De Fiano druif is niet zo heel bekend en is afkomstig uit Sicilië, maar je vindt de druivensoort ook in Abruzzo en in Puglia. Het is een druivensoort die vaak wordt gemengd met de Chardonnay. Misschien is het wel een heerlijke wijn waar jij van houdt! Lekker fris en fruitig voor op een heerlijke warme zomerdag als je buiten zit misschien? Als je meer over deze druivensoort te weten wilt komen, lees dan snel verder. Je krijgt onder andere tips over hoe je de Fiano wijn het beste kunt serveren!

Afkomst Fiano druivensoort

Fiano druif, een authentieke Italiaanse druivensoort die al aanwezig was in de Romeinse tijd. In Zuid-Italië (Campanië) en Sicilië wordt de Fiano druif nog steeds verbouwd op kalkrijke klei. De Fiano druif is erg bijzonder, en het zorgt voor heerlijke witte wijnen. Het is de basis van zowel de frisse en droge wijnen als voor rijke en intense wijnen.

Campanië is ook een bekend wijngebied waar je de Fiano druif tegen kunt komen. Maar het is wel goed om te weten dat er verschillende soorten Fiano druiven zijn. Zo vind je bijvoorbeeld in Apulië een aromatische witte Fiano Minutolo.

Kenmerken en smaak Fiano druiven

De rijke aroma’s zijn kenmerkend voor de Fiano druif. Veel mensen associëren het ook wel met wit fruit, en dan met name van peren. Als je er aan ruikt, dan is het toch meer een hazelnoot geur. Je zou ook een vleugje hooi kunnen rijken net als een flinke hoeveelheid honing. De echte wijnkenners noemen de Fiano wijn echte kwaliteitswijn. Welke smaak de Fiano druif op dat moment heeft, hangt af van de rijpingsduur. Als er gekozen is voor een korte rijpingsduur dan heeft de Fiano wijn meer een fruitige smaak, de zoetheid van wit fruit kan dan wel eens dominant aanwezig zijn. Maar hoe langer het rijpingsproces duur, hoe meer hazelnoot smaak je gaat proeven. Meestal hebben de Fiano wijnen een rijpingsduur van minstens tien jaar.

Er zijn veel verschillende Fiano wijnen te vinden en die kennen nogal wat verschillen. Je hebt bijvoorbeeld een Fiano d’Avellino DOCG en deze is rijk aan aroma’s van bijvoorbeeld ananas, venkel en perzik (maar ook de hazelnotensmaak is aanwezig). Dit is een wijnsoort die je heel goed kunt combineren met pasta’s. De Settesoli Fiano is ook een bekend wijn, te herkennen aan zijn frisse en fruitige karakter.

Fiano wijn serveren bij het diner

Als liefhebber van de Fiano druif ben je natuurlijk benieuwd hoe dat je de wijn het beste kunt serveren. Het is met name geschikt voor rijke visgerechten, zoals verse zeevruchten. De wijn kan ook goed geserveerd worden met bijvoorbeeld gevogelte en met wit vlees. In België serveren ze Fiano wijn bijvoorbeeld vaak met een Gentse waterzooi. De Fiano wijn is ook geschikt voor bij een heerlijk kaasplankje, maar dan is de schapenkaas zeker een aanrader samen met de verfrissende wijnsoort. Als je dus zin hebt in een lekkere frisse en fruitige wijn bij je maaltijd, dan is de Fiano wijn een hele goede aanbieder!