Ben je een echte liefhebber van wijn, dan zijn de prachtige smaakvolle Italiaanse wijnen een echte aanrader. Het bijzondere aan de wijnen uit Italië, is dat ze door het verschil van noord en zuid enorm van elkaar verschillen. Eén van de bekendste Italiaanse wijnsoorten die op de wijnkaart van menig restaurant is te vinden, dat is natuurlijk de Pinot Grigio. Deze wijn is bij uitstek geschikt op te drinken ter verkoeling gedurende een warme zomerse dag. Toch vindt deze prachtige wijnsoort haar oorsprong zoals velen denken niet in Italië, maar in Frankrijk. Niet voor niets dat deze wij ook wel de ‘Pinot Gris’ wordt genoemd.

Ben jij nieuwsgierig wat voor prachtige Italiaanse druivensoorten Italië ons allemaal te bieden heeft en welke nu het meest populair zijn? Lees dan rustig verder

Italiaanse DruivensoortenPinot Grigio

Deze druif is Italiës meest bekende druif. Toch is deze druif oorspronkelijk helemaal niet afkomstig uit Italië, maar uit Frankrijk. Waar we deze soort in Italië Pinot Grigio noemen, wordt deze door een fransoos een Pinot Gris genoemd. Deze druif kenmerkt zich door de lichtroze ietwat grijze kleur. Het verschil tussen beide zit hem vooral in de kleur. Door het verschil in klimaat zal je zien dat de Pinot Gris doorgaans een ietwat donkerdere kleur heeft dan de Pinot Grigio. We hebben we het dan over de wijn welteverstaan. Het bijzondere aan deze wijnen, is dat ze worden gemaakt van exact dezelfde druivensoort, maar toch beide volledige andere karakteristieke eigenschappen hebben.

Verschillen

De pinot grigio is afkomstig uit Italië, waar de pinot gris haar oorsprong vindt in Frankrijk. Waar er tal van verschillende kenmerken zijn, hebben ze ‘slechts’ één overeenkomst en dat is de druif waarvan ze beide zijn gemaakt. Qua smaak kennen we de volgende verschillende tussen beide:

Pinot Grigio

Waar de Pinot gris een stuk uitgesprokener is qua smaak, is de Pinot grigio doorgaans een ietwat zachtere, toegankelijkere wijn. Hij drinkt wat makkelijker weg en heeft een wat fruitigere smaak ten opzichte van de Pinot Gris.

Pinot Gris

Houd je van een wijn met karakter, dan is de Pinot Gris een echte aanrader. Deze is ten opzichte van de Pinot Grigio een stuk sterker, wat zorgt voor een vollere en ook kruidigere smaak. Een echte aanrader voor een rustig avond ontspanning.

Sangiovese

Deze prachtige druivensoort kenmerkt zich door de prachtige blauwe kleur. Deze druif wordt door velen nog wel eens verwart met de blauwe bes, maar daar doe je de Sangiovese druif echt veel te kort mee. Deze druif groeit met name in de Toscane door het heerlijke mediterrane klimaat. De Sangiovese druif vormt de basis voor vrijwel alle chianti wijnen. Deze wijnen kenmerken zich door een fruitige smaak, die zich doen voorkomen als de smaak van kersen, aardbei en vijf. Deze wijn dient geserveerd te worden op kamertemperatuur met een maximum van 20 graden.

Oorsprong

De oorsprong van de Sangiovese drijf is afkomstig uit het eeuwenoude Rome. De romeinen dronken deze wijn als het ‘Bloed van Jupiter’. Voor wie houdt van een wijn met karakter, zijn deze smaakvolle krachtige chianti wijnen een echte aanrader. `

Corvina

De corvina druif is afkomstig uit de stad Valpolicella, een stad gelegen in de prachtige streek Verona. De oorsprong van deze drijf gat honderden tot wel enkele duizenden jaren terug. Deze druif kenmerkt zich door de vrij dikke schil ten opzichte van alle andere druivensoorten. Juist dit zorgt ervoor, dat deze druif bij uitstek geschikt is als basis voor de heerlijke fruitige geur en smaak welke deze wijn met zich meebrengt. De kwaliteit van de wijn welke wordt gemaakt van de corvina druif is afhankelijk van de temperatuur en zonlicht waar hij is blootgesteld.

De wijn die wordt gemaakt van deze prachtige druif, is de Amarone. De druiven worden in tegenstelling tot veel andere wijnsoorten eerst enkele maanden gedroogd. Gedurende deze periode zal ruim 2/3 van het vocht verdampen. Hierdoor krijgt de Amarone een ontzettende intense smaak en is door het hoge suikergehalte het alcoholpercentage al snel enkele procenten hoger, dan bij een andere wijn.

Nebbiolo

Ben jij een stevige wijndrinker, dan is de Barolo wijn een echte aanrader. Deze wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo drijf, die haar oorsprong vindt in het noord van Italië. Dit is tevens ook de enige plek waar je deze druif zult vinden. Deze druif is één van de oudste druivensoort in Italië en daarmee ook direct de basis voor één van de duurste en ook beste wijnen die het land kent. Deze rode wijn kenmerkt zich door de krachtige smaak en stevige structuur. De zuurgraad van deze wijn ligt doorgaans een stuk hoger dan andere rode wijn en juist dit zorgt ervoor dat deze prachtige wijn zich onderscheid van de rest in z’n soort.

Doordat deze wijn zo krachtig is, is het verstandig te zorgen voor een goede balans wanneer je ervoor kiest deze wijn te schenken bij het diner. Doorgaans is het aan te raden te kiezen voor wild of eventueel andere soort bij voorkeur rood vlees. Door de combinatie van roodvlees en de kracht van deze Barolo wijn, zal je merken dat wanneer de smaken zich met elkaar vervlechten in je mond het tot een ware smaakexplosie komt.

Montepulciano

Waar Montepulciano bij velen van ons bekend is al prachtige plek in de Toscane om je even te kunnen ontdoen van alles om je heen, is dit ook de thuisbasis van de heerlijke Montepulciano druif. Deze Montepulciano is één van de meest voorkomende druifsoorten in Italië, maar daardoor niet minder populair. Deze druif wordt verwerkt is allerlei verschillende soorten wijnen. De meest voorkomende is toch wel de Montepulciano d’Abruzzo. De smaak van deze wijn kenmerkt zich door een lange en veelal kruidige afdronk. De smaak is te vergelijken met die van roodfruit, kruiden en ietwat vanille.

Deze wijn kan bij uitstek worden geserveerd bij verschillende maaltijden, maar kan ook prima worden genuttigd tijdens een ontspannen avondje op de bank. Het grote voordeel van deze wijnsoort, is dat deze door de brede smaak, kan worden gecombineerd met verschillende gerechten. Het beste komt de wijn tot z’n recht in combinatie met een pasta, carpaccio of heerlijke paté.

Primitivo

Ga je voor een echte Italiaanse wijn, dan ga je voor de primitivo. Deze prachtige wijnsoort wordt gemaakt van de gelijknamige druif en kenmerkt zich door een droge afdronk met allerlei fruitige smaken. Deze druivensoort is afkomstig uit vooral Apulië, maar ook in Basilicata en omstreken is deze druif te vinden. Deze druif groeit het beste in een warm klimaat. Doordat deze wijn zich kenmerkt als krachtig, is het belangrijk, dat wanneer je deze wijn serveert tijdens het diner, je kiest voor een stevig gekruide maaltijd. Op deze manier komen de smaken en aroma’s die verwerkt zitten in deze wijn het allerbeste tot z’n recht. Je zult merken dat de combinatie van gekruid eten en een glas Primitivo wijn het allerbeste in elkaar naar boven halen.

Welke Italiaanse wij past bij mij?

Er zijn tal van verschillende wijnen, niet zo vreemd met de honderden druivensoorten die we kennen. Een goede wijn kiezen kan dus soms een hele uitdaging zijn. Ongeacht dat er tal van verschillende adviezen zijn te vinden, is het proeven van een wijn enorm persoonlijk. Dit komt doordat iedereen anders reageert op de smaken en aroma’s die vrijkomen tijdens het drinken hiervan. Het is dus belangrijk dat je vooral wanneer je start met het drinken van wijn, je kiest voor een relatief eenvoudige toegankelijke wijn. Dit zorgt ervoor dat je smaakpupillen kunnen wennen aan de smaakbeleving. Wanneer je direct begint aan een zware kruidige wijn, dan is de kans relatief groot, dat dit je smaakpupillen enorm beïnvloed.

Een rode wijn

Niet alleen staat een glas rode wijn ontzettend chique, het heeft ook de nodige gezondheidsvoordelen. Uiteraard geldt zoals bij alles dat te veel niet goed voor je is. Een rode wijn zorgt namelijk niet alleen voor een ultiem smaakbeleving wanneer je het combineert met een goed stuk vlees, vis of andere maaltijd, maar ook de nodige kansen op hart- en vaatziektes worden door het drinken van rode wijn tot het minimum beperkt.

Een witte wijn

Niet alleen kent Italië tal van heerlijke rode wijnen. Ook voor een stevige, fruitige en zoete witte wijn kun je terecht in dit prachtige land. De meest bekende en populaire witte wijn die we kennen, dat is toch wel de Pinot Grigio. Deze wijn kenmerkt zich door de makkelijke afdronk en toegankelijke smaak. Je kunt deze wijn perfect schenken bij een diner, maar ook tijdens een romantische avond aan het strand. Niet voor niets is deze wijn één van de meest verkochte wijnen in zowel de slijterij als in restaurants. Doordat deze wijn zo enorm toegankelijk is, is de Pinot Grigio een echte aanrader voor wanneer jij wilt leren wijn drinken. Kies bij voorkeur wel een ietwat lichtere variant, want ook de Pinot Grigio heb je in verschillende varianten. Door te kiezen voor een ietwat lager alcohol percentage, zal je merken dat de afdronk wat soepeler is en de aroma’s volledig tot z’n recht komen.