De Dolcetto druif is een donkere druivensoort die vooral groeit in het noordwesten van italië. Deze Dolcetto druif kenmerkt zich door de donkerpaarse kleuren en wordt vooral gebruikt voor zachte en fruitige wijnen die zowel diep rood zijn gekleurd, maar ook robijn. Wanneer we spreken van een typische wijn gemaakt van de Dolcetto druif, dan bestaat deze uit een heldere kleur en verschillende vaak donker smakende aroma’s die veelal bestaan uit aardse smaken zoals walnoten en amandelen.
Het tanite gehalte in deze wijnen ligt doorgaans wel een stukje hoger, wat zorgt voor een wat stroeve afdronk. Deze wijnen, zijn in tegenstelling tot veel andere wijnen na oogst niet langer te bewaren dan maximaal 4 jaar. De kans dat je dus een gerijpte wijn vindt die ouder is dan 4 jaar is relatief klein, aangezien dit de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt.
Kenmerken
De Dolcetto druif kenmerkt zich met name door de lage zuurgraad. Niet voor niets heeft deze druif haar naam hieraan te danken. De vertaling voor het woord Dolcetto is immers ‘kleine zoete’. Waar je dus zult denken dat deze wijnen veelal zoet zullen zijn, is dit absoluut niet het geval. Deze Dolcetto druif is immers één van de populairdere rode wijn druiven die de streek Piemonte kent. Naast de soorten Nebbiolo en Barbera is deze druif een geduchte concurrent van beide.
Het bijzondere aan deze druif, is dat deze ondanks de relatief lage zuurgraad toch kan zorgen voor een stroeve afdronk. Mede hierdoor is de wijn een stuk minder populair, gezien het feit de tannine enkele jaren nodig hebben om af te kunnen breken om de wijn tot z’n kwalitatieve hoogtepunt te brengen. Doordat deze wijn ‘slechts’ 4 jaar kan rijpen, is dit vaak niet voldoende om de scherpe randjes er vanaf te krijgen.
Geschiedenis
Waar deze Dolcetto druif in de begin jaren negentig veelal op grote schaal werd geproduceerd, werd dit eind jaren negentig volledig over een andere boeg gegooid. Vanaf dit moment werden wijnen volgens volledige nieuwe stijl geproduceerd, waar kwaliteit boven kwantiteit werd gekozen. Waar de vraag vanaf begin 2000 steeg naar vooral frisse en intense rijke wijnen met een hoog percentage alcohol, veranderde dit enkele jaren geleden.
De wijnen van tegenwoordig dienen minder overheersend te zijn, maar mogen zeker een uitgesproken smaak hebben. Inmiddels is de stad Piemonte goed voor maar liefst 98 procent van de totale productie van de dolcetto druif. De wijngaarden bestrijken maar liefst 6.000 hectare grond.
Tijden het diner
Door de frisse en fruitige smaken die deze wijn kent, is de Dolcetto bij uitstek geschikt bij verschillende gerechten. Waar een rode wijn doorgaans het beste tot z’n recht komt bij rood- en wild vlees, kan deze prachtige karakteristieke wijn ook perfect worden geserveerd bij tal van andere gerechten. Zo is een pasta een goed voorbeeld van een gerecht die perfect kan worden gedronken met deze rode wijn.
Voor de visliefhebbers is een gerookte zalmcarpaccio een absolute aanrader. Ook bij een vegan gerecht bestaande uit kikkererwten en spinazie is een goede combinatie. Door de aanwezigheid van ijzer in spinazie zorgen de combinatie van smaken voor een ware smaakexplosie in je mond.