Moscato d’Asti is een wijn die wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif in de regio Asti in het noordwesten van Italië. Deze wijn heeft een licht zoete smaak en is vaak vrij mousserend vanwege de natuurlijke koolzuurgas die in de wijn aanwezig is.

Moscato d’Asti is een licht alcoholische wijn met een alcoholpercentage van ongeveer 5-6%. Dit maakt het een populaire wijn voor degenen die op zoek zijn naar iets licht en verfrissends om te drinken. De smaak van Moscato d’Asti is zacht en rond, met tonen van bloemen, honing, perzik en abrikoos.

De Moscato Bianco druif is een van de oudste druivenrassen die in Italië worden gekweekt en heeft een lange geschiedenis. Het is een van de weinige druivenrassen die nog steeds handmatig worden geplukt om te voorkomen dat de druiven beschadigd raken tijdens het oogsten.

Moscato d’Asti wordt vaak geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Het is ook een populaire wijn om te mixen met cocktails, zoals een Bellini of een Aperol Spritz. Het is ook lekker om te combineren met fruit, zoals aardbeien of watermeloen.

Als je op zoek bent naar een licht zoete wijn om te genieten op een zonnige dag of om te serveren bij een dessert, dan is Moscato d’Asti zeker een goede keuze. Probeer het eens uit en laat je verrassen door de heerlijke smaak van deze Italiaanse klassieker.

Hoe wordt Moscato d’Asti gemaakt?

Moscato d’Asti wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif, die groeit in de regio Asti in het noordwesten van Italië. De druiven worden handmatig geplukt om te voorkomen dat ze beschadigd raken tijdens het oogsten.

Na het plukken worden de druiven gekneusd en geperst om het sap te verkrijgen. Dit sap wordt gefermenteerd om wijn te maken. Bij het maken van Moscato d’Asti wordt de fermentatie echter opzettelijk gestopt voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn een licht zoete smaak behoudt.

Tijdens de fermentatie produceert de wijn natuurlijke koolzuurgas, wat leidt tot een licht mousserende textuur. Na de fermentatie wordt de wijn gebotteld en klaar om te worden gedronken.

Moscato d’Asti wordt vaak geproduceerd met behulp van de Charmat-methode, waarbij de tweede fermentatie plaatsvindt in grote, gesloten tanks in plaats van in individuele flessen. Dit maakt het gemakkelijker om de wijn te produceren op grote schaal en levert een consistent product op. Sommige producenten kiezen er echter voor om de wijn te produceren met de traditionele méthode champenoise, waarbij de tweede fermentatie plaatsvindt in individuele flessen. Dit levert een wijn op met een grotere mousserende structuur en een meer complexe smaak.

Bij welke gerechten kan je Moscato d’Asti wijn serveren?

Moscato d'Asti WijnMoscato d’Asti is een licht zoete wijn die goed past bij een verscheidenheid aan gerechten. Het is een populaire wijn om te serveren als aperitief of als dessertwijn. Het is ook een goede keuze om te serveren bij gerechten met zoete sauzen of marinades, zoals kip met honing-mosterd saus of varkensvlees met abrikozensaus.

Hieronder staan enkele voorbeelden van gerechten waarbij Moscato d’Asti een goede wijnkeuze zou zijn:

  • Gegrilde kip met honing-mosterd saus
  • Varkensvlees met abrikozensaus
  • Gegrilde garnalen met sinaasappel-chilisaus
  • Zalm met zoete teriyakisaus
  • Geroosterde groenten met honing-mosterd dressing

Moscato d’Asti is ook een goede keuze om te serveren bij desserts, zoals fruitpannenkoeken, aardbeien met slagroom, of kaasplankjes met zoete vruchtencompote. Het is ook lekker om te combineren met fruit, zoals aardbeien of watermeloen.

Houd er rekening mee dat Moscato d’Asti een licht zoete wijn is, dus het is belangrijk om te overwegen of deze smaak goed past bij het gerecht dat je wilt serveren. Als je bijvoorbeeld een sterke, pittige kaassoort wilt serveren, kan Moscato d’Asti misschien minder geschikt zijn omdat de zoete smaak van de wijn de pittige smaak van de kaas kan overstemmen. In dat geval zou een drogere wijn een beter alternatief zijn.

Welke keurmerken zijn er voor Moscato d’Asti wijn?

Moscato d’Asti wijn moet voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen om te kunnen worden aangeduid als Moscato d’Asti. In Italië zijn er verschillende keurmerken die de kwaliteit van de wijn beoordelen.

Een van de belangrijkste keurmerken voor Moscato d’Asti wijn is het Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) keurmerk. Dit is het hoogste keurmerk voor Italiaanse wijnen en garandeert dat de wijn is gemaakt volgens strenge regels en kwaliteitsnormen. Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen, moet de wijn worden gemaakt van Moscato Bianco druiven uit de regio Asti en moet het alcoholpercentage niet hoger zijn dan 5,5%.

Er is ook het Denominazione di Origine Controllata (DOC) keurmerk voor Moscato d’Asti. Dit keurmerk garandeert dat de wijn is gemaakt volgens bepaalde regels en kwaliteitsnormen, maar is iets minder streng dan het DOCG keurmerk. Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen, moet de wijn ook worden gemaakt van Moscato Bianco druiven uit de regio Asti, maar het alcoholpercentage mag iets hoger zijn dan bij het DOCG keurmerk, namelijk maximaal 6%.

Er zijn ook andere keurmerken voor Moscato d’Asti wijn, zoals het Indicazione Geografica Tipica (IGT) keurmerk, dat aangeeft dat de wijn is gemaakt volgens bepaalde regels en kwaliteitsnormen, maar dat het niet noodzakelijk uit een specifieke regio komt. Als je op zoek bent naar een kwalitatief hoogwaardige Moscato d’Asti wijn, kan het een goed idee zijn om te kiezen voor een wijn met een van de bovenstaande keurmerken.