Een wijnkoeler houdt je rosé wijn of witte wijn heel koel volgens de letter van de wijnregels. Het grootste voordeel van wijnkoelers is dat je de fles op tafel kunt laten staan zodat je niet bij elk glas wijn naar de koelkast moet hollen. Wijnkoelers heb je in alle soorten en maten. Een klein overzicht welke koelers tegenwoordig het meeste over de toonbank gaan.

Premium keuze
Egg-O
Beste prijs-kwaliteit
VacuVin

Actieve versus passieve wijnkoelers

Actieve koeler

Een actieve koeler wordt bijvoorbeeld gekoeld met ijsblokjes. Met deze wijze van koelen hou je de temperatuur van wijnflessen langer koel. Ook kan je met ongekoelde wijnen de ideale temperatuur creëeren.

Passieve koeler

Een passieve koeler is meestal dubbelwandig, je wijn wordt relatief lang koel gehouden. De fles wijn zal je wel voorgekoeld in de wijnkoeler moeten zetten.

Wijnkoelers bewaren de wijn op constante temperatuur

actieve wijnkoelerHet grootste profijt wat je uit een wijnkoeler kan halen is dat je de wijn bewaart met constante temperatuur. Het zorgt niet enkel dat de smaak van de wijn langer uitstekend blijft. Je voorkomt ook dat de houdbaarheid van de wijn korter wordt. Wijnen op kamertemperatuur hebben de neiging om te snel te rijpen wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Ook de wijn in een koelkast bewaren is niet meteen het meest ideale scenario. Bovendien mag je niet uit het oog verliezen dat wijnflessen in de koelkast veel ruimte in beslag nemen en de koelkast niet altijd een constante temperatuur biedt.

Denk maar aan de voortdurende schommelingen overdag bij het herhaaldelijk openen van de koelkast wat een negatieve invloed heeft op de wijnsmaak.

Wijnkoelers zorgen voor de juiste luchtvochtigheid

Een wijnkoeler zorgt voor optimale luchtvochtigheid. Dit heeft vooral zijn invloed voor de kurken van de flessen. Die kunnen uitdrogen als de lucht veel te droog is en schimmelen wanneer de lucht te vochtig is.

Een goede vochtigheidsbalans is dus van primordiaal belang en wordt op 65 procent bepaald. Op dat vlak zorgt een wijnkoeler voor de meest ideale en perfecte oplossing.

De donkere omgeving van een wijnkoeler

Naast de juiste temperatuur kan ook UV straling een belangrijke plaats innemen of je wijn niet te snel begint te rijpen. Ook op dat gebied krijg je wijn met kortere houdbaarheid. Een wijnkoeler zorgt automatisch voor een donkere omgeving die uiterst geschikt is om wijn te conserveren.

Verschillende soorten wijnkoelers: een klein overzicht

IJsemmers

De meest verkochte en gebruikte wijnkoelers zijn de klassieke ijsemmers, gevuld met water en ijsblokjes. Wie een ijsemmer gebruikt, heeft uiteraard een grote hoeveelheid ijs nodig. Het grootste nadeel is dat het etiket van de wijnfles los komt na verloop van tijd. IJsemmers worden meestal vervaardigd uit metaal of kunststof. Ook voor de rode wijn hebben ijskoelers een grote impact. Het zou niet de eerste keer zijn dat rode wijn (zeker een Barbaresco-wijn, bijvoorbeeld) op een te hoge temperatuur wordt uitgeschonken. By the way, de ijsemmer is een actieve actieve koeler.

Manchetkoelers of koelmanchetten

Koelmanchetten of manchet koelers zijn heel compact en met koelgel gevuld. De koelmanchet leg je op voorhand in de diepvriezer en vervolgens schuif je het over de fles. Het enige nadeel is dat je de fles en het ticket van de wijnfles niet kunt zien. Dat is trouwens ook de hoofdreden dat je deze koelmanchettes nooit in een restaurant zal aantreffen. De manchetkoeler wordt ook omschreven als een actieve koeler.

Algemene besluitvorming over ijskoelers

Praktisch gezien komt het er op neer dat je vaak meerdere ijskoelers gaat zien. De actieve koelers functioneren het beste om vooral champagne en witte wijn op aangepaste koude temperatuur te brengen. Passieve vacuüm koelers komen voor aan tafel. Hou rekening dat in een groot gezelschap de fles wijn niet lang op tafel zal staan. Dan vormen ijsblokjes wellicht voor de beste alternatieve oplossing.

Deze 3 beste wijnkoelers zijn erg praktisch als je bezoek ontvangt.

Vacu Vin Actieve Wijnkoeler

Vacu Vin Actieve Wijnkoeler - Zwart

Het snel en actief koelen van je wijn gaat met deze wijnkoeler verrassend snel. Een wijnkoeler van Vacu Vin kan het beste beschreven worden als een koude flexibele ijsjas die wanneer je ze uit de diepvries haalt, zo over de wijnfles...

De wijnkoeler van het merk VacuVin zorgt ervoor dat je wijn op ideale temperatuur wordt geserveerd. Het houdt de wijn niet alleen fris, maar het oogt ook heel fraai om naar te staren. Wanneer je het gebruikt, haal je het zogenaamde manchet via de onderzijde uit de koeler. Die is heel soepel en buigzaam. Je kan het heel makkelijk in de diepvriezer leggen.

Als de tijd is aangebroken om met volle teugen te genieten van een gekoelde frisse wijn, haal je het manchet uit de diepvries en schuif je het heel eenvoudig over de koeler. Zo eenvoudig is het. Geen gehannes met met water, ijsblokjes of wijnetiketten die los komen. Het resultaat mag gezien worden. Binnen de 5 minuten dis je een gekoelde wijn op en dat voor uren. Het strakke design gaat uitstekend samen met de tuin- of eettafel.

 • Binnen de 5 minuten kan je genieten van gekoelde wijn
 • Het manchet is heel flexibel en kan makkelijk in de diepvries worden gelegd
 • Het mooi ogend design past uitstekend op elke tuin- of eettafel
 • Het is niet vaatwasbestendig

Specificaties in een notendop

Merk VacuVin
Categorie wijnkoelers
Serie VacuVin Rapid Ice
Materiaal bestaat uit kunststof
Kleur zilver
Anti-slip ja
Vaatwasbestendig nee
Gewicht aantal 0,8 kilogram

VacuVin Rapid Ice Wijnkoeler

Rapid Ice Wijnkoeler - Zilver

Het snel en actief koelen van je wijn gaat met deze wijnkoeler verrassend snel. De wijnkoelers van VacuVin kunnen misschien wel het beste worden omschreven als koude flexibele ijsjasjes die wanneer je ze uit de diepvries haalt, zo over...

Het actief koelen van je cava of wijn gaat met deze wijnkoeler verrassend snel. De wijnkoelers van VacuVin worden door wijnkenners wel eens lyrisch beschreven als koude flexibele ijsjasjes die – wanneer je ze uit de diepvries haalt – je zo over je favoriete wijnfles kunt trekken.

Hierdoor blijft de wijn vrij lang op uitstekende drinktemperatuur om uit te schenken. Zelfs bij een tropische zwoele zomeravond of tijdens een Indian Summer. De koelers kan je altijd opnieuw invriezen. Het materiaal bestaat uit kunststof en is vooral duurzaam.

 • In een mum van tijd kan de wijnkoeler je favoriete drank op temperatuur brengen
 • Het design oogt bijzonder fraai en neemt in de diepvriezer nauwelijks plaats in
 • Een goede prijs / kwaliteitsverhouding
 • Soms is het etiket niet meer zichtbaar na gebruik

Specificaties in een notendop

Merk VacuVin
Categorie wijnkoelers
Anti-slip nee
Kleur zwart
Vriezerbestendig ja
Vaatwasbestendig nee
Materiaal bestaat uit kunststof
Gewicht aantal 0,3 kilogram

Egg-O wijnkoeler – Geïsoleerd

wijnkoeler oranje

Drankjes blijven op temperatuur in deze design wijnkoeler. Momenteel verkrijgbaar in 9 kleuren. Het handig handvat zorgt ervoor dat u de wijn rechtstreeks uit de koeler kunt schenken.Zet uw gekoelde fles (prosecco, witte wijn, rosé,...

Kleine of grote wijnflessen kunnen perfect op temperatuur worden gehouden met deze dubbelwandige wijnkoeler van fabrikant Egg-O. De koeler is helemaal geïsoleerd, ook de afsluitdop. Op deze manier blijven de wijnflessen mooi op de vereiste koude temperatuur. De koeler beschikt over een handvat zodat je meteen de wijn kan uitschenken.

De wijnkoeler is momenteel in 9 kleuren te verkrijgen. Het is uiterst handig om te gebruiken tijdens een bijeenkomst op de camping, op je terras met vrienden of een leuke picknick ergens onderweg. Het maakt niet uit of je flessen van 0,75 tot en met 1 liter op temperatuur wil koelen in deze Egg-O.

 • Je kan kiezen uit 9 verschillende kleuren
 • Zowel flessen van 0,75 liter en flessen van 1 liter passen uitstekend in deze koeler
 • Een handvat staat ter beschikking zodat je meteen kan uitserveren
 • Niet vries- en vatwaasbestendig

Specificaties in een notendop

Merk Egg-O
Categorie wijnkoelers
Materiaal bestaat uit kunststof
Kleur keuze je kan kiezen uit 9 verschillende soorten kleuren
Voet voorzien ja
Anti-slip voorzien ja
Vaatwasbestendig nee
Vriezerbestendig nee
Garantie fabriek 3 maanden
Breekbaar nee