De wijnoogst van 2020 in Italië is uitgeroepen tot een van de beste wijnoogsten ooit. Het goede weer, in combinatie met een nieuwe golf van innovatie en experimenteren door Italiaanse wijnproducenten hebben geleid tot een aantal echt opmerkelijke wijnen die dit jaar zijn geproduceerd. Of u nu op zoek bent naar een traditionele Chianti of iets avontuurlijkers wilt proberen zoals Nero d’Avola, er is een uitstekende selectie die op u wacht om ontdekt te worden. Dus trek uw kelderlaarzen aan en maak u klaar!
Wat bepaalt of een jaar een goed wijnjaar is of niet?
Er zijn een paar dingen die kunnen bepalen of het een goed wijnjaar is, zoals het weer en de hoeveelheid fruit op het veld. De druiven moeten zich ook langzaam ontwikkelen en een optimale rijpheid bereiken om het een goed jaar voor de wijnproductie te maken. Als het te veel regent en de druiven zich te snel ontwikkelen, kan het bijvoorbeeld wel eens een slecht jaar voor wijn worden.
Waarom was 2020 een goed jaar voor Italiaanse wijnen?
Italië is een van ’s werelds top wijnproducenten, en het produceert vaak enkele van de beste wijnen in heel Europa. Een oogstjaar verwijst naar het productiejaar van een wijn, en wordt meestal getraceerd aan de hand van de maand waarin de wijn werd gemaakt.
Het weer
2020 was een uitstekend jaar voor Italiaanse wijnen omdat het een uitzonderlijk lang groeiseizoen was dat resulteerde in een gelijkmatige rijping van druiven. Het groeiseizoen van 2020 in Italië was erg lang.
De laatste vorst kwam eind april, en het duurde tot juli voor het echt warm werd. Dankzij deze omstandigheden konden de druiven zich gedurende de hele herfst langzaam maar zeker ontwikkelen, zonder enig risico op rotting omdat het in die periode ook niet al te nat was. Dit betekende dat het een zeer goed jaar was voor Italiaanse wijnen.
In Noord-Italië begon de oogst eind september en eindigde rond de eerste week van oktober, terwijl hij in Zuid-Italië een paar dagen later begon. In totaal duurde het ongeveer 20 dagen van begin tot eind, een vroeg jaar voor Italiaanse wijnen.
Italië produceerde in 2020 meer dan 3 miljard flessen wijn, waaronder rode wijnen, mousserende wijnen, passito’s (vergelijkbaar met sherry in zijn zoutigheid), en grappa’s.
Experimenteren met productiemethodes
Het is niet alleen wat meeval met het weer dat 2020 zo’n goed jaar heeft gemaakt voor Italiaanse wijnboeren. Hun moed om te durven experimenteren heeft er ook zeker zijn invloed gehad. De vraag naar Italiaanse wijn is toegenomen, dus het is bijna alsof het in de mode is geraakt. De wijnmakerijen hebben daarop gereageerd door nieuwe productiemethoden te onderzoeken… inclusief het gebruik van nieuwe druiven en organismen. Je zou kunnen zeggen dat het een natuurwet is dat de vraag voorloopt op het aanbod, dus het is logisch dat het een tijdje duurde. De Italian Wine Society steunt wijnhuizen die nieuwe dingen willen uitproberen, en 2020 was dus een bijzonder goed jaar voor hen.
Conclusie: 2020 was een topjaar voor de Italiaanse wijnboeren!
Men zou kunnen stellen dat 2020 een uitzonderlijk jaar is geweest voor Italiaanse wijnmakers. De redenen daarvoor zijn legio: het was een lang groeiseizoen met gelijkmatig rijpende druiven; het duurde tot juli voordat het echt warm werd, dus er was geen risico op rot tijdens de oogst omdat het ook niet te nat was; Italië produceerde meer dan 3 miljard flessen van rode wijnen, mousserende wijnen, passito’s (vergelijkbaar met sherry), grappa’s – niet alleen veel geluk! De wijnhuizen hebben ook geëxperimenteerd met productiemethoden, waaronder het gebruik van nieuwe druiven en organismen.