De Nerello Cappuccio is een druif afkomstig uit Italië. De Nerello Cappuccio is een blauw druivenras die je vindt in het zuiden van Italië in de plaats Sicilië. Deze druif gedijt het allerbeste op de rand van de Etna, één van de bekendste vulkanen wereldwijd. Deze druif wordt veelal gebruikt voor met name rode wijnen, met een lichte kleur. De smaak van deze druif kenmerkt zich door een frisse aciditeit en een bloemachtige smaak. De wijnen die worden gemaakt door de Nerello Cappuccio druif willen nog wel eens een stroeve afdronk hebben door de tannine die aanwezig is. Wanneer je ze wat extra jaren laat rijpen, dan zal ook dit laatste stukje verdwijnen en zal de wijn enorm toegankelijk zijn.

Betekenis Nerello Cappuccio

De Nerello Cappuccio druif dankt haar naam aan de vorm van de plant waaraan deze druif groeit. De vorm kenmerkt zich vooral door de bladeren, die in de vorm van een mantel over de druif heen vallen. Echter is dit alleen het geval wanneer deze plant wordt gesnoeid volgens het bekende albarello systeem. Dit bekende systeem is een griekse methode die al ruim 2.000 jaar oud is. Ze worden namelijk niet ondersteund door draad en een houten geraamte, maar groeien ze zelf in lage struikvorm. De benaming van deze druif heeft een bijzondere betekenis. Zo staat het woord Nerello voor ‘zwart’. Nu zal je denken, deze druif is toch helemaal niet zwart? Dat klopt, echter gebruikten de Sicilianen de kleur zwart door de donkerpaarse kleur welke deze druif heeft.

Nerello Cappuccio druiven

Locatie

De Nerello Cappuccio druif groeit met name in het zuiden van Italië in de stad Sicilië. Deze druif is familie van een ietwat minder bekende soort de nerello mascalese. Allebei de soorten vind je overigens op exact dezelfde locatie rondom de Etna. Daarnaast vind je ze ook in de plaats Faro. De Nerello Cappuccio wordt in principe op een relatief kleine schaal geteeld, hierbij moet je denken dat ongeveer 20% van de wijngaard rondom de Etna bestaat uit de Nerello Cappuccio druif. In faro ligt dit aantal iets hoger en is dat 30% van het totaal. Er is in het verleden meermaals geprobeerd deze druif ook buiten deze plekken om te telen, maar helaas zonder resultaat. Niet voor niets is deze druif ontzettend speciaal.

Kenmerken Nerello Cappuccio druiven

Deze Nerello Cappuccio kenmerkt zich door de ietwat pittige en vooral stroevere smaak wanneer deze wordt verwerkt tot wijn. Toch is deze wijn immens populair doordat de smaakbeleving zowel in combinatie met een prachtig diner als op zichzelf een ware beleving is. Kies je ervoor deze wijn te serveren bij een maaltijd, dan is het aan te raden te kiezen voor vis, wild of een pasta. Door de stroeve afdronk, maar enorme aroma’s zul je merken, dat wanneer de zuren in deze wijn in aanraking komen met de structuren van de maaltijd dit tot een ware smaakexplosie zorgt voor in je mond. De smaak kenmerkt zich door de gelijkenis van chocolade, kruiden en een vleugje zure kersen.