Het wijnjaar 2021 is zeker en vast niet het gemakkelijkste jaar geweest voor de wijnboeren. De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding OIV meldt dat de wijngaarden in Europa te kampen hadden met slechter dan gemiddelde weersomstandigheden.

De wereldwijde wijnproductie in 2021 wordt geschat op ongeveer 250 miljoen hectoliter, wat dicht in de buurt komt van de historisch lage productie van 2017. In vergelijking met vorig jaar, toen wijnmakers al minder dan gemiddeld leverden (ruwweg 224 miljoen hectoliter), zou er sprake zijn van een daling van 4 procent.

Wijnjaar 2021: niet het beste jaar voor de Europese wijnindustrie

Slechte weersomstandigheden zorgen voor een teleurstellend wijnjaar 2021

April was koud en nat, gevolgd door zomerstormen. Het resultaat: 27 procent minder Franse wijn dan in 2020 en het laagste volume sinds 1957, aldus het Franse landbouwministerie. Bovendien speelt mee dat het koude weer zich nu niet beperkte tot de noordelijke helft van Europa. Ook in het zuiden van Frankrijk en zelfs in het noorden van Italië hebben wijnboeren dit probleem gehad. Dat maakt de impact op de sector groter.

Frankrijk produceert jaarlijks 47 miljoen hectoliter wijn – ongeveer 1/10 van alle wijn die wereldwijd wordt geconsumeerd – en de slechte weersomstandigheden zullen hun stempel drukken op dit jaar. De Italiaanse wijnboeren moeten helaas ook mee in de klappen delen. Italiaanse wijnen zullen er waarschijnlijk ook ongeveer 27 procent minder zijn dan in 2020. Volgens het Italiaanse ministerie van Landbouw was de druivenoogst van dit jaar de slechtste sinds 1992.

Al het derde opeenvolgende jaar met een wereldwijd record aan wijnproductie. Vooral op het zuidelijk halfrond ging het de wijnbouwers voor de wind. Dit jaar zou de productie afklokken op een recordniveau van 59 miljoen hectoliter, een stijging van 19 procent. Chili en Australië zouden dit jaar zelfs zo’n 30 procent meer produceren.

Misschien wel het moment om ook eens wijnen van ginder te ontdekken? Hieronder vind je onze aanraders, zeker en vast de moeite!

Wijnjaar 2021: helaas niet het beste jaar voor de Europese wijnindustrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.