Hoe kan je de houdbaarheid van een fles wijn nadat die geopend is, verlengen? Het antwoord op deze vraag is simpel: maak dat de wijn niet in aanraking komt met lucht en hou de wijn koel. Vrij vertaald: haal de lucht uit de fles wijn en vervolgens in de koelkast. De lucht uit de fles halen kan je doen op verschillende manieren. De vacuümpomp – ook wel wijnpomp genoemd – is één methode hoe je dit moet doen, en wordt vooral gebruikt bij rode wijnen en sommige witte wijnen.

De werking van de wijnpomp

Je plaatst een rubberen kurk op een fles die reeds geopend is en zuigt met een wijnpomp de lucht eruit tot er een vacuüm ontstaat. Plaats de wijn vervolgens in de koelkast. Het grote voordeel is dat de oxidatie wordt vertraagd en de wijn langer goed blijft van smaak. Daarnaast is het heel eenvoudig om deze methode toe te passen. Wanneer je de smaak van de wijn voor enkele dagen goed wil houden, is de wijnpomp een uitstekende en heel goedkope oplossing. Voor duurdere en gevoelige wijnen lijken hiervoor minder geschikt.

beste wijnpompjesHet doel van een vacuümpomp

Het hoofddoel van een wijnpomp is zoals eerder beschreven om lucht uit de fles te verwijderen. De werkwijze van deze simpele en eenvoudige operatie is tweeledig:

 • het creëren van een goede afdichting om te voorkomen dat er lucht in de fles wijn verzeild geraakt
 • het verminderen van de zuurstof die in de fles achterblijft waardoor de snelheid van oxidatie wordt vertraagd

De nieuwste wijnpompen maken een klikkend geluid zodra de ideale toestand is bereikt.

Beste wijnpompjes: Algemene conclusie

Wanneer je een fles wijn hebt open gemaakt, gaat de kwaliteit en de smaak van de wijn heel snel achteruit. In feite proef je dit al de volgende dag. In feite zou de fles wijn dezelfde dag moeten worden geledigd. Bij een degelijke kwaliteitsvolle wijn is dat uiteraard geen straf, maar wat doe je precies als je het bij één glaasje wil houden. Een wijnpomp of vacuümpomp is dan de meest geschikte oplossing.

Met de huidige goede wijnpompen op de markt hou je de wijnen een paar dagen heel goed op smaak en kan met volle teugen genieten van de wijn. Het grote pluspunt bij wijnpompen is dat het qua prijs vrij goedkoop is. De prijs/kwaliteitsverhouding is vaak uitstekend. Daarnaast is het gebruiksgemak een belangrijke troefkaart. Voor veel mensen zorgen wijnpompen voor een leuke alternatieve oplossing omdat je verschillende dagen van je aangekochte fles wijn kan genieten.

Deze 3 beste wijnpompen zijn erg populair bij wijnliefhebbers:

VacuVin – Wine saver Concerto

De Wine saver Concerto van het merk VacuVin bevat een vacuümpomp met bijhorende doppen om af te sluiten. Op die manier kunnen wijnen die geopend zijn, langer worden geconserveerd. De methode is heel eenvoudig. Je plaatst de dop om af te sluiten in de flessenhals en verwijdert de aanwezige lucht met de wijnpomp.

Een geluid onder de vorm van een klik geeft automatisch aan dat je voldoende hebt gepompt en dat het maximale vacuüm hierdoor is bereikt. Via deze wijze wordt het oxidatieproces van de aanwezige wijn vertraagd. Hierdoor kan je op een later tijdstip opnieuw met volle teugen van genieten zonder smaakverlies.

Bij de vacuüm Wine Saver Concerto moet je je nooit meer de vraag stellen hoe dikwijls je nog moet pompen. De vacuümindicator, die overigens gepatenteerd is door VacuVin, geeft dit met een ‘klik’-geluid automatisch vanzelf aan wanneer het optimale vacuüm is bereikt.

 • De vacuümindicator is gepatenteerd
 • Met een klik-geluid weet je precies wanneer het optimale vacuüm is bereikt
 • Het oxidatieproces van de wijn wordt aanzienlijk vertraagd
 • Weinig op aan te merken

Specificaties in een notendop

Merk VacuVin
Categorie wijnpompen
Seie Vacuvin Winesaver
Materiaal kunststof
Kleur zwart
Vaatwasbestendig nee
Gewicht aantal 0,1 kilogram
Standaard meegeleverd 1 wijnpomp – 4 doppen
Breekbaar nee
De vorm van de pomp cilinder

Stains – Vacuüm pomp Wine Saver

Vacuüm pomp | Wine Saver| Wijn Stopper| Vacuum pomp met 4 GRATIS Stoppers | Stoppers | Wijnkurk | Wijn dop | Wijn...

Deze Wine Saver laat jou langer genieten van jouw favoriete wijnen! Deze Vacuüm Wine Saver bestaat uit een vacuüm pompje en 4 afsluitdoppen. Een opengemaakte fles wijn kan hierdoor langer bewaard worden. Doordat het vacuüm pompje het...

De Wine saver van fabrikant Stains wordt standaard geleverd met een vacuüm pompje en 4 afsluitdoppen. Door dit systeem kan wijn een stuk langer worden bewaard. Dit komt omdat de wijnpomp de lucht uit de fles zuigt. Zo blijft de wijn op smaak zonder verlies van kwaliteit. Met dit stappenplan hou je de wijn op smaak:

 1. Afsluitdop plaatsen in de flessenhals
 2. Breng de wijnpomp aan op de afsluitdop
 3. De lucht pomp je uit de fles door het meegeleverde pompje omlaag en omhoog te bewegen
 4. Pomp zolang totdat je een klik hoort

 • Bestaat uit een vacuümpomp en 4 afsluitdoppen
 • Haalt perfect de lucht uit de wijn en is zo langer bewaarbaar
 • Je kan meerdere flessen tegelijkertijd afsluiten
 • Bij harde stoppen minder goed werkbaar

Specificaties in een notendop

Merk Stains
Categorie Wijnpompjes
Materiaal staal
Kleur zilver, zwart
Vaatwasbestendig nee
Gewicht aantal 0,2 kilogram
Vorm extra lang

Excellent Warehouse – Wijn vacuum pomp set

Wijn vacuum pomp set van 3

RVS Wijn Vacuumpomp, 3 dlg.

Deze vacuümpomp set van 3 van het merk Excellent Warehouse ziet er niet alleen bijzonder fraai uit, maar houdt de reeds geopende flessen langer houdbaar. Een half geopende fles blijft zijn smaak makkelijk behouden. Het is vrij eenvoudig te gebruiken door de dop die je afsluit op de flessenhals te plaatsen.

De lucht wordt verwijderd met de hulp van de meegeleverde wijnpomp. Het is heel praktisch om te gebruiken en vrij handig. De wijnpomp onderscheidt zich door het mooi ontwerp.

 • Wijn blijft langer houdbaar ondanks de reeds geopende fles
 • Lucht wordt verwijderd met de meegeleverde wijnpomp
 • Het gebruik is eenvoudig

Specificaties in een notendop

Merk Excellent Warehouse
Categorie wijnpompjes
Materiaal metaal, kunststof
Kleur zwart
Gewicht aantal 0,1 kilogram
Breekbaar nee