Tijdens welverdiende, zwoele zomerdagen geniet je ongetwijfeld graag en met volle teugen van een glaasje bubbels. Een zacht briesje doorheen je haren, de warme sfeer van Zuiderse oorden en het vooruitzicht naar een heerlijke tapas avond – dit alles wordt kracht bijgezet dankzij het verfrissende accent van Italiaanse mousserende wijn. Met een brede waaier aan soorten, ben je er bij vrijwel iedere, al dan niet festieve, gelegenheid zoet mee.

italiaanse mousserende wijnNa een drukke dag op je werk, kan eenzelfde glaasje enorm veel deugd doen. Je benen strekken op je terras of balkon, het bewonderen van zonsondergang, een boek om in weg te dromen en als kers op het glas een bubbel of twee om u tegen te zeggen zijn zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. We horen je ons niet tegenspreken. Als fervente wijnliefhebber, ben je uiteraard op de hoogte van het feit dat een breed aanbod aan soorten binnen Italiaanse mousserende wijn, allesbehalve vreemd is. Om je te verblijden met een perfecte vorm bubbels, aangepast aan de noden van jouw unieke gelegenheid, vergelijken we graag onze favorieten. Hieronder vind je alles wat je altijd al wilde weten terug…

Italiaanse mousserende wijnen – waar ligt het verschil nu juist?

Spumante, frizzante en prosecco zijn de drie belangrijkste, alsook welbekende soorten binnen Italiaanse mousserende wijnen. Ze brengen ieder individuele, alsook karakteristieke eigenschappen met zich mee. Zo kan hun herkomst sterk verschillen en worden ze op verscheidene manieren geproduceerd. Waar spumante geschikt blijkt om desserts bij te staan, biedt prosecco eerder een kundig aperitief. Italianen deinzen allesbehalve terug gedurende het hele jaar van spumante te genieten. Ze nemen geen genoegen met slechts festieve gebeurtenissen, voor hen vormt mousserende wijn een veelomvattend gegeven binnen hun gepassioneerde leven.

Spumante d’Asti is oorspronkelijk afkomstig uit Piemonte, de voet van de berg, noord-west Italië – provincie Turijn. Het is een mousserende wijn, met een licht bruisend karakter, die behoorlijk zoete, muskaatachtige tonen naar de voorgrond brengt. Het blijkt het meest geliefd bij desserts en gebak en wordt hoe dan ook binnen 12 maanden na de oogst geconsumeerd. Asti staat in feite voor de plaatsnaam waarbinnen de bijhorende wijngaarden huizen. Witte muskaatdruiven vormen een degelijke basis voor spumante d’asti en zorgen voor het frisse, evenals rijke aroma.

Santa Margherita ProseccoWaar spumante een sterke bubbel beaamt, beoogt frizzante een relatief simpele wijn – uitermate vlot toegankelijk, eerder droog qua karakter en licht als een veer. Dankzij een bruisende geur, op een bed van bloemetjes, biedt Frizzante een heuse wijnbeleving.

Prosecco kaart enkel en alleen het gebied van productie aan; het mag uitsluitend deze benaming dragen indien het binnen een vastgesteld gebied werd geproduceerd, meer specifiek binnen de regio Veneto, vlakbij de Karmische Alpen. In essentie kan prosecco zowel als spumante als frizzante aan de man gebracht worden, het verschil zit echter in de beleving van de bubbels.

Daarnaast bestaat er een verscheidenheid aan overige soorten mousserende wijnen, waaronder brut, extra brut, dolce, en nog zoveel meer. Ben je klaar voor bergen aan inspiratie omtrent Italiaanse mousserende wijnen? Hieronder verklappen we meer.

Het aanzienlijke verschil in suikerconcentraties

Er zijn verschillende factoren die in acht genomen worden bij het bepalen van het wijnkarakter. Of een mousserende wijn brut, extra brut, dry, extra dry, demi-sec of dolce is, is afhankelijk van hoeveelheden restsuiker binnen de wijn. Dit proces wordt bewust beïnvloed, tijdens de fermentatie procedure waarbij gist suiker in alcohol en koolstofdioxide omzet. Hieronder vind je hieromtrent meer technische duiding terug…

  • Een mousserende wijn is brut indien het meer dan 6 en minder dan 12 gram toegevoegde suikers per liter bevat.
  • Extra-brut toont aan dat een wijn meer dan 0 en minder dan 6 gram toegevoegde suikers per liter bevat.
  • Dry is een wijn met meer dan 17 en minder dan 32 gram aan toegevoegde suikers, per liter.
  • Extra-dry houdt in dat er meer dan 12 en minder dan 17 gram suikers per liter werden toegevoegd.
  • Een mousserende wijn is demi-sec met meer dan 32 en minder dan 50 gram toegevoegde suikers per liter.
  • Tot slot is een wijn dolce indien er meer dan 50 gram suikers per liter toegevoegd werd.

Moscato d’Asti 2019 CerettoMoscato d’Asti – 2019

De spumante van Moscato d’Asti werd geproduceerd door Ceretto, een familiaal wijnhuis gelegen te Alba, Italië. Met een intens, parelachtig karakter biedt het een verfijnde en verfrissende indruk.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Moscati d’Asti – 2019?

  • Druivensoort: muskaatnoot, moscato
  • Concentratie druivensoort: 100%
  • Juridische appellatie: DOCG Asti e Moscato d’Asti
  • Gemiddelde inhoud: 0,75L
  • WIjnkarakter: matig intens, parelend, mild zoet
  • Geuren: wit fruit, bloemig
  • Aciditeit: hoog
  • Filosofie Ceretto: respect voor traditie, ruimte voor verandering

Millesimato Extra Brut – 2013 ContrattoMillesimato Extra Brut – 2013

De verfrissende uitvoering van Millesimato Extra Brut werd geproduceerd door Contratto, een wijnmakerij gelegen te regio Canelli, Italië. Het is een schuimwijn waarbij Pinot Noir nauw aansluit.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Millesimato Extra Brut – 2013?

  • Druivensoort: chardonnay, pinot noir
  • Concentratie druivensoort: 20%, 80%
  • Gemiddelde inhoud: 0,75L
  • Wijnkarakter: strak, krachtig, matig intens
  • Geuren: bosvruchten, gistimpressies
  • Filosofie Contratto: productie volgens Metodo Classico

Nebbiolo Spumante 2014 parussoNebbiolo Spumante – 2014

Ook bij Nebbiolo Spumante, geproduceerd door Parusso, werd gebruik gemaakt van Metodo Classico – een secundaire, in-bottle, gisting. Met houtgerijpte en fruitige accenten, neemt het je naar heerlijke oorden.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van Nebbiolo Spumante – 2014?

  • Druivensoort: Nebbiolo
  • Concentratie druivensoort: 100%
  • Gemiddelde inhoud: 0,75L
  • Wijnkarakter: droog, matig intens
  • Geuren: kruidig, fruitig
  • Filosofie Parusso: het respecteren van de unieke terroirexpressie