‘’Goede wijn behoeft geen krans’’ Eigenlijk was de krans in deze uitdrukking niet voor de wijn bedoeld, maar voor de herbergier. De krans gaf aan dat er een vergunning aanwezig was om alcoholhoudende drank te schenken. Later werd de krans gezien als het symbool voor legaliteit en goede wijn. Maar wie bepaalt wat goede wijn is en hoe bepaal je dat? Dat doe je zelf en dat kan tijdens een wijnproeverij.

Hoe proef je wijn tijdens een wijnproeverij?

wijn proevenKijken en ruiken

Maar hoe gaat dat proeven tijdens een proeverij in zijn werk?

Als je het etiket bewonderd hebt en de wijn is ingeschonken, begint het oog aan het voorwerk. Hiermee bekijk je de kleur en de helderheid van de wijn in je glas. De wijn mag niet troebel zijn. Tevens bepaal je de viscositeit (stroperigheid) van de wijn.

Hierna wordt het reukorgaan aan het werk gezet. Draai voorzichtig met het glas, zodat de wijn walst. Door deze beweging komt het aroma van de wijn vrij. Ruik eerst met je neus enigszins boven het glas. Daarna steek je je neus dieper in het glas (niet in de wijn) en snuif je nog eens, maar nu dieper het aroma op. De ervaren wijnproever kan hierbij de verschillende kruiden en fruitsoorten herkennen.

Als het alcoholpercentage wat hoger is, dan kun je dit zien aan de ‘traagheid’ waarmee de wijn van de rand naar beneden glijdt als je je glas ronddraait.

Eindelijk proeven

Na het kijken en ruiken, komt eindelijk het proeven. Houd de slok in je mond (let op, nog niet doorslikken). Laat de wijn even rusten en concentreer je op de smaak. Nadat je zorgvuldig geproefd hebt, kun je de wijn eventueel doorslikken. Concentreer je nu op de nasmaak. Wat vond je van de wijnsmaak en wat vind je van de nasmaak?

Doorslikken mag, uitspugen ook

Soms worden er wel tientallen wijnen geschonken. De wijn hoeft eigenlijk niet eens te worden doorgeslikt, maar het mag wel en het is natuurlijk ook wel verleidelijk. Het kan per ongeluk gebeuren, vaak sneller dan je denkt, dat je door het proeven van al die wijnen een tikkeltje aangeschoten raakt. Dit kan voorkomen of beperkt worden door gebruik te maken van een handige kom. Die kom is daar ook echt voor bedoeld. Als de slok genomen is en de wijn heeft enige tijd in de mond gerust, zodat je je voldoende hebt kunnen concentreren op de aroma’s en de smaak, spuug je de wijn uit in de kom.

Functioneel slurpen

Heb je wel eens een professional een soort diepe zucht zien nemen tijdens het proeven van wijn? Het klinkt wellicht een beetje als slurpen, maar het is een functionele zucht vanwege de lucht. Door de lucht mee in de mond te nemen, kan de wijn ademen. Dit zorgt ervoor dat er meer aroma’s worden vrijgemaakt.

Tot slot, de lekkerste wijn kopen

De bedoeling van wijn proeven tijdens een wijnproeverij is om te beoordelen of je de wijnen smakelijk vindt. Ook voorlichting over de wijnen of entertainment kan een onderdeel van de proeverij zijn. Het uiteindelijk overgaan tot de koop van een flesje is waar vaak op gehoopt wordt.

Wijnproeverij: hoe moet je correct wijn proeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.