De Nerello Mascalese druif is een italiaanse druivensoort die met name groeit tegen de schuine helling van de vulkaan de Etna op het eiland Sicilie. Deze donkere druivensoort is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Vooral door het ideale klimaat wat rondom de Etna heerst is de Nerello Mascalese druif een zeer gewaarde druivensoort die veelal wordt gebruikt voor de productie van kwalitatief hoogwaardige rode wijnen. Deze wijnen kenmerken zich door een strakke, frisse smaak en een vooral kruidige en ook fruitige afdronk. Niet voor niets staan de wijnen die worden gemaakt van de Nerello Mascalese druif in Italië hoog aangeschreven.

Geschiedenis van Nerello Mascalese druiven

De geschiedenis van deze Nerello Mascalese druif gaat enkele honderden jaren terug. De naam van deze druivensoort is afkomstig van de gelijknamige ‘mascali’ vlakje die zich bevindt tussen de Etna en de kust. Tot op de dag van vandaag is niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat deze Nerello Mascalese druif ook daadwerkelijk z’n oorsprong vindt op de hellingen van de Etna. Het andere deel van de naam ‘Nerello’ dankt haar naam aan de letterlijke vertaling voor de kleur zwart. Die de druif toebedeelt heeft gekregen door de dieprode kleur die we ook terugzien in de Nerello Cappuccio.

Nerello Mascalese Italiaanse DruivensoortKenmerken Nerello Mascalese druif

Deze druivensoort kenmerkt zich door de prachtige karakteristieke smaak. De Nerello Mascalese druif groeit overigens ook alleen tegen de flanken van de vulkaan de Etna. Doordat de bodem in dit gebied enorm volatiel is en op een hoogte van minimaal 1000 meter gelegen, is er geen enkele andere plek waar deze druif het zo goed doet als hier. Daarnaast zijn deze wijngaarden waar de Nerello Mascalese wordt geteeld tevens ook de hoogste van heel Europa.

Smaken van Nerello Mascalese

De Nerello Mascalese wijnen zijn een ware smaakbeleving in je mond. Door de explosie van alle smaken en aroma’s die samenkomen, is deze wijn niet voor niets één van de meest geschonken wijnen in heel Europa. Na een slok van deze wijn zal je merken dat de direct fruitige smaakexplosie na enkele seconden plaats maakt voor een kruidige, kaneel achtige smaak. De afdronk van deze wijn daarentegen is een ietwat tintellige zure smaak. Door de opeenvolging van verschillende smaakprofielen is deze wijn voor velen ook lastig te typeren als een typische rode wijn. Toch is deze wijn ontzettend toegankelijk om te drinken en kan worden geserveerd bij verschillende gerechten of tijdens een avond met enkel wat zoutjes en hapjes.

Nerello Mascalese wijnen bij het eten

Waar een rode wijn doorgaans veel wordt geserveerd bij wild en rood vlees gerechten, kan deze Nerello Mascalese ook prima worden geserveerd bij een pasta. Ook is het een veel gedronken wijn bij het immens populaire kaasplankje die je veel ziet worden geserveerd in deze streek. De kazen bestaan uit een schapen- en koemelk kaas. Wanneer de enzymen in de kaas in aanraking komen met de prachtige smaken en aroma’s van deze Nerello Mascalese wijn, zal je merken dat de totale smaakbeleving buitenproportioneel is. Niet voor niets is deze prachtige wijn één van de meest geschonken wijnen bij een kaasplankje of heerlijk wildgerecht.