De Barbera druif is één van de meest populaire druivensoorten die we in Italië kennen. De Barbera druif verdient daarom ook een plek in de top 5 meest geteelde druiven. Waar veel druiven enkel in een bepaalde streek kunnen groeien, geldt dit absoluut niet voor de Barbera druif. Deze druif vind je namelijk door heel Italië in verschillende streken zowel noord als zuid. Deze druivensoort wordt ook buiten Italië geteeld, maar haar oorsprong wordt toebedeelt aan de Italianen, overigens is dit nooit officieel vastgesteld. Doordat de Barbera druif weinig tot geen genetische overeenkomsten heeft met andere druivensoorten die in soortgelijke streken worden geteeld, is het lastig aan te wijzen of dit voor waarheid kan worden aangenomen.

Barbera Italiaanse WijndruivenGeschiedenis Barbera druiven

De geschiedenis van deze druif begint ergens rondom de 18e eeuw. Al generaties lang is deze druif een veel gebruikte druif door de piemontezen. De beste druiven vind je in de streken Asti en Monferrato. Niet voor niets vind je ook alleen hier de allerbeste wijnen die worden gemaakt van deze druif. Naast dat de druif veelal voor eigen consumptie werd geteeld, zien we de laatste jaren dat het een ontzettend belangrijk onderdeel is geworden voor het vergaren van handel door middel van export. Als we kijken naar de aangrenzende streek genaamd Lombardije, is deze druif volledig onderdeel geworden van de cultuur rondom wijn welke hier heerst.

Schandaal

Deze druif heeft er decennialang de wijnhandel gedomineerd, tot het moment van 1986. Op dit moment brak er een enorm schandaal uit rond deze wijnen. Dit kwam doordat malafide barbera producenten extra methanol toevoegde aan hun wijnen, om op deze manier te kunnen zorgen voor een verhoogd percentage alcohol. Tientallen mensen overleden aan een vergiftigingen en velen werden blind. Na dit incident is er extra toezicht gekomen op de kwaliteit van wijnen. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat er geen verboden toevoegingen meer konden worden gedaan, maar ook kwam dit de kwaliteit van de wijnen ten goede.

Kenmerken van Barbera wijndruiven

De wijnen die worden gemaakt uit Barbera druiven kenmerken zich door de volle, vooral fruitige smaak. Deze wijn is bij uitstek geschikt om te drinken bij een wildgerecht of een gerecht met paddenstoelen. Deze wijnen kenmerken zich daarnaast ook door de frisse zuren en minimale aanwezigheid van tannines, wat zorgt voor een wat soepeler mondgevoel. Een hoge hoeveelheid tannines in wijn merk je doordat de wijn een stuk stroever aanvoelt in je mond. De smaken die de Barbera wijn afgeeft zijn te vergelijken met de smaak van rode kersen, bramen, frambozen en zwarte bessen. Wanneer deze wijn wordt gerijpt op hout, dan zal de smaakbeleving een stuk complexer zijn en zal er ook een kruidige smaak naar voren komen.

Barbera druiven combineren

Het grote voordeel aan de Barbera druif, is dat je met deze druif letterlijk alle kanten op kunt. Niet voor niets is het één van de meest gebruikte druivensoorten voor het maken van wijnen. Door de verschillende smaken, aroma’s en zuren is de Barbera druif bij uitstek geschikt voor een breed scala aan wijnen. De druif bevat relatief weinig tannines, wat ervoor zorgt dat deze wijn te gebruiken is voor relatief toegankelijke wijnen. Daarnaast is de zuurgraad daarentegen weer relatief hoger dan de gemiddelde andere druif.

Door de hoge zuurgraad is deze wijn bij uitstek geschikt om te schenken bij vooral rijk en vet eten. Hierbij moet je denken aan kaas, (rood) vlees en ook paddenstoelen. Zo kun je deze wijn schenken bij een luxe diner met rood vlees zoals wild, maar ook perfect bij een heerlijke huisgemaakte risotto met bospaddenstoelen. Door de hoge zuurgraad in deze wijn worden de bepaalde smaken in je eten extra versterkt en zorgt de combinatie van deze wijn voor een ware smaakexplosie in je mond.

Barbera Wijn Monferrato SuperioreServeren

Deze prachtige fruitige, volle rode wijn is een echte aanrader. Door de kenmerkende smaak van kersen, pruimen en het stukje extra wanneer de Barbera wijn een houtrijping heeft genoten zorgen voor een absolute smaak beleving. Deze Barbera wijn is zelfs na rijping tot wel 10 jaar te bewaren, uiteraard wel wanneer deze nog niet eerder is ontkurkt. Een andere naam voor deze prachtige Barbera wijn, is ook wel een ‘merlot’, niet zomaar een ‘merlot’, maar ‘De Merlot van Italië’. Met deze titel zijn de verwachtingen hooggespannen, maar die maakt deze prachtige wijn meer dan waar. Doordat deze wijn zo ontzettend toegankelijk is, is hij zowel voor een beginnende rode wijn drinker, als een ervaren drinken bij uitstek geschikt om te drinken. Niet alleen in combinatie met een heerlijke maaltijd, maar ook tijdens een ontspannende avond met hapjes.