Een kurk geeft over het algemeen een extra prestige aan je wijnfles. Een schroefdop oogt anderzijds veel eenvoudiger. Kwestie van persoonlijke smaak natuurlijk. Het is en blijft een klein dilemma bij fervente wijnliefhebbers. Ontdek de pro’s en contra’s van schroefdoppen en kurken als wijnafsluiter.

wijnafsluitersSchroefdop versus kurk

De keuze van een wijnafsluiter tussen een schroefdop en een kurk polariseert bij rasechte wijnliefhebbers. De dag van vandaag hebben het overgrote deel van de Australische en Nieuw-Zeelandse wijnen een schroefdop. Maar ook in onze Europese contreien zijn belangrijke en vermaarde wijnproducenten overgeschakeld van kurk naar dop of gebruiken beide.

Zelfs de beeldbepalende producent Chateau Margeaux uit Bordeaux startte om een wijnafsluiter met dop te lanceren. Betekent dit nu dat een dop beter is dan een kurk? Daar zijn de meningen bij de wijnliefhebbers nog steeds over verdeeld. Het hangt immers af welke je persoonlijke voorkeuren de voorrang hebben.

Hoe conserveer je het beste goede wijn?

Met welke wijnafsluiter bewaar je het beste wijn is een vraag die heel veel wijnliefhebbers bezig houdt. Over het algemeen kan je zeggen dat de schroefdop zoals ook de kurk, prima aan de voorwaarden voldoen wanneer je wijn binnen de 2 jaar wil drinken na het bottelen ervan. Rode wijnen die nog moeten rijpen of witte wijnen zijn volgens wijnexperts beter af met kurk. Maar de jongste jaren stapt men meer en meer van die traditie af omdat schroefdoppen snel aan het verbeteren zijn.

De manier om een wijnfles op te slaan

Een wijnfles met kurk wordt altijd opgeslagen op zijn kant. Dit heeft te maken omdat de kurk altijd vochtig moet blijven. Wanneer de kurken wijnafsluiter uitdroogt en vervolgens krimpt, wordt de zuurstofopname aangetast omdat de kurk niet voldoende meer afsluit. Een wijnfles met schroefdop ondervindt daar geen hinder van en kan zowel rechtstaand als liggend worden opgeslagen.

Het gebruiksgemak om de wijn te openen

Veel wijnliefhebbers vinden het gebruiksgemak waarmee je een schroefdop kan openen, beter en handiger. Het heeft vooral te maken omdat je geen gereedschap hiervoor nodig hebt. Anderen stellen meer de klassieke methode van een wijnafsluiter op prijs via de kurk. Om de doodeenvoudige reden dat het hoort bij het ritueel wanneer je een fles wil openen.

Hou rekening met de duurzaamheid van een wijnafsluiter

Duurzaamheid speelt eveneens een grote rol. Maar welke wijnafsluiter is nu het beste? Natuurkurk is voor 100 procent herbruikbaar omdat het vervaardigd is van de bast van een kurkboom. Tenminste als het ecosysteem het toelaat. Schroefdoppen uit metaal zijn anderzijds ook recycleerbaar en er kunnen op een vrij eenvoudige manier nieuwe doppen van worden geproduceerd.

De vooroordelen van schroefdoppen zijn helemaal weggewerkt

Een schroefdop of kurken wijnafsluiter zorgt vaak voor hoogoplopende polemieken. Wie de waarheid in pacht heeft, laten we hier in het midden. De enige vaststelling is dat schroefdoppen meer en meer aan populariteit winnen. Vroeger kampten heel veel schroefdoppen met vooroordelen omdat ze vaak werden gebruikt door goedkope wijnproducenten die in massa hun wijn op de markt brachten. Maar die slechte reputatie is er al lang niet meer. Heel veel wijnhuizen van duurdere wijnen – de Grand Cru Chateaus – zijn immers overgeschakeld naar schroefdoppen.


De 3 beste wijnafsluiters venen op een rijtje gezet:

Vacu Vin Vacuüm Wijndoppen

Vacu Vin Vacuüm Wijndoppen - 6 stuks

De Vacuum Wine Stoppers worden gebruikt in combinatie met de Vacuum Wine Saver, die apart wordt verkocht. De Vacuüm Wine Saver is een vacuümpompje waarmee lucht uit een open fles wordt gepompt waardoor deze opnieuw wordt afgesloten met...

In combinatie met de Vacuum Wine Saver wordt de Vacuum Wine Stopper van het merk Vacu Vin gebruikt. De wijnafsluiter wordt overigens ook apart verkocht. De Vacuüm Wine saver is trouwens een vacuümpomp waarbij lucht uit een wijnfles wordt gepompt. Op die manier kan je de fles terug afsluiten via de Vacuum Wine stopper. De dop om af te sluiten plaats je in de flessenhals. De lucht wordt vervolgens verwijderd met de hulp van het pompje.

Het proces om te oxideren van de wijn wordt vertraagd door het vacuüm. Hierdoor kan je op een later tijdstip opnieuw met volle teugen van je favoriete wijn genieten. Het materiaal wat hiervoor wordt gebruikt, bestaat uit grijs kunststof. De wijnafsluiter heeft een fraaie vormgeving en is heel handig in gebruik. Het aantal dat standaard wordt meegeleverd is 6 stuks.

 • Het materiaal bestaat uit kunststof
 • Het heeft een fraai design en oogt heel trendy
 • Is ook apart te koop
 • Het reinigen is niet altijd even makkelijk


AEREND wijnstopper met hendel

AEREND wijnstopper met hendel van roestvrij staal, herbruikbare rubberen vacuümafdichting, de flesstopper houdt de...

•HOOGWAARDIGE KWALITEIT : Onze wijnstoppers zijn gemaakt van voedingsgeschikt roestvrij staal SUS304 met een draadtrekontwerp. Met de siliconen afdichting moet u zich geen zorgen maken dat de fles zal lekken wanneer u die geopende fles...

Deze wijnafsluiter van fabrikant Aerend is vervaardigd van roestvrij staal. Met de siliconen afdichting hoef je je geen zorgen te maken dat de fles begin te lekken wanneer je de fles in horizontale positie in je (wijn) koeler plaatst. Voor alle duidelijkheid: de wijnafsluiter is niet geschikt voor champagne flessen (of andere schuimwijnen zoals bijvoorbeeld Prosecco) en wijnflessen met een schroefdop.

Het grote voordeel is dat je geen kurken meer nodig hebt om de wijn af te sluiten. Geniet van de verschillende wijnsoorten en maak je sowieso geen zorgen dat de wijn gaat bederven. De flessenstoppers zijn heel makkelijk bruikbaar. Deze herbruikbare wijnafsluitingen worden heel vaak als persoonlijk cadeau geschonken aan fervente wijnliefhebbers.

 • Het materiaal bestaat uit roestvrij staal
 • Je hoeft je geen zorgen te maken dat de flessen beginnen te lekken door de siliconen afdichting
 • Heel makkelijk om te gebruiken
 • Niet geschikt voor wijnflessen met een schroefdop of voor champagneflessen


Vacu Vin WineSaver – RVS

WineSaver Gift pack deluxe RVS - Vacuvin

De Vacuüm Wine Saver bestaat uit een vacuümpompje met bijbehorende afsluitdoppen en twee wine servers. Hiermee kunnenaangebroken flessen wijn langer bewaard kunnen blijven en heb je geen last van druppels langs de fles. Plaats de...

Wijnrestjes weggooien behoort tot de voltooid verleden tijd met de VacuVin WineSaver. De winesaver beschikt over een vacuüm pompje. Standaard worden bijpassende afsluitdoppen meegeleverd. Wie nog wat ‘kletskes’ over heeft na een gezellige wijnavond, moet de resterende wijn niet in de gootsteen gieten.

Met de afsluitdop op de wijnfles en met de hulp van het pompje heb je de mogelijkheid een week later verder van de wijn te genieten. Het materiaal bestaat uit RVS. Het design mag gezien worden. Zure wijn weggooien is definitief voorbij. Uitstekende prijs kwaliteitsverhouding.

 • Het is heel handig in gebruik
 • Materiaal is vervaardigd van RVS
 • Na een week kan je nog genieten van het wijnrestje
 • Niet geschikt voor drank met bubbels