Barolo is een Italiaanse wijn uit de regio Piemonte. De wijn wordt ook wel de koning der wijnen genoemd en is wereldberoemd. Barolo is geen druif maar de wijn is vernoemd naar het kleine stadje Barolo. De tweeduizend hectare aan wijngaarden rondom het stadje zijn verdeeld onder ongeveer duizend eigenaren. Met elkaar produceren deze zo’n 12 miljoen flessen krachtige Barolo per jaar.

Nebbiolo druifNebbiolo druif

Zeker niet iedere wijn mag zich een Barolo noemen. Er is zelfs maar één soort druif waar de wijn van gemaakt mag worden: de nebbiolo uit de Italiaanse regio Piëmonte. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de naam nebbiolo. Zo geloven sommige Italianen dat de druif vernoemd is naar de mist die tijdens de oogst in oktober over de regio trekt, nebbia in het Italiaans. Ook zou het kunnen dat de naam afstamt van het Italiaanse woord voor nobel, ‘nobile’. De knoppen van de nebbiolo komen rap op, maar het is tevens het druivenras dat als laatste rijp is.

De rode wijn wordt vervolgens op traditionele wijze gemaakt. Allereerst vindt er een inweking van de schillen plaats. Dit duurt 1 tot 2 maanden. Vervolgens wordt de wijn gerijpt op grote houten vaten. Deze rijping duurt maar liefst 4 tot 8 jaar. Er zijn wijnmakers die tegenwoordig nieuwe technieken inzetten om de tijdsspan van inweking, kleurextractie en de alcoholische gisting te beperken. De Barolo die met behulp van deze technieken gemaakt wordt kan al binnen enkele weken op smaak zijn. Ook worden deze wijnen doorgaans op ander hout gerijpt en zijn hierdoor vaak eerder op dronk.

barolo wijn prunotto docgDe smaak van Barolo wijn

Barolo is zeker geen rode wijn voor beginners. Deze wijn is uitermate geschikt voor wie van een stevige en complexe rode wijn houdt. Kenners zijn er over het algemeen gek op. Dit is een echte eetwijn met behoorlijk wat zuur en pittige tannines. Laat je niet misleiden door de lichte kleur van Barolo wijnen, want de geur is complex en de smaak krachtig. Je ruikt en proeft een flinke dosis fruit, zoals pruimen, rode bessen en kersen. Dankzij de rijping op houten vaten kunnen er ook aroma’s vrijkomen van drop, leer, truffel en rozen. Een Barolo is bedoeld om te drinken bij kazen en stevige gerechten. Met een rood vlees gerecht haal je het beste in de wijn naar boven.

De smaak van een Barolo is afhankelijk van de bodem. De meeste wijngaarden liggen op een hoogte van 250 tot 450 meter, op steile hellingen. Arme en schrale bodems, zoals die van Castiglione Falletto en Serralunga d’Alba, leveren stevige, geconcentreerde en volle wijnen op. Op een vruchtbaarder bodem, zoals bij Barolo zelf en het plaatsje La Morra, zorgen voor een zachtere, fruitigere en aromatischer wijn. Hierdoor zijn deze wijnen al wat jonger toegankelijk.

Barolo Wijn DOCG La Morra Elio FilippinoBarolo heeft nog een toegankelijker broertje: de Barbaresco. Deze wijn wordt ook gemaakt van de nebbiolodruif. Het verschil zit hem in de bodem en het klimaat. Doordat dit kleine broertje in een vruchtbaarder en warmer klimaat groeit, bevat de nebbiolodruif minder stevige tannines. Dat maakt de wijn lichter en toegankelijker.

DOCG wijn

Barolo wijn is gekwalificeerd met het DOCG certificaat, dat staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dit is de hoogst mogelijke kwalificatie voor een wijn uit Italië. Het label is ingevoerd in 1980 en wijn onder het label moet voldoen aan de strengste wijnwetgeving in de wereld. Een belangrijk verschil met het DOC kenmerk, is dat een DOCG wijn een lagere opbrengst per hectare heeft. Zowel een DOC als een DOCG-wijn moet een ‘leertijd’ van minimaal vijf jaar doormaken en verschillende testen met goed resultaat doorstaan. De eerste test vindt plaats tijdens de productiefase. De Barolo wijn wordt op dit moment onderworpen aan een chemische en smaaktechnische analyse. Barolo en BarbarescoZo wordt onder andere gecontroleerd of de wijn genoeg stoffen als polyfenolen, zuren en suikers bevat om voor de DOCG classificatie in aanmerking te komen. Ook wordt de wijn getest nadat deze is gebotteld en gerijpt. Op dit moment wordt gekeken of de wijn de juiste karakteristieken heeft ontwikkeld voor een DOCG-wijn. Er wordt onder andere gekeken of de wijn goed uitgebalanceerd is. Nadat een wijn aan alle gestelde eisen voldoet, mag deze pas het felbegeerde Denominazione di Origine Controllata e Garantita op het etiket zetten.

Prijskaartje van Barolo wijnen

Voor Barolo wijnen betaal je al snel een redelijk hoge prijs. Hierdoor is het voor veel mensen voornamelijk een wijn voor speciale gelegenheden. Toch is dit een wijn die je als wijnliefhebber zeker geproefd moet hebben.

Door de complexe smaak valt er iedere slok weer wat nieuws te ontdekken. Met deze wijn geef je ook een extra dimensie aan een stevige maaltijd. Bij lichte gerechten of zoete smaken kies je liever voor een andere wijn, want de wijn mag natuurlijk de maaltijd niet overstemmen.

Onze favoriete Barolo wijnen: