De wijngeschiedenis van Italië gaat duizenden jaren terug en het is onmogelijk de wijnconsumptie los te koppelen van de Italiaanse cultuur zelf, zowel op gastronomisch als op economisch en sociaal gebied. De grote verscheidenheid van de microklimaten van het land, de bodemgesteldheid en de regionale tradities hebben bijgedragen tot de vorming van een zeer rijk oenologisch erfgoed, waarvan de productie wordt gekenmerkt door een enorme verscheidenheid en ook door enkele van de meest verfijnde etiketten ter wereld. Daarom hebben wij 6 wijnstreken geselecteerd die je tijdens jouw volgende reis naar Italië zeker moet bezoeken. Bekijk ze!

1. Toscane

Het is moeilijk om één enkele producent aan te wijzen die je moet bezoeken in wat misschien wel de meest emblematische regio van Italiaanse wijn is, waar de Chianti, de Brunello en andere gevierde appellations van oorsprong vandaan komen. Men kan echter zeggen dat het wijnhuis Antinori nel Chianti Classico een verplichte stop is.

Niet alleen vanwege de geschiedenis van de Antinori, de adellijke Florentijnse familie die enkele van de beste wijnen van het land hielp creëren, maar ook vanwege het “monument” dat de wijnmakerij is die Piero Antinori en zijn familie bouwden, een waar kunstwerk om enkele van hun meest prestigieuze wijnen te produceren en op te slaan. De cantina, “verborgen in de heuvel”, heeft een fenomenaal architectonisch ontwerp, met een museum en een restaurant. Een bezoek is niet te missen.

toscane wijngaard

2. Sicilië

Sicilië heeft een mengeling van tradities als gevolg van de doortocht van verschillende volkeren die sporen van hun cultuur hebben nagelaten in de architectuur, de keuken, de taal enz. Het eiland wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van de vulkaan Etna, die uiteraard ook van invloed is op de wijnbouw. Sicilië wordt meestal herinnerd als het land van de klassieke Italiaanse zoete wijn, Marsala, maar er wordt daar altijd veel meer geproduceerd. Een van de meest actieve producenten is Donnafugata, opgericht in 1983 door de familie Rallo, een van de pioniers van de kwaliteitswijnbouw op het eiland.

wijnregio's italie3. Campania

Niet ver van Napels, Pompeii en de Amalfikust kunt je een aantal fantastische wijnhuizen bezoeken in Campanië, waar de oorsprongsbenamingen Taurasi, Aglianico del Taburno, Fiano di Avellino en Greco di Tufo vandaan komen. Er wordt gezegd dat ten tijde van het Romeinse Rijk de wijnen van Campania, met name die van Falerno, tot de meest geprezen wijnen ter wereld behoorden.

Het beroemde Lacryma Christi del Vesuvio wordt vandaag de dag nog steeds in de regio geproduceerd. Er zijn belangrijke producenten in de streek en een van hen is het wijnhuis Feudi di San Gregorio, eigenaar van een unieke architectuur en uitzonderlijke wijnen. Alles is er gewijd aan kunst, met labels en sites ontworpen door beroemde ontwerpers en kunstenaars. Een bezoek aan de site neemt uiteraard al deze rijkdom aan cultuur in zich op.

4. Lombardije

Rond Milaan, tussen Bergamo en Brescia, bevinden zich uitstekende wijnproducenten. De regio Lombardije, zoals deze wordt genoemd, is, naast andere appellations van oorsprong, de thuishaven van Franciacorta, het beroemde “Franse hof”, met zijn mousserende wijnen die zijn geïnspireerd op de Champagne.

Een van de verplichte haltes voor oenofielen is het wijnhuis Ca’ del Bosco, waarvan de geschiedenis begint in de jaren 1960 door toedoen van Maurizio Zanella. Binnen en buiten de cantina is er veel kunst, naast wijn, natuurlijk. Schilderijen en beeldhouwwerken van gerenommeerde kunstenaars maken deel uit van de sfeer van de wijnmakerij en maken indruk op elke bezoeker.

5. Piedmont

Aan de zuidelijke rand van Turijn liggen enkele van de belangrijkste appellations d’origine van Italië. In de bergen rond Alba liggen de streken van Barolo en Barbaresco, wijnen die altijd tot de verbeelding spreken van elke oenofiel. Het is zeker niet gemakkelijk om slechts één wijnhuis te kiezen om daar te bezoeken.

De meeste grote namen liggen niet ver van elkaar en het is gemakkelijk om in korte tijd van de ene naar de andere te gaan. Als we echter aan één producent denken, dan is de eerste die in ons opkomt waarschijnlijk Angelo Gaja, de man die een revolutie in de regio teweegbracht door de wijnen van Barbaresco te redden en ze op hetzelfde niveau te brengen als Barolo en andere grote wereldiconen.

wijnstreek piedmont

6. Veneto

In het hart van Veneto, in de buurt van Verona, niet ver van het Lago di Guarda, bevinden zich enkele van de meest traditionele producenten van Italië, naast herkomstbenamingen als Valpolicella en Amarone bijvoorbeeld. Een van de relevante namen die bekendheid verdient is Allegrini.

Het hoogtepunt voor degenen die het bezoeken is de Villa della Torre, met zijn charmante renaissance-architectuur. Om nog maar te zwijgen van de grote wijnen van het huis – dat naast Veneto ook eigendommen heeft in andere Italiaanse regio’s.

Italië: 6 wijnproducerende regio’s die je moet bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.