Italië is tien keer zo groot als Nederland en België en kent veel verschillende soorten natuur. Deze hebben invloed op de wijnbouw, die in het gehele land plaatsvindt en van Italië een beroemd en geliefd wijnland maakt. Van de Marzemino-druif in het noordelijk gelegen Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol) tot aan het meest zuidelijke puntje van Sicilië, waar de stevige Nero d’Avola wordt gemaakt. Wat zijn onze favorieten? Hieronder een negental superwijnen in diverse prijsklassen, in willekeurige volgorde. Salute!

Nero d’Avola italiaanse rode wijnNero d’Avola (Sicilië)

Hij werd al genoemd, de Nero d’Avola. Op Sicilië is het klimaat vergelijkbaar met dat van Spanje, dat verklaart ook de veelvuldig gemaakte vergelijking met de Syrah-druif. Het is een stoere wijn, de Nero d’Avola, zoals eigenlijk alle wijnen uit Zuid-Italië (bijvoorbeeld de Primitivo en de Aglianico del Vulture) het rotsachtige landschap en de hoge temperaturen vertegenwoordigen. Fruit, mokka en kruiden zijn terug te vinden in de smaak, en wanneer de Nero d’Avola (vrij vertaald “zwart uit Avola”, vanwege de donkere kleur) iets ouder is, wil hij ook nog wel een snufje cacao prijsgeven.

Aglianico del Vulture (Basilicata)

In de enkel van de Laars ligt de door toeristen nog niet grootscheeps ontgonnen regio Bailicata, die de prachtige Agliancio del Vulture voortbrengt. Nooit van gehoord? Ga hem proeven, deze robuuste, vulkaanachtige wijn die ruikt naar krenten, pruimen, beseen en leer. Fijne zuren die de smaak opwindend maken en geraffineerde zuren en heerlijk verzachte tannines. En bovenop de taart: een vleugje kers. De woeste omgeving en de krachtige zon maken het nippen aan een glas Aglianico tot een waar smaakfeest.

Cannonau die Sardegna (Sardinië)

De Cannonau is de meest aangeplante blauwe druif op Sardinië. Het is geen autochtoon druivenras, ze is afkomstig uit Spanje en via Frankrijk naar het eiland onder Corsica uitgewaaierd. De Cannonau di Sardegna is een populaire, maar in Nederland nog vrij onbekende wijnsoort: reden temeer om eens een flesje open te trekken en de sappige, fruitige en kruidige smaak te beleven die het eiland aan de ooit Spaanse garnacha-druif geeft.

Amarone italiaanse rode wijnAmarone (Veneto)

In de Veneto vind je schitterende wijngaarden waar de Antica Viti Amarone gekweekt wordt. In plaats van de druiven rechtstreeks vanaf de stok het vat in te dirigeren, worden deze eerst gedroogd. Dat levert een geconcentreerde, stevige smaakcombinatie op, maar verklaart tegelijk de prijs.

Valpolicella Ripasso (Veneto)

Ripasso betekent ‘opnieuw passeren’, dit heeft betrekking op het productieproces van de Valpolicella. Valpolicella wordt vermengd met de schillen van de Amarone-druif, hetgeen een complexe, maar authentieke smaak geeft. Afgezien van de prijs van deze wijn, die beuidend lager ligt, weet de Valpolicella de Amarone ook nog eens naar de rkoon te steken op het gebied van smaak en geur. Het is een forse en tegelijkertijd zacht wijntje. Een fruitig aroma gecombineerd met toetsen van kers en chocolade.

Bolgheri DOC (Toscane)

De Colline Metallifere, oftewel de metaalhoudende heuvels in het westen van Toscane, hebben zo hun invloed op de wijnen uit Bolgheri, een piepklein stadje aan de beroemde Viale dei Cipressi. Het is een veelbezochte plek, niet alleen vanwege de beroemde toegangsweg, maar ook omwille van de wijnen. Er zijn diverse winkels waar je tegen schappelijke prijzen wijnen koopt met een ruige, geurige, fruitige en vooral rijke smaak: De Bolgheri DOC, een verrassende Italiaanse rode wijn.

Brunello di Montalcino italiaanse rode wijnBrunello di Montalcino (Toscane)

We blijven nog even in het prachtige Toscane, waar het Etruskische stadje Montalcino de befaamde Brunello di Montalcino geboorte geeft. Een houtgerijpte wijn met de geur van rood bosfruit en een volle en krachtige smaak. De zijdezachte tannines blijven lekker lang in je mondholte hangen. Kersen, pruimen, vanille, hout, tabak, kruiden en karamel: ook deze smaken geven op subtiele wijze acte de présence.

Chianti Classico (Toscane)

Vroeger stond de Chianti niet bekend als beste wijntje ooit, tegenwoordig is hij sterk in smaak verbeterd. De Chianti Classico is de bekendste en beste wijn uit de streek ten zuiden van Florence. Jonge Chianti-wijnen hebben een redelijk sappige en scherpe afdronk, oudere varianten Riserva’s zijn voller en subtieler. Chianti en Chianti Classico kennen het in Italië belangrijkste kerumerk: DOCG, dat staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Primitivo Puglia italiaanse rode wijnenPrimitivo Puglia (Puglia)

De Primitivo werd door Ilja Gort tijdens één van zijn reizen door Italië. Wijnboer Gort is zelf woonachtig in Frankrijk, maar ging naar eigen zeggen een aantal keren ‘vreemd’ om vervolgens overweldigd te raken door de diversiteit aan wijnen die Italië te beiden heeft. Het programma is leuk om terug te kijken via de NPO: Gort Over De Grens. Bij het proeven van een Primitivo, een rode wijn die gemaakt wordt in Puglia (de hak van de Laars), ging de wijnkenner uit zijn dak. Niet zo gek, de wijnen van deze druif wonnen en winnen vele prijzen. Vriendelijk, karaktervol en rijk aan donker fruit. Tel daarbij de Italiaanse zon en je weet niet wat je proeft.

Zoals gezegd, van de grenzen met Zwitserland en Oostenrijk tot aan het uiterste puntje van de laars: Italiaanse rode wijn verschilt van regio tot regio, maar verrast altijd. Chi si accontente gode, wie tevreden is, geniet!