Als we het hebben over de meest populaire druivensoorten die italië kent, dan mag de Sangiovese druif hier absoluut niet in ontbreken. Deze druif wordt hoofdzakelijk geteeld in de Toscane. De kans dat jij niet eerder hebt gehoord van deze druif is vrij groot. Deze Sangiovese druif is namelijk de basis van tal van prachtige rode wijnen zoals de Chianti, Rosso di Montepulciano, maar ook de enorm bekende Brunello di Montalcino. De vertaling voor Sangiovese, is het bloed van jupiter. Je kunt je voorstellen waarom deze prachtige druif en de daaruit voorkomende wijnen zo immens populair zijn.

Sangiovese Druiven ItaliaansGeschiedenis Sangiovese Druiven

Eén van de prachtige plekken in de toscane waar er wijn wordt gemaakt van deze Sangiovese druif is in de stad chianti. Deze plaatst of eigenlijk gebied is gelegen tussen twee steden, genaamd Siena en Florence. Al vanaf de 13e eeuw worden er in deze streek prachtige rode wijnen gemaakt. Waar tot voor kort, zo rond de zeventiger jaren enkel werd gekozen voor de productie van eenvoudige rode wijnen, is dat de afgelopen paar decennia volledig omgedraaid. Ondanks dat de productie flink is teruggeschroefd, is de populariteit en daarmee kwaliteit onverminderd groot. Mede doordat de wijnen worden gecontroleerd door de DOCG chianti en DOCG chianti Classico, is de kwaliteit ontzettend hoog.

Betekenis

De betekenis van de gelijknamige Sangiovese druif is het ‘bloed van jupiter’. Deze betekenis schijnt afkomstig te zijn de Romeinse god. Het is zelfs zo, dat schijnt dat deze prachtige wijn al bekend was bij de etrusken. Wat we wel zeker weten, is dat deze druif afkomstig is van de “kers druif” ciliegiolo in Toscane en Calabrese Montenovo in Zuid-Italië. Maar het hangt er echt van af of je wel van het Jupiter-bloed echt kunt spreken. De kwaliteit is hierin alles bepalend. Er zijn namelijk ook tal van wijnen die van bedroevende kwaliteit zijn, mede hierdoor heeft de wijnen een ietwat gemixt imago. Gelukkig zijn er ook erg lekkere Sangiovese wijnen. Het is niet voor niets de basis van alle grote Toscaanse rode wijnen: Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.

Smaak Sangiovese Druif

De Sangiovese kenmerkt zich door de relatief hoge zuurgraad. Dit komt doordat deze wijn een relatief lang rijpingsproces heeft. Hierdoor komen er ontzettend veel zuren vrij, wat ervoor zorgt dat het mondgevoel van deze wijn door de hoge aanwezigheid van tannine ietwat stroef is. De smaken en aroma’s van deze wijnen kenmerken zich door de smaak van pruimen, kersen, maar ook tabak en leer. Bij een te lange rijpen zal er zelf een medicinale smaak kunnen ontstaan. Niet voor niets wordt het aroma van thee daarom ook vaak vergeleken met die van de Sangiovese druif. Wel hebben alle Sangiovese wijnen één ding met elkaar gemeen en dat is dat deze wijn door haar kruidigheid een hartige smaak heeft. Doordat de Sangiovese druif een ware kameleon is, zijn de smaken veelal uiteenlopend en is de kans dat je uit twee oogsten een zelfde wijn krijgt relatief klein.

Sangiovese wijnen bij het eten

Deze Sangiovese wijn kenmerkt zich door de kruidige en hartige smaak. Mede daardoor is deze wijn vaak een perfecte wijn om te serveren bij een kaasplankje. De hoge zuurgraad in combinatie met de zuren en smaken in kaas, zorgen ervoor dat de smaken worden versterkt voor een ware smaakexplosie in je mond. Ook bij bijvoorbeeld een wildgerecht of rood vlees is deze wijn een absolute aanrader. Door de krachtige smaak is het niet verstandig deze wijn te serveren bij een salade of vis. Doordat wild en rood vlees een sterke smaak hebben en ook verschillende enzymen bevatten zorgt deze combi ervoor dat het elkaar enorm versterkt. Niet voor niets is de Sangiovese één van de meeste geserveerde wijnen als het gaat om rood-, of wild vlees.

Toegankelijk

Om maar direct met de deur in huis te vallen, de Sangiovese is een wijn die je absoluut moet leren drinken. Vooral door de kruidige smaken, kan het vooral voor een beginnende wijndrinker vrij intens overkomen. Juist om deze reden is het verstandig, wanneer je dan toch wilt beginnen met rode wijn, te kiezen voor een ietwat toegankelijker variant. Door de hoge zuurgraad en hoeveelheid tannine, kan deze wijn als erg stroef worden ervaren. Wanneer je nog geen wijndrinker bent, maar het wel wilt proberen, is een witte wijn een verstandige keuze om mee te starten. Je zult merken, dat wanneer je hiermee begint en vervolgens een stapje verder gaat, je op lange termijn ook deze wijn lekker gaat vinden en vooral gaat waarderen. Niet voor niets nog steeds onverminderd populair onder de rode wijnen.