Gattinara wijnGattinara is een Piemontese rode wijn waarvan de productiegebieden zich uitstrekken over een deel van het grondgebied van de gemeente Gattinara, in de provincie Vercelli. Net als andere prestigieuze Piemontese wijnen wordt ook Gattinara geproduceerd met Nebbiolo-druiven. De naam van deze Piemontese rode wijn, Gattinara, komt waarschijnlijk van Catuli Ara dat is Ara di Catullo. Het lijkt er namelijk op dat de stad van deze wijn zich bevindt op de plaats waar Proconsul Lutazio Catulo de overblijfselen van de Cimbri, die in 101 voor Christus in de omgeving werd verslagen, aan de goden offerde.

Kortgeleden zijn er archeologische vondsten gedaan, die beweren dat er in dit gebied al sinds de tijd van het oude Rome wijn wordt geproduceerd.

4600 hectoliter rode wijn

Het Gattinara wijngebied heeft een oppervlakte van iets minder dan 95 hectare, wat neerkomt op 4600 hectoliter wijn. De druivenstokken die gebruikt worden voor de productie van deze Piemontese rode wijn zijn: Nebbiolo (lokaal bekend als Spanna), maar ook druiven van de Vespolina wijnstokken voor maximaal 4% en/of Bonarda di Gattinara mogen bijdragen aan de productie van deze wijn, op voorwaarde dat deze wijnstokken samen niet meer dan 10% van het totale aantal wijnstokken uitmaken.

Het minimum alcoholgehalte van de totale Gattinara is 12,5% en heeft een minimale zuurgraad van 5,5 per duizend en een minimale netto droge stof van twintig per duizend. De gecontroleerde en gegarandeerde wijn met oorsprongsbenaming moet een rijpingsperiode van minstens drie jaar ondergaan, waarvan minimaal een jaar in houten vaten. De rijpingsperiode begint in december van het jaar waarin de druiven zijn geproduceerd.

Voor het type “reserve” D.O.C.G. “Gattinara” mag de rijpingsperiode niet korter zijn dan vier jaar, waarvan in elk geval twee jaar in houten vaten. De reservewijn “Gattinara” D.O.C.G. (gecontroleerde en gegarandeerde oorsprongsbenaming) moet een totaal alcoholvolumegehalte van minstens 13% hebben.

De Gattinara wijn en zijn organoleptische kenmerken

Gattinara anzivino 2014 wijnGattinara, een Piemontese wijn, heeft een intense rode kleur onder zijn kenmerken die je met je een van je organen kan waarnemen(daarom organoleptisch), maar na vele jaren van rijping in vat en fles vervaagt hij langzaam naar een lichtere, oranje toon. Het aroma is elegant, intens, neigt naar hints van viooltjes, rozen en andere bloemen, kruiden en leer. Het heeft een droge, harmonieuze, volle smaak, het is goed opgebouwd op een complexe manier, met sterke tannines die een licht bitter spoor achterlaten.

De rode wijn van de regio Piemonte, Gattinara, is een perfecte match voor risotto of gesmoord vlees bereid met dezelfde wijn. Het gaat ook elegant samen met gerechten als reeën met jeneverbes, hazenpeper, filet met champignons en Piemontese gemengde gekookte vleeswaren, maar ook met rijpe kazen. Aan het einde van de rijpingsperiode en voordat ze op de markt worden gebracht, moet alle Gattinara wijn worden geproefd door een proefcommissie, die beoordeelt of ze overeenstemmen met de verwachte organoleptische kenmerken. Pas na goedkeuring van de commissie kan de wijn op de markt worden gebracht als Gattinara DOCG.

Rode wijnen D.O.C.G.

Piemonte is een regio in het noorden van het Italiaanse schiereiland. Deze plaats is fascinerend en wordt geclassificeerd als een van de streken die de grootste wijnen van de hoogste kwaliteit produceren.

Rode Gattinara in de keuken

Deze rode wijn is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken. De hoofdgerechten zijn vaak gebaseerd op vlees zoals gesmoord vlees, stoofschotels en meer.

Het serveren van de wijn

Het serveren van de wijn is iets bijzonders dat niet kan worden onderschat, het heeft regels die moeten worden gerespecteerd, zowel in termen van etiquette als in termen van de verschillende kenmerken.

Twee belangrijke wijnhuizen die Gattinara produceren

Travaglini Gattinara: een wijnmakerij in het hart van de stad

Het wijnhuis Travaglini Gattinara ligt in de heuvels van de stad Gattinara en omvat 59 hectare waarvan 42 hectare in productie. Het is een familiebedrijf waarvan de passie voor de wijnbouw van generatie op generatie, van vader op zoon, is overgeleverd. De productie van een hoge kwaliteit wijn is altijd de spil geweest van de Travaglini-wijngaard, vanaf de vinificatie tot het perfecte onderhoud en de zuivere staat van de druiven. De familie heeft veel geïnvesteerd in de meest innovatieve technieken om hun project voort te zetten: must-analyse, fermentatie in inox fermentatieketels op gecontroleerde temperatuur, micro oxygenatie. De vaten van de wijnmakerij, Slavische eikenhouten vaten, bewaren en verfijnen de nectar van de Gattinara wijn in de loop van de tijd.

De Torraccia del PiantavignaDe Torraccia del Piantavigna

De geschiedenis van Torraccia del Piantavigna begon in 1977, toen de Francoli-familie de eerste Nebbiolo-wijngaarden begon te cultiveren. Het hoofd van de familie nam veel tijd om zijn wijnstokken te cultiveren en stelde alle inzet en passie die hij had tot zijn beschikking. Onder de wijnen die hier worden geproduceerd hebben we ook de Gattinara D.O.C.G. In deze kelder kun je de verschillende soorten wijn drinken die ze je aanbieden. Door ze met elkaar te vergelijken zul je vaststellen dat de Gattinara erboven uitsteekt. Het is gelegen in de buurt van de stad Ghemme, in de noordvleugel van het centrum van Francoli. De kelder is gebouwd van steen en zit vol met vaten, ideaal voor de opslag van Gattinara.