Maak kennis met Franciacorta wijn, een uitstekende Italiaanse mousserende wijn, ook wel gekend als spumante, die men te Lombardia, Italië lokaliseert. Het welvaren van deze regio zorgt ervoor dat er op optimale wijze geïnvesteerd kan worden in de wereld van wijnen. De bijhorende wijngaarden die het reilen en zeilen van deze wijnen in stand houden bevinden zich binnen de provincie Brescia, vlakbij Sondrio, het Iseomeer én rivier Oglio. Deze locatie wordt vrijwel automatisch geassocieerd met hoogstaande kwaliteit aan mousserende wijnen. Zowel kenners, liefhebbers als (beginnende) fijnproevers zullen hier naar hartelust van kunnen genieten.

#1 Beoordeeld
Berlucchi 61 Franciacorta Brut

Nu drinken of tot 5 jaar bewaren. Koel serveren. Heden ten dage wordt Berlucchi beschouwd als een van de pionierende producenten van Franciacorta mousserende wijnen, dankzij een toevallige ontmoeting tussen de plaatselijke landeigenaar Guido Berlucchi en de jonge wijnmaker Franco Ziliani in de...

Corte Aura Franciacorta Pas Dose

Nu drinken of tot 15 jaar bewaren. Decanteren voor het drinken is niet nodig.Franciacorta is een mousserende wijn uit de Italiaanse provincie Brescia die volgens de traditionele wijnbereidingsmethode wordt gemaakt van druiven die binnen de grenzen van Franciacorta vandaan komen. Een producent die...

Berlucchi 61 Franciacorta Saten

Nu drinken of tot 5 jaar bewaren. Koel serveren. Geroemd in Italië als de allereerste producent van elegante Franciacorta mousserende wijnen, ligt Berlucchi in de glooiende uitlopers van de Alpen met meer dan 500 hectare wijngaarden die allemaal biologisch worden bewerkt. De droom om hier...

Antica Fratta Franciacorta Brut

Drink nu tot 2026. Koel serveren. Antica Fratta werd halverwege de vorige eeuw opgericht door de koopman Luigi Rossetti, die betoverd was door het landschap rond Monticelli Brusati en besloot de bestaande boerderij op het landgoed om te bouwen tot wijnmakerij. Rossetti creëerde ook een van de...

Uberti Franciacorta Brut Francesco I

Drink nu tot 2026. Koel serveren. Deze karaktervolle Franciacorta is samengesteld uit Chardonnay, Pinot Bianco en Pinot Nero afkomstig van topwijngaarden op de heuvels van Erbusco, Adro, Cologne en Cazzago San Martino in de provincie Brescia. Het fruit wordt zorgvuldig met de hand geselecteerd en...

Uberti Franciacorta Rose Francesco I

Drink nu tot 2026. Koel serveren. De familie Uberti begon hun Franciacorta project in 1980, maar hun voorouders verbouwen hier in Erbusco al sinds 1793 druiven. De huidige eigenaren, G. Augustine Uberti en zijn vrouw Eleanor, werken samen met hun twee dochters, Silvia en Francesca, om enkele van...

Uberti Franciacorta Saten Magnificentia

Nu drinken of tot 7 jaar bewaren. Koel serveren. De familie Uberti verbouwt al sinds 1793 druiven in Erbusco in Lombardije, maar pas in 1980 raakte de familie betrokken bij de nu beroemde Franciacorta mousserende wijnen uit de regio. Eigenaren G. Augustine Uberti en zijn vrouw Eleanor begonnen...

Franciacorta wijnen etymoligisch

Franciacorta wijnDe etymologie van Franciacorta wijn houdt in dat het zou afgeleid zijn van Franca Curta, wat kerkelijk bezit betekent. Volgens zijn geschiedenis zou datzelfde kerkelijk bezit vrijgesteld geweest zijn van belastingen. Franciacorta wordt geproduceerd volgens de klassieke, alsook traditionele methode, met een secundaire, in-bottle gisting. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verscheidene versies inzake Franciacorta, ieder met eigen, kenmerkende karakteristieken, evenals verschillende types restsuiker.

Franciacorta Satèn omvat mogelijks de meest bijzondere versie – deze wordt uitsluitend uit witte druiven geproduceerd die op hun beurt een lager gehalte aan koolstofdioxide bevatten. Hierbij is het van cruciaal belang dat Pinot Blanc slechts voor 50% aanwezig mag zijn.

Bij Franciacorta Rosato, een verfijnde rosé, zoals de naam reeds uit de doeken doet, wordt een minimale aanwezigheid van 25% Pinot Nero vereist. Zowel de witte als de rode wijnbasis worden hierbij individueel gevinifieerd.

Andere vormen van Franciacorta zijn Millesimato en Riversa, waarbij een minimale rijpingsduur van gemiddeld 4 jaar vereist wordt. Bovenstaande aantallen zijn allen zaken die in acht genomen worden bij het al dan niet ontvangen van een DOCG-keurmerk.

De vraag naar mousserende wijnen van Franciacorta is zodanig groot dat er nauwelijks aan export gedaan wordt. Franciacorta is, samen met enkele soortgelijke versies, een heus begrip aan deze kanten binnen Lombardia. Ca’ Del Bosco, Berlucchi en Bellavista omvatten slechts een fractie van het gebeuren; als drijvende wijnhuizen zorgen deze voor het bekende karakter van het gehele wijngebeuren binnen deze regionen.

Naast mousserende wijnen, vindt er hier een aanzienlijke productie aan olijfolie plaats. Italianen nemen zowel wijnen als olijfoliën sterk ten harte – het is een werkelijke passie, die vrijwel overal binnen Italië afstraalt.

Als fanatieke liefhebber word je uiteraard graag verzekerd van de beste kwaliteit aan mousserende wijn. Om het je reeds gemakkelijker te maken, geven we hieronder alles wat je altijd al wilde weten, aan je mee.

Hoe zit het juist met restsuikers?

Ongedoseerde Franciacorta mag tot 3 gram aan natuurlijke restsuikers, per liter, bevatten. Bij brut loopt dit op tot een maximale hoeveelheid van 15 gram per liter aan deze suikers. Extra brut laat 6 gram per liter toe. Bij extra dry wordt een dosering van 12 tot 20 gram natuurlijk residu per liter toegelaten. Sec gaat uit van 17 tot maar liefst 35 gram per liter aan datzelfde residu. Demi sec stelt een maximale hoeveelheid aan natuurlijke restsuikers van 33 tot wel 50 gram per liter voorop.

De beste uitvoeringen van Franciacorta – een tipje van de sluier

Ferghettina Franciacorta Brut

Ferghettina Franciacorta BrutDe mousserende wijnen van Ferghettina Franciacorta Brut doen allesbehalve onder voor champagne. Een uitermate nauwgezette vinificatie stelt een uitgebreid dégorgement van maar liefst 30 maanden voorop. Een echte parel onder de Franciacorta’s, en zeer populair bij liefhebbers in de Benelux!

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Ferghettina Franciacorta Brut?

Regio van herkomst: Lombardia, Italië
Smaakpallet: evenwichtig, stil, subtiel
Termijn van bewaring: tot wel 4 jaar
Alcoholpercentage: 12.5%
Serveertemperatuur: 6-8 °C
DOCG-keurmerk? Ja

Elisabetta Abrami Franciacorta Blanc de Noir

Elisabetta Abrami Franciacorta Blanc de NoirDe mousserende wijnen van Elisabetta Abrami zijn relatief nieuw binnen de familie van Franciacorta – ze worden volledig biologisch geteeld, bevatten een behoorlijk hoge concentratie Pinot Nero en verleent proevers van een diepgaande, intense smaakbeleving.

Onder liefhebbers zijn de Franciacorta’s van Elisabetta Abrami op korte tijd erg populair geworden, en ook wij weten deze zeer erg te appreciëren!

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Elisabetta Abrami Franciacorta Blanc de Noir?

Regio van herkomst: Lombardia, Italië
Smaakpallet: zoet, perlage, bloemig
Termijn van bewaring: 3.5 jaar
Alcoholpercentage: 12.5%
DOCG-keurmerk? Ja

Alma Gran Cuvée Bellavista

Alma Gran Cuvée BellavistaMet een aroma van witte bloemen en parelaccenten op een bedje van vanille, wordt Alma Gran Cuvée Bellavista hoog aangeschreven door kenners van Franciacorta. Het geeft een ietwat pittige indruk, die tot lang na consumptie tracht door te klinken. Hieronder verrijken we je graag met meer duiding omtrent deze mousserende wijn.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Alma Gran Cuvée Bellavista?

Regio van herkomst: Lombardia, Italië
Smaakpallet: pittig, krachtig, zoet
Termijn van bewaring: 4 jaar
Serveertemperatuur: 8-10 °C
Alcoholpercentage: 12.5%
DOCG-keurmerk? Ja

Marchese Antinori Cuvée Tenuta Montenisa

Marchese Antinori Cuvée Tenuta MontenisaMet een subtiele toets van perzik, broodkorst en fruitige, evenals verfrissende tonen vormt de mousserende wijn van Marchese Antinori Cuvée Tenuta Montenisa een levendige, alsook elegante uitvoering. Het smaakpallet dringt op intensieve wijze door en laat je zeker en vast niet onmiddellijk los. Hieronder ontdek je wederom meer omtrent bepalende kenmerken van deze uitvoering.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Marchese Antinori Cuvée Tenuta Montenisa?

Regio van herkomst: Lombardia, Italië
Smaakpallet: uitdrukkelijk, fruitig
Termijn van bewaring: 3 jaar
Serveertemperatuur: 8-10 °C
Alcoholpercentage: 12.5%
DOCG-keurmerk? Ja