gek dat ook daarom op de relatief kleine wijngaarden in deze plek ontzettend veel wijn wordt geproduceerd. Vooral gezien het feit dat de productie van deze wijn gigantisch is, is de prijs voor deze wijn ten opzichte van de kwaliteit erg betaalbaar. Niet voor niets is deze wijn mede door de goede prijs/kwaliteitverhouding ontzettend populair.

Bij de maaltijd

Dat deze wijn ontzettend toegankelijk is, dat bewijst de mate waarin deze prachtige wijn kan worden geserveerd. Zo kun je hem bij uitstek schenken bij tal van verschillende maaltijden. Maar voor de optimale smaakbeleving zijn vooral gegrilde, gebraden en geroosterde vleesgerechten die stevig zijn gekruid perfect geschikt. Ook een pasta, carpaccio of paté leent zich bij uitstek om in combinatie met de Montepulciano te worden geserveerd.

Niet voor niets is deze wijn een absolute aanrader wanneer je een mooie toegankelijke rode wijn wilt schenken bij je maaltijd. Door de zuren die aanwezig zijn in deze mooie wijn, komen de smaken in het vlees extra goed tot z’n recht.

De voordelen

De voordelen die de Montepulciano wijn met zich meebrengt zijn enorm. Doordat de wijn op grote schaal wordt geproduceerd, maar ook kwalitatief hoogstaand is, kan de Montepulciano tegen een relatief schappelijke prijs worden verkocht. Waar je normaliter voor een soortgelijke wijn al snel het dubbele betaald, geldt dit voor deze wijn niet.

Mede hierdoor is de wijn voor verschillende lagen van de bevolken een ontzettend toegankelijke wijn. Daarnaast is deze wijn bij uitstek geschikt om te serveren bij allerlei verschillende gerechten, zowel vlees, pasta als een Vega maaltijd. Ook zonder maaltijd kan deze wijn prima worden gedronken. Bijvoorbeeld tijdens een relaxte avond op de bank of tijdens een heerlijke zomeravond in je tuin.

Waar te koop

Omdat deze wijn op grote schaal wordt geproduceerd, vind je de Montepulciano in doorgaans de meeste slijterijen. Ook online zijn ze eenvoudig te bestellen. Ben je een echte fan van italiaanse wijnen, dan is de Barolo ook een echte aanrader. Deze wijn is de absolute nummer één wanneer het gaat om rode wijnen uit Italië. Deze wijn is kwalitatief hoogwaardig en kenmerkt zich door de ietwat stroeve dronk door het hoge gehalte tannine wat aanwezig is in deze wijn.

De Barolo is daarom in tegenstelling tot de Montepulciano ook niet direct aan te raden wanneer je een beginnende rode wijn drinker bent. De Montepulciano is een toegankelijk wijn, die bij uitstek is geschikt voor iedere rode wijn drinker.