Ben je aan het overwegen om een wijnrek te kopen, maar is het een beetje koffiedik kijken welke keuze bij je persoonlijke wensen past? Dan is deze blog een goede leidraad om je hierbij te helpen. Om je helemaal wegwijs te maken, kan je een stappenplan volgen als je door de bomen het bos nog wil zien. Als je liever voor een wijnkist kiest hebben we daarover hier ook een mooie koopgids, trouwens!

Waarom zou je een wijnrek willen kopen?

beste wijnrekkenHet is de meest gepaste manier om wijnflessen liggend te bewaren. Voor flessen met een kurk is dit een belangrijke cruciale factor. Het probleem is immers wanneer je een fles rechtopstaand gaat bewaren, dat de kans bestaat dat de kurk uitdroogt. Dit heeft tot gevolg dat de kurk afbrokkelt bij het openen van de fles.

Een ander heikel punt is dat er langzaam zuurstof in de fles komt. Hierdoor oxideert de wijn en krijg je smaakverlies. Je stelt je wellicht meteen de vraag luidop hoe dat zit met wijnflessen met een schroefdop? Het antwoord is eenvoudig: die hebben dat probleem helemaal niet en kunnen perfect staand bewaard worden. Belangrijk is wel dat wijn niet wordt geconserveerd in rechtstreeks zonlicht. Vandaar dat de kelderruimte een uitstekende plek blijft om wijn weg te zetten.

Kan je witte en rode wijn samen bewaren of niet?

In feite vormt het geen probleem als je witte en rode wijn in hetzelfde wijnrek of dezelfde wijnkoelkast plaatst. Op voorwaarde dat je de wijnen op een temperatuur van plus minus 12 graden Celsius bewaart. Toch zal je een onderscheid moeten maken in verband met de temperatuur om uit te serveren. Witte wijn wordt volgens het boekje uitgeschonken tussen 9 en 12 graden, voor rode wijn schommelt dit tussen 12 en 18 graden. Champagne en Cava bewaar je liggend – bij voorkeur op een donkere plaats – rond de 10 graden Celsius. Een kleine hint: champagne is slechts 9 maanden houdbaar, uitgezonderd de vintage champagne die een jaar houdbaar is. Enkel de peperdure prestige champagnes kan je soms bewaren tot 10-15 jaar.

Het ultieme stappenplan hoe je een rek voor wijnen aanschaft

Dit doe je volgens een 4-ledig stappenplan:

Stap 1: Welk budget heb je er voor over?

Wijnrekken heb je in alle soorten en maten. En vooral in verschillende prijsklassen. Bepaal voor jezelf welk bedrag je wil uitgeven. Je hebt wijnrekken voor enkele tientallen euro’s, maar je hebt er ook die honderden euro’s als prijskaartje hebben.

Stap 2: Welk type zoek je?

Waar ben je precies naar op zoek? Je hebt wijnrekken die je aan de muurwand kan hangen en tegelijkertijd dienen als wanddecoratie. Of wil je eerder een rek voor op het aanrecht of voor op de vloer? De plek die je voorziet is heel belangrijk.

Stap 3: Het aantal flessen dat je wil bewaren

De derde stap is vooral over het aantal flessen dat je wil bewaren. Heb je een grote stock of zijn het aantal flessen eerder beperkt? Daarnaast zal je moeten kijken welke ruimte je hiervoor moet voorzien.

Stap 4: Evalueer het gebruikt materiaal en design

Last but not least zal je moeten bekijken uit welk materiaal het wijnrek is vervaardigd en welk design bij de voorzien ruimte past. Modern (metaal) of vintage (eikenhout) maakt op dat vlak een wereld van verschil uit.

Een wijnrek onderhouden: hoe doe je dit?

Een wijnrek vereist over het algemeen nauwelijks of geen onderhoud. Het enige wat je staat te doen is op tijd en stond het rek en de flessen afstoffen met een bij voorkeur microvezel doek. Of je gebruikt een milde allesreiniger of vochtige doek met een vleugje groene zeep. Wanneer je een natte doek gebruikt, vergeet dan niet het wijnrek achteraf te drogen.


Deze 3 beste wijnrekken hebben ook een fraai design:

Xivada Wijnglazenhouder & Wijnglazenrek

Wijnglazenhouder - Wijnglazenrek Zwart - Ophangrek glazen - Wijnrek Industrieel

Staan jouw mooie wijnglazen nu verborgen in een kast? Breng ze prominenter in beeld met dit zwarte, metalen wijnglazenrek. Een opvallend accessoire dat een luxe restaurant gevoel in jouw keuken creëert. Ruim opbergrek voor diverse...

Het zwarte wijnrek van het merk Xivada is uiterst geschikt voor wijnglazen, champagneglazen, cocktailglazen, likeurglazen en speciale bierglazen. Er passen plus minus zo’n 6 tot 9 glazen op een rek. Hoeveel precies ondergebracht kunnen worden hangt immers af van de glas- en voetbreedte. Het rek voor wijnglazen houdt alles stofvrij en beschermt tegen het vuil.

Vergeet immers niet dat vuil en stof een negatieve invloed uitoefenen op de smaakzin van de wijn. Een bijkomende troef van dit wijnglazenrek is dat je heel wat ruimte bespaart. Het design van deze glazenhouder is zo ontworpen dat de glazen niet uit het rek kunnen tuimelen. Het materiaal bestaat uit metaal en is duurzaam.

 • Ruimte voor 6 tot 9 glazen afhankelijk van de voet- en glasbreedte
 • Het bespaart heel wat ruimte
 • Wijnglazen worden stofvrij gehouden en zijn beschermd tegen het vuil
 • Niets op aan te merken

Specificaties in een notendop

Merk Xivada
Categorie wijnrekken
Kleur zwart
Materiaal metaal
Aantal flessen 6 tot 9
Gewicht aantal 408 gram
Vorm rechthoekig
Garantie fabriek 2 jaar
Geschikt voor flessensoort wijnflessen
Ophangbaar ja

Rustiek Eikenhouten Wijnrek

Eikenhouten Wijnrek voor 18 Wijnflessen - 172CM - 0,75 liter wijnflessen - Wandmontage - Hout - Wijnfleshouder -...

Uw wijn, Ons design Met dit prachtige rustiek eikenhouten wijnrek kan je tot 18 0,75 liter wijnflessen per wijnrek presenteren. Het wijnrek is voorzien van twee montagegaten en keurig bewerkt om ervoor te zorgen dat het wijnrek een...

Met dit mooie eikenhouten wijnrek kan je tot 18 flessen per wijnrek herbergen. De houten wijnrekken zijn vervaardigd uit ‘echt hout’ (natuurproduct) en zorgen voor een strakke uitstraling. Bij dit wijnrek worden schroeven en muurpluggen standaard meegeleverd, begeleid door een handige en eenvoudige handleiding.

De montage is heel gemakkelijk uit te voeren. Een schroevendraaier en een muurboor van 8 millimeter volstaat om alles perfect in elkaar te knutselen. De lengte van het rek is 172 centimeter. Het gewicht bedraagt 3 kilogram. Het is vooral geschikt voor flessen van 0,75 liter. De bruine houten kleur past bij elk interieur in de huiskamer.

 • Je kan met dit rek 18 flessen presenteren
 • Het materiaal bestaat uit eikenhout en is een natuurproduct
 • De montage is heel eenvoudig uit te voeren dankzij een meegeleverde handleiding
 • Geen minpunt te ontwaren omdat het wijnrek voldoet aan alle verwachtingen

Specificaties in ene notendop

Merk wijnrekwinkel
Categorie wijnrekken
Kleur bruin
Materiaal eikenhout
Aantal flessen tot 18 flessen van 0,75 liter
Gewicht aantal 2 kilogram
Vorm rechthoekig
Garantie fabriek levenslang
Geschikt voor flessensoort wijnflessen
Ophangbaar ja
Patroon heeft een asymmetrisch patroon

Excellent Houseware Wijnrek

Wijnrek - 42 cm breed - Stapelbaar - 12 flessen

Handig 3-delig stapelbaar wijnrek van het merk Excellent Houseware is gemaakt van verchroomd roestvrij staal. Product informatie:- Materiaal: roestvrij staal (RVS)- Capaciteit: max. 12 flessen- Merk: Excellent Houseware- Afmetingen:...

Dit rek voor wijnen bestaat uit 3 lagen die stapelbaar zijn. Zij kunnen ook volledig los van elkaar worden gebruikt. Bovendien is dit wijnrek uitbreidbaar wanneer je wijnvoorraad later groter wordt. De opslagcapaciteit is goed voor maximaal 12 flessen. Het materiaal van het merk Excellent Houseware bestaat uit roestvrij verchroomd metaal.

Dit betekent dus dat ook aan de duurzaamheid werd gedacht bij het ontwerp van het rek. De vormgeving oogt heel fraai en past in elk decor van een woning. Het enig minpuntje is dat je het niet kan ophangen voor het geval dat je daar per se naar op zoek bent.

 • Het aantal flessen dat je kan stockeren is 12, maar het is uitbreidbaar
 • Materiaal bestaat uit verchroomd RVS
 • Fraai modern design en vormgeving
 • Je kan het rek niet ophangen

Specificaties in een notendop

Merk Excellent Houseware
Categorie wijnrekken
Kleur verchroomd RVS
Materiaal metaal – verchroomd
Aantal flessen 12 flessen
Gewicht aantal 1,1 kilogram
Vorm vierkant met hoeken die afgerond zijn
Geschikt voor flessensoort 0,75 liter flessen
Ophangbaar mogelijkheid nee
Mogelijkheid om uit te breiden ja
Garantie fabriek levenslang
Geschikt voor flessensoort wijnflessen
Ophangbaar ja
Patroon heeft een asymmetrisch patroon