Beste prijs-kwaliteit

Italiaanse wijnen zijn erg populair. Er worden in het land veel verschillende soorten wijn geproduceerd, die elk hun eigen karakter en smaak hebben. De Bardolino wijn is hier een prima voorbeeld van. De wijn wordt al eeuwen geproduceerd aan de rand van het Gardameer en heeft een herkenbare smaak.

Voor je een fles van deze wijn koopt, wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over deze wijn. Waar worden Bardolino wijnen geproduceerd? Welke druivensoorten worden er voor deze soort wijn gebruikt? Welke temperatuur is perfect voor deze wijn? En waar kun je Bardolino wijnen het beste bij drinken? Je leest er hier alles over, zodat jij optimaal kunt genieten van je heerlijke glaasje Bardolino.

Bardolino Wijn ZenatoDe oorsprong van Bardolino wijn

De Bardolino wijnen kennen hun oorsprong rondom het Italiaanse plaatsje Bardolino, aan de zuidoostelijke oever van het Gardameer. Het is een typisch Italiaans dorpje, dat jaarlijks veel toeristen trekt. Rondom dit plaatsje liggen vele wijngaarden, die elk hun eigen wijn produceren. De Bardolino wijnen worden gezien als eenvoudige, maar karakteristieke wijnen. Ze zijn relatief goedkoop en dat draagt bij aan hun populariteit.

Ook in het buitenland worden deze wijnen steeds populairder en beter verkrijgbaar. Als je op vakantie bent in de buurt van Bardolino is het zeker aan te raden om het plaatsje en één of meerdere wijngaarden te bezoeken. In het centrum van het dorp is zelfs een wijnmuseum gevestigd, met uiteraard ook een wijnwinkel. Zeker een aanrader voor wijnliefhebbers.

Een karakteristieke mix van verschillende druivensoorten

Bardolino wijnen bestaan uit een mix van verschillende druivensoorten. De druivensoorten die gebruikt worden zijn Corvina, Molinara, Negrara en Rondinella. Daarbij wordt maximaal 15% Rossignola, Sangiovese, Barbera en Garganega toegevoegd. Dit zijn allemaal wat minder bekende, inheemse Italiaanse druivensoorten. Rondom Bardolino liggen niet voor niets meer dan 70 wijngaarden.

In de Bardolino wijnen heeft elke druivensoort zijn eigen specifieke rol. Zo zorgt de Rondinella voor de karakteristieke frisse smaak, geeft de Corvina de sterkte en kleur, komt het uitgesproken aroma van de Rondinella en rondt de Negrara de smaak en het aroma af. Door deze unieke combinatie van druivensoorten krijg je een niet al te zware, frisse, droge rode wijn. De wijn wordt op traditionele wijze gemaakt en gaat 12 maanden naar een wijnkelder, voordat deze op de markt gebracht wordt.

De wijnen zijn in de Bardolino-regio goed verkrijgbaar, maar ook als exportproduct wordt de wijn steeds meer verkocht.

Villa Medici Bardolino WijnWaar kun je Bardolino wijn het beste bij drinken?

Deze type wijn kun je het beste serveren bij lichte gerechten. Hierbij kun je denken aan verschillende soorten pasta’s, wat natuurlijk bij uitstek een voorbeeld is voor Italiaans eten. Maar ook bij salades doet deze wijn het erg goed. Je kunt hierbij aan koude salades denken, met bijvoorbeeld gerookte kip, of aan salades met bijvoorbeeld warme scampi’s.

Als je vlees bij de wijn wilt eten, kun je het beste kiezen voor wit vlees. Dit kan kip zijn, maar ook eendenborst is een goede optie. Daarnaast is ook gegrild vlees een fijne combinatie met deze wijn. Schenk de wijn dus ook zeker eens bij een barbecue, waar je de keuze hebt uit wit vlees, salades én gegrild vlees. Maar ook een glaasje Bardolino ‘s avonds op de bank, gecombineerd met wat borrelnootjes, kan heerlijk zijn.

Op welke temperatuur serveer je deze wijn?

De meeste rode Italiaanse wijnen moeten op kamertemperatuur worden bewaard en geserveerd. De Bardolino is hier een uitzondering op. Je kunt deze wijn beter licht koelen in een wijnkoeler, voordat je deze serveert. Dan komen de kruiden, aroma’s en smaken beter tot hun recht dan op kamertemperatuur. Als je een voorkeur hebt voor wijnen op kamertemperatuur, is dat ook mogelijk natuurlijk.

Verschillende soorten Bardolino wijn

Er worden onder de naam Bardolino verschillende soorten wijn verkocht. De meest bekende is de Bardolino Classico, een droge, rode wijn. Maar er worden ook witte en rosé wijnen verkocht onder de naam Bardolino. De Bardolino wijnen kunnen het beste jong gedronken worden. Dat betekent dat ze het beste zijn binnen een jaar nadat deze op de markt zijn gebracht.

De wijn kan maximaal zo’n vijf jaar na het oogsten van de druiven nog goed gedronken worden. Daarna gaat de kwaliteit duidelijk achteruit. Als je een fles Bardolino hebt liggen, kun je deze dus beter niet al te lang bewaren.

 

Een fijne, simpele wijn

De Bardolino wijnen, en dan vooral de rode wijn, is dus een fijne, karakteristieke wijn. Je kunt de wijn goed combineren met veel verschillende soorten eten, maar vooral klassiek Italiaanse gerechten zoals pasta zijn een perfecte match. Door de vele mogelijkheden is het ook de ideale wijn om bij een gezellige barbecue buiten te serveren.

Als je de wijn van tevoren een klein beetje koelt, komen de smaken, aroma’s en kruiden nog beter tot hun recht. Het is een populaire, veelzijdige wijn waar je vaak van kunt genieten.