Iedereen die ooit al eens de afdeling wijn in de supermarkt onder ogen heeft gekregen weet dat er ontelbaar veel wijnsoorten op de markt zijn. Daar zijn ontzettend bekende namen bij, denk maar aan een Chablis of een Chardonnay, maar ook namen die misschien niet meteen een belletje doen rinkelen tenzij bij kenners. Onbekend hoeft echter niet onbemind te zijn. Verborgen tussen de bekendere namen zijn heel wat wijngebieden die ontzettend lekkere wijntjes produceren. Een mooi voorbeeld daarvan is de Ghemme wijn. Een typisch Italiaanse wijn met een beperkte oplage, maar een hoge kwaliteit.

Wat is Ghemme wijn?

ghemme wijn docgGhemme is de naam van een Italiaanse rode wijn die verbouwd wordt in het noorden van Piëmont, meer bepaald in de provincie Novara en de gemeenten Ghemme en Romagnano. Ghemme wordt van smaak en look vaak vergeleken met de Gattinara, maar bestrijkt wel een grotere productieoppervlakte.

Deze mooie rode wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van een minder bekende druivensoort: de Nebbiolo-druif. Deze Nebbiolo-druif levert 75% van de mix voor de Ghemme en wordt afhankelijk van de producent aangevuld met een Vespolina en/of een Bonarda Novarese.

Ghemme verkreeg in 1997 de zogenaamde DOCG-status en pakt daar vanzelfsprekend graag mee uit.

Oorsprong gegarandeerd

De DOCG-status staat voluit voor de Denominazione di origine controllata en dat betekent zoveel als het hoogst mogelijke kwaliteitslabel van Italiaanse wijnen. Het keurmerk bestaat sinds 1963 en dient vooral om de kwaliteit van de wijn aan de drinkers ervan duidelijk te maken. In totaal zijn er vier niveaus waarvan de DOCG het hoogte is. De status DOCG wordt dan ook uiterst zelden toegekend en wordt bepaald door een proefcommissie. Om van het keurmerk gebruik te kunnen maken moet de wijn aan bijzonder strikte eisen en regels voldoen. In het merendeel van de gevallen, zoals dat ook bij Ghemme van toepassing is, hangt aan de benoming ook een geografische component vast. Enkel wijnen uit het vastgelegd wijngebied mogen zich Ghemme noemen. Zo mogen de vinificatie, het bottelen en het rijpen uitsluitend binnen vastgelegde gebieden in de provincie uitgevoerd worden.

ghemme wijn vitivinicola loppa balsina 2013Om dat even concreet te maken

Wat de Ghemme betreft is vastgelegd dat de wijn voor 75% uit de Nebbiolo-druif moet bestaan en voor 25% uit de Vespolina en/of Bonarda. Daarnaast is er een wettelijk vastgestelde rijpingstijd. Een Ghemme moet 34 maanden rijpen. Ook de manier van het rijpen is wettelijk bepaald. De wijn moet minstens 20 maanden op vat rijpen gevolgd door een flesrijping van negen maanden. Gaat het om een Riserva? Dan is de verplichte rijpingstijd 46 maanden waarvan minstens 24 maanden rijping op vat. Dat is nog niet alles. Om de focus meer op kwaliteit en minder op kwantiteit te leggen is er eveneens een maximale opbrengst per hectare. Voor de Ghemme bedraagt deze maximale opbrengst 80 hectoliter per hectare. Voor de Riserva valt dit zelfs terug naar een schamele 72 hectoliter per hectare. Ten slotte is ook het alcoholpercentage duidelijk vastgelegd. Een Ghemme heeft een alcoholpercentage van minimaal 12% en een Riserva van minimaal 12,5%.

De smaak van Ghemme wijnen

Fantastisch dat er dergelijke kwaliteitseisen worden gesteld aan de wijn, maar het belangrijkste blijft natuurlijk de smaak. De Ghemme heeft een typische donkerrode kleur en een relatief stoffige smaak met een bitter tintje. Het is een rode wijn met een stevige structuur die voornamelijk genuttigd wordt bij een informele babbel onder vrienden, op een terras of bij het eten. Typisch aan wijnen gemaakt met de Nebbiolo-druif is een elegante en verfijnde smaak met een stevige dosis tannines en een tintje zuur. Leuk is het contrast tussen de vaste structuur en de frisse smaak van de wijn. De Ghemme is een lekkere wijn met een stevige dosis karakter en pit.

1969 Ghemme WijnDe kostprijs

Het zou je vergeven zijn om te denken dat een Ghemme je een klein fortuin armer maakt na het lezen van de waslijst aan vereisten. Dat is echter helemaal niet het geval. Net omdat de Nebbiolo een minder bekende druivensoort is valt ook de prijs van de Ghemme heel wat lager uit dan je zou verwachten. Zeker in vergelijking met andere wijnen van hetzelfde kaliber geniet je van je een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Ghemme wijn heerlijk combineren

Geen echte wijnkenner en twijfel je bij wat je jouw Ghemme wijn gaat drinken? Dan kan je met de Ghemme ook de algemene aanwijzingen van rode wijnen volgen. Een stukje rood vlees, bijvoorbeeld wild, is de ideale compagnon bij de maaltijd. Ligt dat echter te zwaar op de maag dan valt ook een frisse pasta zonder al te veel problemen te combineren met de Ghemme. Spaar je hem tot bij het dessert? Ook dan heb je een keuze gemaakt waar je vast en zeker geen spijt van zult hebben en ook bij gerijpte kazen komt de smaak helemaal tot zijn recht.