Als we het hebben over een druivensoort dat toebehoort aan het italiaanse eiland sicilië, dan is het de Carricante druif wel. Deze druif gedijt het beste op alleen een vulkanische helling op een hoogte van tussen de 700 en 1200 meter. Als we het hebben over sicilie, dan is dit natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de vulkaan de etna.

Deze druif groeit inmiddels al ruim 1000 jaar in deze streek en is niet voor niets één van de meest gebruikte druiven van sicilië. De ondergrond die rondom de etna aanwezig is, is een ware heilige graal voor de Carricante druif, die haar naam dankt aan het italiaanse woord Cricare. Caricare staat voor belasten, wat verwijst naar de opbrengst van deze Carricante druif.

Kenmerken

Eén van de belangrijkste kenmerken die de Carricante druif met zich meebrengt is een combinatie van de smaak van groene appels en citrus. Niet voor niets is deze wijn in zuurtegraad doorgaans gemiddeld een stuk hoger dan andere wijnen van z’n soort. Hoe langer de Carricante wijn rijpt, des de kruidiger de aroma’s worden die deze prachtige druif bij het fermenteren afgeeft.

Door de hoge zuurgraad, zijn de wijnen die worden geproduceert van de Carricante druif doorgaans een stuk langer houdbaar dan andere wijnen in deze soortgelijke klasse. Vooral wanneer je deze wijn op een juiste temperatuur serveert, zal je merken dat het mondgevoel door de aanwezige persistente zuren in combinatie met haar fijne mineraliteit zorgen voor een ware smaakbeleving.

Welke soorten wijnen

De Carricante druif wordt gebruikt voor het maken van frisse witte wijnen met een kleine sparkle. De Carricante wijnen zijn te typeren als fris en toegankelijk. Dit komt door de aanwezigheid van aroma’s die zowel ruiken als smaken naar frisse citrus, limoen en sinaasappel. De meest geproduceerde wijn, is de Etna Bianco DOC. Dit is een vulkanische wijn met een frisse afdronk.

Bij het eten

Deze prachtige Carricante wijn typeert zich als een frisse, toegankelijke wijn. Niet voor niets is deze Carricante wijn bij uitstek geschikt om te schenken bij een ietwat zoute maaltijd. Zo is deze wijn te serveren bij een volledige maaltijd, maar ook bij een lunch of avondje met hapjes. Bij voorkeur, wanneer je deze wijn serveert tijdens een ontspannen avondje, is het aan te raden deze wijn te combineren met vooral hapjes met een relatief hoog zoutgehalte.

Dit hoeft niet te betekenen dat je direct hoeft te kiezen voor allerlei luxe hapjes. Ook met een paar zoutjes komen de smaken van deze wijn prima tot z’n recht. Door de frisse afdronk en hoge zuurgraad, is deze wijn een absolute aanrader voor verschillende gelegenheden.

Toegankelijk

Deze Carricante wijn dankt haar enorme populariteit aan de toegankelijk waarmee deze prachtige wijn kan worden gedronken. Door de frisse smaak en ietwat kruidige afdronk, is deze wijn prima te drinken als beginnende witte wijn drinker. Deze wijn is zowel te drinken tijdens een heerlijke uitgebreid diner, als tijdens een relaxte warme zomeravond met enkel wat bij voorkeur zoute hapjes. Door de frisse afdronk en prettige smaak is dit een ware aanbeveling.