De Friulano druif staat bekend als één van de meest bekende druivensoorten die Italië kent. Deze ‘witte’ druif kenmerkt zich door de ietwat dikkere groene schil. Niet voor niets wordt deze druif gebruikt voor de meest uiteenlopende witte wijnen. Deze wijnen zitten vol met sterke aroma’s van citrus, kruiden en ook wilde bloesem. Daarnaast is deze druif niet alleen bij uitstek geschikt voor het maken van wijn, maar ook als frisse fruitsoort tijdens een warme zomerdag. Wil jij alles weten over deze prachtige druivensoort, lees dan rustig verder.

Friulano Italiaanse DruivensoortAfkomst Friulano Druivensoort

De Friulano druif is afkomstig uit het prachtige zuiden van Europa. We hebben het dan natuurlijk over het land waar wijn een waar begrip is, Italië. Deze Friulano druif, ook wel beter bekend als de Friulano tocai. Bij de sommigen zal er niet direct een lampje gaan branden, maar bij een groot deel van de mensen wel. Vooral de naam Tocai is een voor velen ontzettende bekende naam als het gaat om een druivensoort. Deze naam wordt sinds 2007 niet meer gebruikt. Tocai wordt enkel nog gebruik voor de namen van Hongaarse wijnen.

Groei van Friulano druiven

De Friulano is één van de meest voorkomende druivensoorten. Niet zo vreemd dus, dat de kans relatief groot is dat jij er wel eens van hebt gehoord. Toch blijft het een enorme uitdaging om van de Friulano druif een goede smaakvolle wijn te maken. Deze druif groeit op een circa 1500 hectare grote wijngaard en wordt in tegenstelling tot veel andere druivensoorten een stuk later in het jaar geoogst. Het bijzondere aan deze prachtige druivensoort, is dat ze met de hand worden geoogst. De ranken waaraan deze Friulano druif groeit, kunnen tot wel 50 jaar oud zijn. Na de oogst worden de druiven direct geperst en worden vervolgens 48 uur blootgesteld aan een koude maceratie. De most die hieruit gewonnen wordt, wordt vervolgens samen met de gist. Daarna wordt het geheel in een roestvrijstalen tank samengevoegd zodat er alcoholische fermentatie optreed. Gedurende 10 maanden zal deze wijn bij een temperatuur tussen de 18 en 20 graden worden gerijpt.

Smaak Friulano wijndruiven

De Friulano druif heeft een ontzettende kenmerkende smaak. Niet voor niets is deze wijn immens populair bij de echte wijnkenners. De stevige groen geel gekleurde schil van deze druif zit vol met heerlijke smaak structuren die tot een ware beleving in je mond tot z’n recht komen. De smaak is te vergelijken met een zoete frisse wijn, met een toch ietwat bittere afdronk. Perfect om zowel te serveren bij een prachtige gerecht of tijdens een romantische zomeravond in de tuin. Wil je deze wijn serveren bij een maaltijd, dan is het aan te raden te kiezen voor asperges met ei of een heerlijke kaasplank gecombineerd met allerlei pittige hapjes. De wijn van de Friulano druif is het beste te drinken bij een temperatuur van circa 10 tot 12 graden. Heb je even geduld, dan is het aan te raden deze prachtige wijn een jaar of 2 extra te laten rijpen. Hierdoor krijgen de smaken nog meer kracht en is dit een wijn om nooit te vergeten.