Lees in dit artikel de nodige informatie voordat je een klimaatkast aan gaat schaffen om wijnen op te leggen. Er zijn immers weinig woningen met een kelder, en vaak is de kelder niet geschikt om wijnen te laten rijpen totdat ze op dronk zijn. Flessen wijn bewaren in een wijnklimaatkast is dan de oplossing, maar waar moet een goede klimaatkast aan voldoen?

Wijnklimaatkast kopenHet is maar buitenkant

Vergeleken met vroeger zijn klimaatkasten ronduit prachtig geworden. Vroeger was het te vergelijken met een koelkast, je moest het dan wel ergens wegzetten waar het weinig gezien werd, maar de modellen van nu zijn mooi om te zien. Vaak hebben de kasten een mooie RVS afwerking, een transparante deur, en LED verlichting. Omdat nog steeds veel mensen in een achteraf ruimte wijnen laten rijpen is vaak de buitenkant van de klimaatkast onnodig mooi. De kast staat immers niet in het zicht. Bedenk dan bij het kopen, als je een klimaatkast ergens buiten het zicht wil plaatsen, het is maar buitenkant. Deze koopgids over de beste wijnklimaatkasten zet je alleszins goed op weg!

Wijnklimaatkast: capaciteit en omstandigheden

Het eeuwige punt van discussie is de vraag, wat is beter? Twee kleine wijnklimaatkasten of één grote? Veel grote klimaatkasten kun je indelen, bijvoorbeeld de witte wijn onderin en de flessen met rode wijn bovenin, en zo rijpen de wijnen bij de ideale temperatuur. Sommige deskundigen zien daar niets in, en houden liever één kast voor de witte en één voor de rode wijn aan. Nu is het wel zo, de duurdere grote kasten, die je inderdaad in kan delen met flessen witte wijn onderin en flessen met rode wijn bovenin, dat die klimaatkasten doen wat ze beloven.

Het zijn dus meer psychologische factoren, en eventueel praktisch om te kiezen voor twee kasten. Het hangt ook af van de omvang waar je wijnen wil gaan opleggen, er zijn kwalitatief goed kastjes waar slechts twaalf flessen inpassen, maar dan moet er echt gekozen worden tussen witte of rode wijnen.

Rust en een constante temperatuur

Door het hele woud van wijnklimaatkasten waarvan de ene nog mooier is dan de ander, moet je voor ogen houden waar het om gaat. Een wijnklimaatkast moet de wijn in de ideale omstandigheid houden. De fles moet liggen zodat de wijn tegen de kurk aanzit, de kurk moet immers goed blijven. Er mag geen UV licht bij de wijn komen, de temperatuur in de kast tussen de tien en de dertien graden Celsius, en de wijn moet rust hebben. Al is de klimaatkast nog zo goed, als deze op een plek staat waar trillingen zijn, dan zal het opleggen geen succes hebben. Dan is het nog van belang dat je weet waar je mee bezig bent. Zomaar lukraak wat flessen in de supermarkt kopen en opleggen zal geen successen geven. Sommige wijnen zijn op dronk als ze jong zijn, veelal worden wijnen perfect op dronk verkocht. Bij een wijnhandel kun je wijnen kopen die je nog op kan leggen, en meestal is dat een kistje met zes flessen.

Beste vrijstaande wijnklimaatkasten van 2021

Wijnklimaatkast kopen: waar moet je op letten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.