Brunello di Montalcino wijn wordt uitsluitend geproduceerd binnen Toscane, binnen het gebied Montalcino dat zich in het zuiden van provincie Siena bevindt. Samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta is Brunello wijn een uitermate gewaardeerde wijn, waar liefhebbers het prijzige aspect maar al te graag voor door de vingers zien. Indien je een fles uit een degelijk jaar op het oog hebt, betaal je al gauw meerdere honderden euro’s.

Hoewel dit mogelijks intimiderend overkomt, gaat het hier uiteraard om een investering waar je ontzettend veel voor terugkrijgt. Het is een unieke, alsook verfijnde en verrijkende ervaring, op zich.

Brunello wijn: onze 5 aanraders

#1 Beoordeeld
Vallaresso Rosso di Montalcino DOC

Hij mag dan wel worden aangeduid als baby Brunello of het kleine broertje van Brunello di Montalcino, toch is de ongecompliceerde Rosso di Montalcino zeker zo lekker. Want ook deze Italiaanse prachtwijn wordt gemaakt van de druif Brunello of wel Sangiovese Grosso. Het verschil met de grote...

Val di Suga Brunello di Montalcino DOCG

Italiaanser kan bijna niet: een zonovergoten laan omlijst door statige cipressen vormt de entree tot Val di Suga, de in 1969 opgerichte wijnmakerij die bekend staat om zijn uitzonderlijke Brunello’s. De druiven achter de prachtwijn, de Sangiovese Grosso, zijn afkomstig van drie historische...

Cavalier Cortesi Brunello di Montalcino DOCG

Een Brunello di Montalcino kan zich moeiteloos meten met de grootste Grand Cru's uit Frankrijk en heeft eigenlijk maar één nadeel: ze zijn schrikbarend duur. Gelukkig mogen wij deze topwijn van Cavalier Cortesi aanbieden voor een spectaculaire stuntprijs. Brunello di Montalcino Brunello...

Camigliano Brunello di Montalcino

Zakenman Walter Ghezzi beschikte over een gezonde dosis ondernemingsgeest en had een sterke passie voor Toscane. Vandaar dat hij een sprong in het diepe waagde en in kasteel Camigliano in 1957 kocht. Het kasteel heeft in de eeuwen daarvoor verschillende functies bekleed: van het bieden van...

Casalino Brunello di Montalcino DOCG

Barolo wordt dan wel de koning der wijnen worden genoemd, Brunello di Montalcino zit al met één bil op de troon. De wijn kreeg in 1967 de beschermde herkomstbenaming DOC. Dat werd in 1980 opgeschaald naar DOCG, waarmee de wijn de hoogste classificatie in Italië heeft behaald. Brunello di...

De hoogstaande kwaliteit van Brunello di Montalcino wijn wordt door kenners afgeleid uit de basis van sangiovese, een laatrijp druivenras, ideaal ter optimalisatie van stille wijnen. Sinds omstreeks 1980 werd Brunello di Montalcino geclassificeerd door DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, een heus keurmerk waarvoor wijnen aan strikte voorwaarden dienen te voldoen.

Brunello di Montalcino klinkt als zijnde muziek in de oren voor bewonderaars – met een scala aan unica onderscheidt deze zich aanzienlijk van anderen binnen zijn familie. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van deze bijzonderheden terug…

Brunello wijn di MontalcinoBrunello wijn lijkt weliswaar oneindig houdbaar te zijn; dankzij een trage rijpingscyclus van sangiovese, ook wel Prugnolo Gentile genoemd, reikt houdbaarheid maar liefst tot 20 vruchtvolle jaren. Men geniet een optimale indruk om en rond 10 jaar – de wijn balanceert hierbij op ideale wijze tussen zacht en krachtig.

Naast een meerwaarde ingaande het culinaire aspect, biedt Brunello di Montalcino een ware streling voor het oog. Met zijn robijnrode, heldere kleurschakering kijk en proef je er werkelijk niet naast. Na talrijke levensjaren neigt leunt zijn kleur eerder aan bij granaatrood – hieruit leid je bijgevolg een verscheidenheid aan informatie af.

Galestro is een leistenen bodem die voor de meest hoogstaande wijnen van Brunello di Montalcino zorgt. Dankzij het kalk- en mineraalrijke karakter vormt dit het meest geschikte terroir ter bevordering van het gehele proces. Een mediterraan klimaat, gedraineerde hellingen, alsook een perfecte hoek ter ontvangst van zonlicht zijn zaken die dit bovendien prima kracht bij zetten.

Hieronder lijsten we een waaier aan uitvoeringen der Brunello di Montalcino voor je op en geven we je de meest belangrijke specificaties mee. Je zal al gauw opmerken dat ze ieder voor zich bestempeld werden door DOCG, wat zoals hierboven reeds vermeld werd, een veel bepalende factor inzake kwaliteit vormt.

Casalino Brunello di Montalcino DOCG

Barolo wordt dan wel de koning der wijnen worden genoemd, Brunello di Montalcino zit al met één bil op de troon. De wijn kreeg in 1967 de beschermde herkomstbenaming DOC. Dat werd in 1980 opgeschaald naar DOCG, waarmee de wijn de hoogste classificatie in Italië heeft behaald. Brunello di...

Toon prijs

De wijnen van Brunello di Montalcino zijn gewoonweg niet weg te denken binnen de wereld van kenners en liefhebbers. Bij het aftasten naar rode wijnen, spreekt Brunello werkelijk tot de verbeelding. De uitvoering van Casalino vormt hierop dan ook geen uitzondering.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Casalino Brunello di Montalcino?

  • Regio van herkomst: Toscane, Italië
  • Smaakpalet: vol & krachtig
  • Alcoholpercentage: 13.5%
  • Houtrijping: 24 maanden
  • Serveertemperatuur: 16-18 °C
  • Allergenen: sulfieten
  • Afsluiting: kurk
  • DOCG-keurmerk? Ja

Vallaresso Brunello di Montalcino

Hij mag dan wel worden aangeduid als baby Brunello of het kleine broertje van Brunello di Montalcino, toch is de ongecompliceerde Rosso di Montalcino zeker zo lekker. Want ook deze Italiaanse prachtwijn wordt gemaakt van de druif Brunello of wel Sangiovese Grosso. Het verschil met de grote...

Toon prijs

Op vlak van houtrijping maakt Vallaresso Brunello di Montalcino wel degelijk het verschil. Één jaar Slowaaks hout, gevolgd door maar liefst vier jaar in-bottle rijping zorgt voor een authentiek, Italiaans temperament.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Vallaresso Brunello di Montalcino?

  • Regio van herkomst: Toscane, Italië
  • Smaakpalet: krachtig, intens
  • Alcoholpercentage: 14.00%
  • Serveertemperatuur: 17 °C
  • Allergenen: sulfieten
  • Afsluiting: natuurkurk
  • DOCG-keurmerk? Ja

Val di Suga Brunello di Montalcino DOCG

Italiaanser kan bijna niet: een zonovergoten laan omlijst door statige cipressen vormt de entree tot Val di Suga, de in 1969 opgerichte wijnmakerij die bekend staat om zijn uitzonderlijke Brunello’s. De druiven achter de prachtwijn, de Sangiovese Grosso, zijn afkomstig van drie historische...

Toon prijs

Dit is een geweldige wijn, gemaakt van Sangiovese druiven uit drie historische wijngaarden in Montalcino. Het resultaat is een authentieke Italiaanse topwijn vol zonovergoten kersen, mooie houttonen, specerijen en zijdezachte tannines.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Val di Suga Brunello di Montalcino DOCG?

  • Regio van herkomst: Toscane, Italië
  • Smaakpalet: vol & krachtig
  • Alcoholpercentage: 14%
  • Houtrijping: 24 maanden
  • Serveertemperatuur: 18-20 °C
  • Allergenen: sulfieten
  • Afsluiting: kurk
  • DOCG-keurmerk? Ja

brunello wijn pairingEen culinaire toets – een overzicht van de beste serveertips

Het spreekt voor zich dat culinaire, al dan niet gastronomische belevingen onlosmakelijk verbonden zijn met een degelijke, rijke wijn. De kenmerken van Brunello di Montalcino spelen hierop ideale wijze in en zorgen voor een weelderige harmonie binnen een dans tussen smaak, afwisseling en intense indrukken. Om je van de beste kwaliteit te verzekeren, doen we de beste serveertips voor je uit de doeken. Brunello di Montalcino doet voornamelijk kazen en vleeswaren, veel eer aan.

De wijnen van Terre de Priori gaan op elegante wijze samen met entrecôte en lamshaas. Een sterke kaas zoals morbier zet het smaakspel mooi kracht bij.

Vallaresso is compatibel met een verscheidenheid aan vleeswaren – biefstuk, hertencarpaccio, hazenpeper, pecorino en wild zwijn zijn hier slechts voorbeelden van.

Borghetto verblijdt je in combinatie met ossobuco, hert en boeuf bourguignon.

Enkele voorbeelden van sterke kazen waar je ongetwijfeld je gading in kan vinden zijn stinkkazen, Bleu de Gex, Comtesse en nog zoveel meer. Het is van cruciaal belang dat een wijn de intensiteit van een kaas ietwat verzacht. Op deze manier word je verzekerd van een heerlijke, waardevolle culinaire beleving.