Italïe is een culinair land bij uitstek. De Italiaanse keuken wordt wereldwijd gerespecteerd en erkent als één van de beste keukens ter wereld. Het land heeft een rijke traditie als het op eten en drinken aankomt, en bij een feestmaal hoort natuurlijk ook een glas wijn. In dat opzicht is het dan ook niet vreemd dat Italië de grootste wijnproducent ter wereld is. Er zijn zo’n 850.000 hectare aan wijngaarden in het land en op jaarbasis wordt er 53 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Kortom, genoeg te ontdekken over Italiaanse wijn dus! In dit artikel zal de focus liggen op Italiaanse witte wijn.

Mijn 5 favoriete witte Italiaanse wijnen

#1 Beoordeeld
Ca dei Frati I Frati Lugana 2022

Nu drinken of tot 5 jaar bewaren. Koel serveren. De geschiedenis van Ca dei Frati gaat minstens terug tot 1782 en het hedendaagse wijnhuis is hier in 1939 opgericht door Felice Dal Cero aan de zuidelijke oever van het Gardameer. Dezelfde familie runt het wijnhuis nog steeds en de laatste jaren...

Ca dei Frati Brolettino Lugana 2021

Kan tot 6 jaar bewaard worden. Koel serveren. Deze ongewone Italiaanse witte wijn is gemaakt van de Turbiana druif, een variëteit die weinig bekend is buiten zijn thuisland Lugana langs de zuidelijke oevers van het beroemde Gardameer. Men denkt dat deze druif verwant is aan de Verdicchio druif,...

Ca dei Frati Brolettino Lugana 2022

Kan tot 6 jaar bewaard worden. Koel serveren. Deze ongewone Italiaanse witte wijn is gemaakt van de Turbiana druif, een variëteit die weinig bekend is buiten zijn thuisland Lugana langs de zuidelijke oevers van het beroemde Gardameer. Men denkt dat deze druif verwant is aan de Verdicchio druif,...

Livio Felluga Pinot Grigio 2022

Koel bewaren tot 4 jaar. Koel serveren. Het landgoed van Livio Felluga is gezegend met zowel een opmerkelijke geschiedenis als ongelooflijke wijnen. De familie maakt al vijf generaties lang wijn, eerst in Istrië en daarna na de onrust van de Eerste Wereldoorlog in het nabijgelegen Friuli in...

La Scolca Gavi dei Gavi 2022

Maximaal 5 jaar bewaren. Koel serveren. La Scolca's Gavi dei Gavi wordt algemeen beschouwd als de benchmark voor de frisse en uitbundige witte wijnen uit het gelijknamige kleine bergdorpje in de Apennijnen. Geproduceerd in een traditionele stijl van 100% Cortese, is La Scolca's wijn gemaakt van...

Italiaanse witte wijnDe geschiedenis van wijn in Italië

Al millennia lang wordt er wijn gemaakt in Italië. Lange tijd werd gedacht dat rond het jaar 1000 voor Christus werd begonnen met wijnproductie in het zuiden van Italië. Recentelijk zijn er echter kruiken gevonden in die regio waaruit blijkt dat er 3000 jaar daarvoor al wijn werd geproduceerd in dit gebied. Het ontstaan van de wijngaarden zoals we die nu ook nog kennen gebeurde ongeveer rond 1000 voor Christus, toen de wijnbouw in Toscane werd geïntroduceerd.

Vanaf de 17de eeuw tot halverwege de 20ste eeuw zijn er weinig vernieuwingen doorgevoerd in de productie van Italiaanse wijnen. Daarmee hebben ze in eerste instantie een achterstand opgebouwd ten opzichte van landen als Spanje en Frankrijk, waar in de tussentijd volop geïnnoveerd werd. De laatste decennia is Italië echter weer in een inhaalslag aan het maken, en hebben Italiaanse wijnen weer flink gewonnen in kwaliteit en reputatie.

Verschillende soorten witte wijnen uit Italië

Als het op druivensoorten aankomt worden er in Italië zoveel verschillende soorten verbouwd dat het soms moeilijk is om het overzicht te houden. In totaal worden er 569 verschillende druivenrassen Dit gaat van de gangbare druifsoorten tot aan zeer onbekende rassen die alleen op specifieke locaties groeien. Een van de bekendste witte druifsoorten is natuurlijk Pinot Grigiot, die zeer veel lijkt op de Franse Pinot Gris. Er zijn echter wel Biancolella italiaanse witte wijnenkleine verschillen tussen de twee rassen. Daarnaast worden ook de bekende internationale rassen verbouwd in Italië, zoals Chardonay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Viognier. Maar juist de onbekendere Italiaanse druiven zijn het proberen waard. Let daarbij ook goed op onderstaande druifsoorten.

  • Arneis
  • Vernaccia
  • Fiano
  • Biancolella
  • Glera
  • Pecorino
  • Carricante
  • Vermentino

Maar dat is natuurlijk maar een kleine greep uit het totale aantal druiven. Met 569 verschillende druifsoorten is dat natuurlijk ook niet vreemd.

Wijnstreken in Italië

Geografisch gezien is Italië natuurlijk een smal maar uitgestrekt land, de zogenaamde laars. Wat betreft klimaat zit er ook veel verschil in de temperaturen in aparte delen van het land. Waar het in het noorden, rond de Alpen, ‘s winters echt koud kan zijn, is het in het zuiden juist relatief warm met veel zonuren. Dit zorgt voor veel smaakverschil tussen wijnen uit de verschillende wijngebieden.

Toscane

Misschien wel het bekendste gebied in Italië, niet alleen wat betreft wijn maar ook in het algemeen. Gelegen in het noorden van Italië staat de regio bekend om zijn mooie heuvelachtige landschap bezaait met wijngaarden. Met karakteristieke steden als Florence en Sienna is deze regio dan ook een ware trekpleister voor toeristen. Maar ook wijnkenners zijn ongetwijfeld bekend met de regio.

Abruzzo

Gelegen ten oosten van Rome is deze streek droger dan Toscane. De wijn die hier geproduceerd wordt laat zich het beste omschrijven als fris. Heerlijk om te combineren met vis, schelp en schaaldieren en lichte pastagerechten.

Le Marche

Deze streek ligt ten oosten van Toscane en wordt gekenmerkt door zijn heuvelachtig tot bergachtig landschap. Veruit de bekendste wijn uit deze streek is de Verdicchio. Deze wijn wordt gezien als één van de beste Italiaanse witte wijnen

witte wijn italieHoe kies je nou een Italiaanse witte wijn die bij jou past?

Zoals je ziet valt er veel te leren over Italiaanse witte wijn. Maar met zoveel verschillende streken en druiven zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Dus waar begin je nou met je ontdekkingstocht door de wereld van Italiaanse witte wijn? Belangrijk is om te beginnen met erachter te komen waar je naar op zoek bent. Ga goed bij jezelf na waar je van houdt. Zoals hierboven al is beschreven zijn er grote verschillen in omstandigheden tussen de wijnregio’s. Zie het daarom als 3 verschillende gebieden, namelijk noord, midden en zuid. Wijnstreken die geografisch niet ver uit elkaar liggen, liggen waarschijnlijk ook niet ver uiteen wat betreft smaak. Wees daarnaast niet bang om experts te raadplegen en om zelf onderzoek te doen.

Misschien krijg je nog een waardevolle tip van een kenner, op basis van je eigen voorkeuren. Maar het allerbelangrijkste (en tegelijkertijd het allerleukste) is proberen. Koop eens verschillende wijnen uit een specifieke regio, of juist wijnen uit allemaal verschillende regio’s. Alleen door het zelf te proberen kun je erachter komen waar jouw voorkeur ligt.